Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
20.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΥπάρχει αύξηση χρηστών κοκαΐνης

Υπάρχει αύξηση χρηστών κοκαΐνης

Share

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των χρηστών που έχουν πειραματιστεί με κοκαΐνη έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, δήλωσε την Παρασκευή σε χαιρετισμό της η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Άννα Κουκίδη Προκοπίου.

Η Υπουργός μιλούσε στο πλαίσιο ημερίδας της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) με τίτλο «Παράνομες Διεγερτικές Ουσίες – Πάγιες και Αναδυόμενες Τάσεις» που διεξήχθη στο Κτήριο Συμβουλίου – Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» του Πανεπιστημίου Κύπρου και τελούσε υπό την αιγίδα της.

Η κ. Προκοπίου σημείωσε ότι από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, εκφράζεται σοβαρή ανησυχία για τις διεθνείς προκλήσεις στη δημόσια υγεία και ασφάλεια, που θέτει η κατανάλωση των διεγερτικών ναρκωτικών, καθώς επηρεάζονται από τις πρόσφατες παγκόσμιες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές με αντίκτυπο στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων και των κοινωνικών προβλημάτων.

Ανέφερε ότι η ευρύτερη διαθεσιμότητα, η οικονομική προσιτότητα, η χρήση και ο συνδυασμός λήψης, αυτών των ουσιών, σχετίζονται σε κάποιο βαθμό με συμπεριφορές, που θέτουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, τη θνησιμότητα, οι οποίες περιλαμβάνουν υπερβολικές δόσεις, οξεία χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας και μολυσματικές ασθένειες.

Η κ. Προκοπίου είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας και του Εθνικού Εστιακού Κέντρου, τα τελευταία χρόνια οι διεγερτικές ουσίες κοκαΐνη, αμφεταμίνη, μεθαμφεταμίνη και πιο πρόσφατα, οι συνθετικές καθινόνες είναι διαθέσιμες σε μορφές υψηλής καθαρότητας και αποτελούν τη δεύτερη ομάδα χρήσης ναρκωτικών που επικρατούν στην παράνομη αγορά και καταναλώνονται κυρίως από τις νεαρότερες ηλικίες.

«Εκτιμάται ότι ο αριθμός των χρηστών, που έχουν πειραματιστεί με κοκαΐνη έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια», είπε η κ. Προκοπίου προσθέτοντας ότι η ποσότητα των 303 τόνων κοκαΐνης, που κατασχέθηκαν σε μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, καθώς και η παράνομη παραγωγή κοκαΐνης στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύουν την υψηλή διαθεσιμότητα της ουσίας και παράλληλα την εγκληματική δραστηριότητα των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος ως μείζονα απειλή για την κοινωνία.

Η Υπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, με συντονισμό και συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων μέσω παρεμβάσεων, που στοχεύουν στη μείωση της ζήτησης και στη μείωση της βλάβης, καθώς και στην πρόληψη και στην καταπολέμηση της παράνομης παρασκευής, εμπορίας, εκτροπής και διακίνησης των ναρκωτικών και των πρόδρομων ουσιών τους, και τα συναφή εγκλήματα.

Σημείωσε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση, που απαιτεί την συντονισμένη δράση της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, με στρατηγικές, που επικεντρώνονται στην πρόληψη, τη θεραπεία, τα μέτρα καταστολής για τη διακίνηση και την εμπορία.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ημερίδας, η Υπουργός δήλωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι οι εγκληματικές δραστηριότητες και τα κέρδη από τέτοιες δραστηριότητες είναι κάτι που απασχολεί έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι μια συζήτηση, που τίθεται σχεδόν κάθε φορά στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σημείωσε ότι η χρηματοδότηση, η οποία προέρχεται από τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες, όπως είναι το εμπόριο ναρκωτικών, χρηματοδοτεί μέχρι και τρομοκρατικές ενέργειες και αυτό είναι κάτι δεδομένο, το οποίο πάντοτε ενσωματώνεται στην εξίσωση ασφάλειας, όταν γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους ζητήματα.

Επεσήμανε ότι το ζήτημα των ναρκωτικών είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει να αντιμετωπίσει η κυπριακή κοινωνία, σημειώνοντας ότι δεν είναι μόνο πρόβλημα της Αστυνομίας και πρέπει να υπάρχει πάντοτε μια ολιστική προσέγγιση και για αυτό και στη σημερινή εκδήλωση υπάρχει συνεργασία μαζί με την ΥΚΑΝ, με την Αστυνομία και της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων.

