Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
27.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

Cosmos Radio Logo for website FINAL 2
ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΤρέχουν να προλάβουν τον τρύγο - Δεν μπορούν να παραλάβουν άλλο ξυνιστέρι...

Τρέχουν να προλάβουν τον τρύγο – Δεν μπορούν να παραλάβουν άλλο ξυνιστέρι τα οινοποιεία

Share

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μείνουν στα αμπέλια δίχως να τρυγηθούν μεγάλες ποσότητες σταφυλιών της ποικιλίας ξυνιστέρι.
Οι οινοβιομηχανίες ειδοποίησαν και κυρίως το ΣΟΔΑΠ, που ειδοποίησε τους αμπελουργούς ότι δεν μπορεί να παραλάβει επιπρόσθετες ποσότητες, διότι δεν έχει διαθέσιμες δεξαμενές.
Τα μικρότερα οινοποιεία της Πάφου δεν έχουν επίσης την δυνατότητα να απορροφήσουν την παραγωγή. Το πρόβλημα τέθηκε προς συζήτηση την περασμένη εβδομάδα σε σύσκεψη του ΣΟΔΑΠ με Βουλευτές της Πάφου, οι οποίοι ανέλαβαν να προβούν σε διαβήματα προς το αρμόδιο Υπουργείο.
Η ποικιλία ξυνιστέρι είναι έτοιμη να τρυγηθεί από τους αμπελουργούς αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα οινοποιεία στην Πάφο για να κάνουν παραλαβή.
Για φέτος η παραγωγή σταφυλιών είχε εκτιμηθεί ότι θα έφθανε σε 15 εκ. κιλά και οι οινοβιομηχανίες είχαν δεσμευτεί ότι θα παραλάμβαναν όλη την παραγωγή καθώς τα προηγούμενα δύο χρόνια λόγω και της πανδημίας είχε εφαρμοστεί το μέτρο του πράσινου τρυγητού. Τώρα που έφθασε η στιγμή του τρύγου, οι αμπελουργοί ενημερώνονται ότι δεν μπορεί να παραληφθεί ολόκληρη η παραγωγή τους.

Καθησυχάζει ο Καδής

Ενήμερος για το πρόβλημα με την παραλαβή σταφυλιών εμφανίστηκε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής και διαβεβαίωσε ότι με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου του, θα διερευνήσει, σε συνεργασία με όλα τα οινοποιεία «τι μπορεί να παραληφθεί», ώστε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για παραλαβή της μέγιστης δυνατής ποσότητας . Αν και τότε υπάρχει αδιάθετη ποσότητα είπε, θα δούμε ως Υπουργείο τι μέτρα μπορούμε να εφαρμόσουμε». Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής βρίσκεται στην επαρχία Πάφου και αν καταλήξουν σε λύση για παραλαβή από τα οινοποιεία της Λεμεσού τότε θα πρέπει να καλυφθεί το κόστος μεταφοράς επισημαίνουν οι αμπελουργοί.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ

Θετική εξέλιξη

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αδέσμευτου χθες δόθηκαν υποσχέσεις από τον Υπουργό Γεωργίας για παραλαβή επιπρόσθετων ποσοτήτων σταφυλιών από τις Οινοβιομηχανίες ΣΟΔΑΠ – ΚΕΟ και ΛΟΕΛ. Οι διαβουλεύσεις του αρμόδιου Υπουργού με τα οινοποιεία απέδωσαν και αναμένεται να παραληφθούν όλες οι παραγόμενες ποσότητες της ποικιλίας Ξυνιστέρι. Ο κ. Καδής ενημέρωσε σχετικά Βουλευτές της Πάφου και εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων.

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!
w-footer{display: none;}