Τι σημαίνει το FOMO;
Ο όρος FοΜΟ είναι μια σχετικά πρόσφατη προσθήκη στα λεξικά της Οξφόρδης το 2013, προέρχεται από τις λέξει “Fear of Missing Out” και έχει κάνει με την έντονη αίσθηση ότι όλοι οι άλλοι μπορούν να κάνουν κάτι ή να ζουν μια εμπειρία από την οποία οι ίδιοι όμως είναι απόν. Είναι ένα είδος κοινωνικού άγχους που δημιουργείται από την επιθυμία ενός ατόμου να βιώνει διαρκώς καταστάσεις μαζί με τα δικά του άτομα .Μέσα από αυτό το είδος άγχους το άτομο δεν νιώθει ικανοποίηση με την ζωή του, το εν λόγω σύνδρομο ενισχύεται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , τα οποία προωθούν μια πλασματική τελειότητα.
Κάποια από τα άτομα που έχουν FoMO πολλές φορές έχουν έρθει αντιμέτωποι με την ιδέα ότι κάποιος την συγκεκριμένη χρονική στιγμή περνάει καλύτερα από αυτούς. Ένα απλό παράδειγμα, μπορεί κάποιος να μην έχει κανονίσει κάτι για το Σάββατο βράδυ , ενώ οι φίλοι του είναι έξω και διασκεδάζουν αυτό δημιουργεί μια μικρή δυσφορία στο άτομο και τον βάζει στη διαδικασία σύγκρισης. Σίγουρα όλοι μας θέλουμε να ενημερωνόμαστε και να μοιραζόμαστε τις στιγμές μας με τους κοντινούς μας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς είναι πολύ εύκολο να συγκρίνουμε την επιφανειακά τέλεια ζωή κάποιου.
Ποια είναι τα συναισθήματα που προκαλεί το FoMO;
Η εξέλιξη του FoMO οφείλεται στο μάρκετινγκ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συνεχής έκθεση των χρηστών στις «τέλειες» στιγμές των άλλων τους δημιουργεί ένα αίσθημα μειονεκτικότητας και αυτό έχει ως συνέπεια να κάνουν υπερπροσπάθεια να ζουν καλύτερα την ζωή τους. Έτσι λοιπόν, αρχίζει σιγά σιγά να διαστρεβλώνεται ο φυσιολογικός ρυθμός της ζωής του ατόμου αφού αρχίζει να συγκρίνει την ζωή του με τις ζωές των άλλων. Με την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μας κάνει να θαυμάζουμε την ζωή κάποιου και να περνάμε ώρες ατελείωτες κάνοντας scroll στους λογαριασμούς άλλων ατόμων δημιουργώντας την πεποίθηση ότι οι δικοί τους ζωή είναι υπέροχη και οι δικοί μας μίζερη. Τις περισσότερες φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να αναπτύσσει αισθήματα ζήλειας και κατάθλιψης.
Αυτή η μορφή κοινωνικού άγχους μας κάνει ανταγωνιστικούς και μας δημιουργεί το ερώτημα « εμείς γιατί να μην έχουμε τόσο όμορφες στιγμές». Έτσι, χάνουμε την ουσία της δικής μας ζωής αφού ασχολούμαστε με το τι έχουν καταφέρει οι άλλοι, τι έχουν αγοράσει οι άλλοι και πως περνάνε την ζωή τους οι άλλοι. Η ενέργεια που διοχετεύουμε για να παρακολουθήσουμε και στην συνέχεια να συγκρίνουμε τις «καλές» στιγμές των άλλων θα μπορούσαμε να την χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε τις δικές μας καλές στιγμές που θα είναι αληθινές και τις ζούμε για εμάς .
Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο FoMO;
Το πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποδεχτείτε ότι δεν είναι εφικτό να τα ζήσετε όλα. Σίγουρα η πρόοδος κάποιου ή ευκαιρίες που έχει στην ζωή του πρέπει να μας εμπνέουν να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη και να διεκδικούμε αυτά που θέλουμε. Με το να δυσανασχετούμε επειδή κάποιος γνωστός, συνάδελφος ή φίλος πήρε προαγωγή και όχι αυτό θα πρέπει να σε ταρακουνήσει να αντιληφθείς τι αποζητάς από την ζωή σου, με το να τον ζηλεύεις δεν κερδίζεις απολύτως τίποτα. Άλλος ένας τρόπος να ξεφύγετε από αυτόν τον τρόπο σκέψεις , είναι να δείχνετε ευγνωμοσύνη για αυτά που έχετε. Το κλειδί είναι να επικεντρώνεστε στα θετικά της δικής σας ζωής, όταν καταλάβετε πόσο τυχερή είστε θα πάψετε να συγκρίνεστε με τους άλλους. Καλό θα ήταν να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας για να αναγνωρίσετε τα δικά σας επιτεύγματα. Είναι χρέος σας να έχετε αυτοεκτίμηση διότι αυτό θα σας προσφέρει ψυχική ηρεμία. Επίσης, θα μπορούσατε να κάνετε ένα «ξεκαθάρισμα» σε αυτούς που ακολουθείτε, να προτιμάτε να ακολουθείτε άτομα που σας εμπνέουν και όχι άτομα που σας διαταράσσουν την ψυχική σας υγεία. Μην ακολουθείτε άτομα που προωθούν λάθος πρότυπα και επιδεικνύουν τον πλούτο τους και λάθος πρότυπα ομορφιάς. Τέλος, μια πιο «hard core» λύση είναι να κάνετε ένα διάλλειμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . Μπορείτε να το δοκιμάσετε σταδιακά πρώτα , να κάνετε αποσύνδεση για μέρα και μεταγενέστερα για μια εβδομάδα. Προσπαθήστε να περνάτε χρόνο με τους φίλους σας και την οικογένεια σας διότι έτσι θα διαπιστώσετε ότι ο πραγματικός κόσμος είναι γεμάτος «μαγικές» στιγμές που δημιουργούμε εμείς και τα δικά μας άτομα.