Η Υπουργός σημείωσε ότι η ΥΚΑΝ είχε πολλές επιτυχίες τον τελευταίο καιρό και αναφέρθηκε στη χθεσινή κατάσχεση ναρκωτικών, την οποία χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη ποσότητα, που έχει κατασχεθεί μέχρι σήμερα στην Κύπρο.

«Αυτό από την μια είναι επιτυχία, αλλά από την άλλη δυστυχώς είναι ενδεικτικό του πόσο έχει εξαπλωθεί το εμπόριο ναρκωτικών στον τόπο μας», είπε η κ. Προκοπίου και πρόσθεσε ότι αυτό συμβαίνει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, δήλωσε στον χαιρετισμό του ότι οι παράνομες ουσίες εξάρτησης σήμερα συγκροτούν ένα καθημερινό δεδομένο στη ζωή πολλών ανθρώπων, εξηγώντας ότι αυτό επιβεβαιώνεται τόσο μέσα από τα καταγεγραμμένα στοιχεία της Αστυνομίας τόσο και από τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Σημείωσε ότι ειδικότερα κατά τη φετινή χρονιά καταγράφεται μεγάλη αύξηση στις κατασχέσεις παράνομων ουσιών, υπενθυμίζοντας ότι χθες κατασχέθηκαν 500 κιλά νέων συνθετικών ουσιών της οικογένειας των διεγερτικών γεγονός, όπως είπε, που υποδηλώνει ότι το θέμα των διεγερτικών ουσιών προκαλεί περαιτέρω ανησυχία.

Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ακόμη ότι κατά την τρέχουσα χρονιά έχει σημειωθεί ρεκόρ κατασχέσεων κάνναβης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στις κατασχέσεις άλλων παράνομων ουσιών εξάρτησης. Δήλωσε ότι το θέμα των ναρκωτικών αποτελεί για τον εκάστοτε Αρχηγό Αστυνομίας θέμα άμεσης και συνεχούς προτεραιότητας σημειώνοντας ότι έχει τεθεί, εκ μέρους της ηγεσίας, η σφαιρική αντιμετώπιση του φαινομένου όπως άλλωστε ορίζει και η ευρωπαϊκή αλλά και η εθνική στρατηγική για τα ναρκωτικά.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας αναφέρθηκε και στις κοινωνικές πτυχές του προβλήματος των ναρκωτικών και στις δράσεις της Αστυνομίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση του φαινομένου.

Ο Διοικητής της ΥΚΑΝ, Αστυνόμος Β. Στέλιος Αριστείδου, δήλωσε στον δικό του χαιρετισμό, ότι τα ναρκωτικά τόσο σε ευρωπαϊκό τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ένα ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Σημείωσε ότι είναι γνωστό ότι η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών συνιστά τη μεγαλύτερη μάστιγα της σύγχρονης εποχής, η οποία ακρωτηριάζει, μολύνει και καταστρέφει τη ψυχή, τις αξίες, τα ιδανικά, αλλά και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων.

Ανέφερε ότι η ΥΚΑΝ λειτουργεί σε δύο τομείς, οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους και αυτοί είναι ο τομέας της καταστολής και κατ’ επέκταση της μείωσης της προσφοράς, αλλά και στον τομέα της πρόληψης και κατ’ επέκταση της μείωσης της ζήτησης.

Ο κ. Αριστείδου επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια μέσα από τις άοκνες προσπάθειες, τις συντονισμένες δράσεις, τις βέλτιστες πρακτικές και της συνεργασίας με αντίστοιχες υπηρεσίες σε διεθνές επίπεδο έχει επιτευχθεί η σύλληψη και η καταδίκη ενός μεγάλου αριθμού ατόμων οι οποίοι ασχολούνται με την κατοχή, διακίνηση και προμήθεια ναρκωτικών ουσιών. Δήλωσε ότι μερικοί εξ αυτών κατέχουν σημαντικές θέσεις στην πυραμίδα του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο κ. Αριστείδου αναφέρθηκε σε δράσεις και πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν δραστικά η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών και άλλων παράνομων διεγερτικών ουσιών.

Ακολούθησαν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, από τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, από την Αστυνομική Υποδιευθύντρια της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Ελληνικής Αστυνομίας, από τον Υποδιοικητή της ΥΚΑΝ, από ειδικό Ψυχίατρο του ΟΚΥΠΥ, και από εμπειρογνώμονα Κοινωνιολόγο – Εγκληματολόγο του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και του Εθνικού Συντονιστή για τα Ναρκωτικά, της Ελλάδας.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!