Τέλος εποχής για την Δημοτική Βιβλιοθήκη
Με διαφωνίες η απόφαση για μεταφορά στο ΤΕΠΑΚ
Επιστολή της Ομοσπονδίας Βιβλιοθηκονόμων καταγγέλλει το Δήμο ότι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα…
Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου ενέκρινε πρόταση του Δημάρχου Φαίδωνα Φαίδωνος για μεταφορά της βιβλιοθήκης στο κτήριο του ΤΕΠΑΚ, όπου και θα διαμορφωθεί ειδικός χώρος. Η πρόταση καταψηφίστηκε από τις Δημοτικές Ομάδας της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ, ενώ η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ τήρησε αποχή. Κατά της μεταφοράς τάχθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Ανθρώπινης Πόλης Ανδρέας Γρηγοριάδης.
Η πρόταση
Επεξηγώντας την πρόταση του ο Δήμαρχος Πάφου, ανέφερε ότι το υφιστάμενο κτήριο της Βιβλιοθήκης δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης, ενώ πολλά από τα βιβλία δεν είναι καταγεγραμμένα και βρίσκονται σε αποθηκευτικούς χώρους στην Παλαιά Ηλεκτρική.
Η βιβλιοθήκη είπε, θα αξιοποιείται και θα επιτελεί τον ρόλο της στις σύγχρονες εγκατάστασεις του ΤΕΠΑΚ, όπου θα έχει πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος. Από το υλικό που θα μεταφερθεί, εξαιρούνται τα χειρόγραφα, βιβλία μεγάλης αξίας ή έντυπα που χαρακτηρίζονται σημαντικά για την ιστορία της πόλης.
Το περίφημο κτήριο στο οποίο στεγάζεται η βιβλιοθήκη εξήγησε ο κ. Φαίδωνος θα αξιοποιηθεί παράλληλα με το Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης για πολιτιστικούς σκοπούς. Ο τρόπος που θα αξιοποιηθεί συνέχισε θα αποφασιστεί σε κατοπινό στάδιο.
Διαφωνίες
Το ΑΚΕΛ αν και τάσσεται υπέρ της σύμπραξης του Δήμου με το ΤΕΠΑΚ, θεωρεί ότι θα μπορούσε να διατηρηθεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη στο κέντρο της πόλης δήλωσε ο επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας Κώστας Δίπλαρος. Όλες οι πόλεις πρόσθεσε διαθέτουν Δημοτικές βιβλιοθήκες και θα μπορούσε να βρεθεί κατάλληλος χώρος για στέγαση της αναφέροντας ως παράδειγμα το κτήριο του pafos innovation, ή της πρώην Οικίας Έπαρχου.
Στην σημερινή εποχή είπε, οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες μπορούν να διαδραματίσουν κοινωνικό ρόλο αν διαφοροποιηθεί ο χαρακτήρας και ο τρόπος λειτουργίας τους. Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ καλεί τον Δήμαρχο Φαίδωνα Φαίδωνος να επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η Δημοτική Σύμβουλος του ΔΗΚΟ Αγάθη Σαββίδου χαρακτήρισε λάθος την μεταφορά της βιβλιοθήκης από το ιστορικό κτήριο απέναντι από το Δημοτικό Μέγαρο. Με κατάλληλη διαρρύθμιση είπε, το κτήριο και η βιβλιοθήκη θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για οργάνωση μικρής κλίμακας πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Επί της ουσίας αλλά και επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την μεταφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο κτήριο του ΤΕΠΑΚ διαφώνησε η Δημοτική Ομάδα της ΕΔΕΚ. Ο επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας της ΕΔΕΚ Παναγιώτης Βορκάς ζήτησε την αναβολή στην λήψη απόφασης για το θέμα προκειμένου να δοθεί χρόνος για διαβούλευση σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Φαίδωνος. Δυστυχώς πρόσθεσε η πλειοψηφία απέρριψε αυτή την πρόταση και λήφθηκε η σχετική απόφαση.
Παρέμβαση βιβλιοθηκονόμων
Την αντίθεση της με την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου διατυπώνει σε ανακοίνωση της ομοσπονδία βιβλιοθηκονόμων. Όπως αναφέρει «η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου έχει μια μακρά, σημαντική και πλούσια ιστορία, άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ιδρυτή της, τον αείμνηστο Χριστόδουλο Γαλατόπουλο, από το 1946.
Αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό και ιστορικό σημείο αναφοράς για την Πάφο, έχοντας φιλοξενήσει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, με κορυφαίες τις Παλαμικές Γιορτές – τις μοναδικές στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο προς τιμήν του Κωστή Παλαμά, εμπνευσμένες από τον ίδιο τον Γαλατόπουλο.
Αναφέρεται στην σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2014 για την αναδιοργάνωση και επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου. Μεταξύ άλλων σημειώνει η ΚΕΒΕΠ αξιολόγησε τη συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου, εντοπίζοντας 26.000 βιβλία (αντί των αρχικά εκτιμώμενων από τον Δήμο 16.000), πολλά εκ των οποίων ήταν σε κακή κατάσταση λόγω ακατάλληλης φύλαξης. Διαχώρισε το υλικό σε τέσσερις κατηγορίες: (α) Άμεση τοποθέτηση στα ράφια, (β) Αποθήκευση σε κλειστό βιβλιοστάσιο για μελλοντική καταλογογράφηση, (γ) Διάθεση σε άλλες βιβλιοθήκες μέσω ανταλλαγής/δωρεάς και (δ) Απόρριψη του από τη συλλογή και αξιοποίηση του σε «βιβλιόσπιτα» και μέσω άλλων πρωτοβουλιών. Εγκατέστησε νέο σύγχρονο λογισμικό και καταλογογράφησε 6.196 αντιτύπων βάσει διεθνών προτύπων. Ο ηλεκτρονικός κατάλογος είναι διαθέσιμος για όλο το κοινό μέσω ανοικτής πρόσβασης από την ιστοσελίδα του Δήμου Πάφου, με δυνατότητα ενσωμάτωσης επιπλέον 20.000 βιβλίων.
Δυστυχώς, προστίθεται η συμφωνία δεν τηρήθηκε στο ακέραιο από την πλευρά του Δήμου Πάφου. Παρότι η συμφωνία προέβλεπε την πρόσληψη πτυχιούχου Βιβλιοθηκονόμου, δεδομένου ότι η διαχείριση των νέων τεχνολογιών και σύγχρονων λογισμικών απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, αυτό δεν έγινε ποτέ. Αντί αυτού, με τη λήξη της συνεργασίας Δήμου Πάφου-ΚΕΒΕΠ, τοποθετήθηκε στη θέση αυτή άτομο το οποίο εκτελούσε επί σειρά ετών γραμματειακά καθήκοντα σε άλλη υπηρεσία του Δήμου.
Η μεταστέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου, καταλήγει αντί να συμβάλει στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της, θέτει σε κίνδυνο την ιστορική της ταυτότητα και υποβαθμίζει τον πολιτιστικό της χαρακτήρα. Καλεί επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου να αναθεωρήσει την απόφαση του και να επαναλειτουργήσει την Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου.