Ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την τεχνιτή νοημοσύνη αφορά και την Ευρώπη η οποία είναι μια τεράστια αγορά και διαδραματίζει ρόλο ρυθμιστή και βάζει τους κανόνες δήλωσε ο αντιπρύτανης και καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης Σάββας Χατζηχριστοφής.
Η διαμάχη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ πρόσθεσε αφορά γενικότερα το εμπόριο ψηφιακών προϊόντων και την διείσδυση στις αγορές.
Ο κ. Χατζηχριστοφή παρομοίασε τον ψηφιακό πόλεμο με τους πολέμους για την εδαφική κυριαρχία την ενεργειακή και την οικονομική. Τα ψηφιακά προϊόντα όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, η google το Facebook ή το ΤΙΚ ΤΟΚ σχετίζονται με εταιρίες κολοσσούς που επηρεάζουν τις οικονομίες αυτών των χωρών τόνισε ο κ. Χατζηχριστοφή όμως αφορούν ολόκληρο τον κόσμο.
Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την Τεχνητη Νοημοσύνη πρόσθεσε έχει ως στόχο να καταστήσει την ΕΕ κόμβο παγκόσμιας κλάσης ΤΝ και να διασφαλίσει ότι η ΤΝ είναι ανθρωποκεντρική και αξιόπιστη.
Σημείωσε ακόμη ότι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαθέτει 134 δισ. EUR για την ψηφιακή τεχνολογία. Αυτό όπως εκτιμάται θα αλλάξει το παιχνίδι, επιτρέποντας στην Ευρώπη να ενισχύσει τις φιλοδοξίες της και να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη αιχμής και αξιόπιστης ΤΝ.