Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
14.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΤι είναι το ChatGpt ;

Τι είναι το ChatGpt ;

Share

Από τις αρχές του Νοεμβρίου που μας πέρασε, ένα νέο «ψηφιακό παιχνίδι» έχει γίνει το κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων στον χώρο της τεχνολογίας αλλά και στον κόσμο της πολιτικής και της φιλοσοφίας.

Το ChatGpt είναι ένα εργαλείο που δίνει την δυνατότητα σε έναν άνθρωπο να συζητήσει ψηφιακά θέτοντας ερωτήσεις ή σχηματίζοντας προτάσεις στην γλώσσα του, όπως ακριβώς θα συζητούσε με τους φίλους του.

Το ChatGpt απαντά και συζητά σαν ένας κανονικός άνθρωπος (ή τουλάχιστον σχεδόν σαν κανονικός άνθρωπος) χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, γνωστής στα αγγλικά ως Artificial Intelligence (AI). Θεωρείται από πολλούς ως το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της generative artificial intelligence, δηλαδή ενός συστήματος που μπορεί να παράγει κείμενα, εικόνες, ήχους και άλλα μέσα επικοινωνίας ως απάντηση σε σύντομες ερωτήσεις ή προτάσεις.

Το ChatGpt δεν είναι το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αλληλεπιδρά με πραγματικούς ανθρώπους. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε καταλόγους με δεκάδες συστήματα τύπου chatbot, τα οποία χρησιμοποιούνται από πάρα πολλές επιχειρήσεις για την πιο εύκολη (για τις εταιρείες) και πιο φθηνή επικοινωνία τους με τους πελάτες τους.

Αυτό που έκανε το ChatGpt τόσο γνωστό και το κατέστησε θέμα συζήτησης για εκατομμύρια ανθρώπους, είναι κυρίως το γεγονός πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν από οποιονδήποτε χρήστη του διαδικτύου με μία απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα του.

Ο Έλον Μασκ ήταν αρχικά πρόεδρος της εταιρείας αλλά τρία χρόνια αργότερα παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο για να αποκλειστεί μία πιθανή σύγκρουση συμφερόντων ενόψει της πρόθεσης της Tesla να ασχοληθεί πολύ ενεργά με τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Μασκ συνέχισε να συμμετέχει στο σχήμα των χορηγών και διατήρησε τον συμβουλευτικό του ρόλο. Μετά την αποχώρηση του Μασκ η εταιρεία άλλαξε μορφή και εγκατέλειψε τον αρχικό μη κερδοσκοπικό της χαρακτήρα και το 2019 εμφανίστηκε η Microsoft η οποία ενίσχυσε την εταιρεία με ένα δισεκατομμύριο δολάρια και υποσχέθηκε να της παρέχει όλη την τεχνική υποδομή που χρειαζόταν η OpenAΙ για τις έρευνές της.

Οι αντιδράσεις των χρηστών και τα σχόλια που έχουν κυριεύσει το διαδίκτυο και τον οικονομικό και τεχνολογικό Τύπο δείχνουν πως το ChatGpt έχει κυριολεκτικά συναρπάσει τον κόσμο. Πολλοί έχουν εντυπωσιαστεί από την ικανότητα του ChatGpt να απαντήσει στα ερωτήματά τους, άλλοι από το χιούμορ του και άλλοι από την ικανότητά του να φτιάχνει ποιήματα.

Μία μεγάλη συζήτηση που άνοιξε έχει να κάνει με το αν το ChatGpt είναι τόσο δυνατό που θα μπορέσει να απειλήσει την κυριαρχία της Google στους μηχανισμούς αναζήτησης, καθώς ο χρήστης του διαδικτύου θα μπορεί, ίσως, κάποια στιγμή να απευθύνει την συγκεκριμένη του ερώτηση προς το ChatGpt και να παίρνει μία απόλυτα συγκεκριμένη απάντηση χωρίς να χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο.

Αυτό που έχει εντυπωσιάσει περισσότερο είναι η ικανότητά του να προχωρήσει σε μία κανονική συζήτηση με τον χρήστη του διαδικτύου, να θυμάται ό,τι έχει συζητηθεί και να βασίζει τις απαντήσεις του στην συνέχεια της συζήτησης σε όλα τα προηγούμενα, όπως δηλαδή γίνεται σε μία συνηθισμένη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ δύο ανθρώπων. 

Έφθασε άραγε η ώρα που οι συγγραφείς, οι ποιητές, οι δημοσιογράφοι θα αρχίσουν να χάνουν τις δουλειές τους από συστήματα σαν και αυτό;. Μήπως οι φοιτητές θα αρχίσουν να γράφουν τις εργασίες τους απλά χρησιμοποιώντας το ChatGpt αντί για να μελετήσουν;

Λίγο τραβηγμένος ακούγεται αυτός ο φόβος αλλά αυτό δεν εμπόδισε τα δημόσια σχολεία της πόλης της Νέας Υόρκης από το να περιορίσουν την χρήση αυτής της εφαρμογής στους υπολογιστές των μαθητών που δουλεύουν μέσα στα δίκτυα των σχολείων.

Επειδή η OpenAI επέλεξε να δώσει την δυνατότητα σε όποιον θέλει να το δοκιμάσει, το ευρύ κοινό έχει την ευκαιρία να δει από κοντά την πρόοδο που συντελείται σε αυτόν τον τομέα. Εκτός από το ChatGpt, υπάρχουν και πολλά άλλα συστήματα που εξελίσσονται και δεν διαφέρουν πολύ από αυτό.

Αν πιστέψουμε τις εκτιμήσεις αρκετών ειδικών, ίσως το ChatGpt να είναι λίγο πιο μπροστά από τα περισσότερα εξ αυτών, πράγμα που δεν είναι εύκολο να επιβεβαιώσει κανείς καθώς δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ελεύθερα όπως το ChatGpt.

Παρ’ όλα αυτά, αυτό το δείγμα από την πρόοδο που γίνεται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης είναι εξαιρετικά χρήσιμο γιατί δείχνει σε όλους μας μία εικόνα από το τι έχουμε να ζήσουμε στο μέλλον. Το πού θα καταλήξει αυτή η έρευνα δεν είναι εύκολο να πούμε, ίσως οι τελικές εφαρμογές να είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές του ChatGpt.

Αυτό όμως δεν έχει και μεγάλη σημασία, το σίγουρο είναι πως τα δεκάδες δισεκατομμύρια που έχουν επενδύσει και τα ακόμα περισσότερα που θα επενδύσουν τα επόμενα χρόνια οι γίγαντες της τεχνολογίας ανά τον κόσμο, θα φέρουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματά τους. 

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!
w-footer{display: none;}