Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
24.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΧρήστος Χρήστου: Επιστροφή στις ρίζες

Χρήστος Χρήστου: Επιστροφή στις ρίζες

Share

Πώς από την Γεωπονική κατέληξε στην Υγειονομική…

Ο προϊστάμενος της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Πάφου, μιλά για τη δουλειά του, τα χόμπι και την μέχρι σήμερα πορεία του…   

Ο   προϊστάμενος  της υγειονομικής υπηρεσίας  του Δήμου Πάφου Χρήστος Χρήστου ανοίγει την καρδιά του στον «Αδέσμευτο». Αποκαλύπτει ότι ήθελε να γίνει γεωπόνος όμως για να μην κακοφανίσει τους γονείς του εγκαταλείπει το όνειρο του και γίνεται υγειονομικός λειτουργός. Μετά από 23 χρόνια στις κρατικές υγειονομικές υπηρεσίες αποφασίζει να επιστέψει στην Πάφο και εργοδοτείται στον Δήμο Πάφου.

Η καλλιέργεια των αμπελιών και η παραγωγή κρασιού και ζιβανίας είναι το χόμπι του, ενώ η ζωή στο χωριό δεν τον δυσκολεύει…

 

– Πότε άρχισε η καριέρα σας τις υγειονομικές υπηρεσίες;

Το 1991 διορίστηκα στις κρατικές υγειονομικές υπηρεσίες και ο πρώτος μου διορισμός ήταν στο Νοσοκομείο Ακακίου.

Ήμουν περιφερειακός υγειονομικός επιθεωρητής στα χωριά της περιοχής. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι στην συγκεκριμένη περιοχή υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία και μέχρι εκείνη την περίοδο δεν είχα πάει ξανά στη Λευκωσία. Στα 17 μου χρονιά πηγαίνοντας στρατό στον Αστρομερίτη -Βυζακιά και μετά από μια εμπειρία δυο χρόνων στην συγκεκριμένη περιοχή, που είπα φεύγω και ρίχνω μαύρη πέτρα πίσω μου, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μετά τις σπουδές μου θα πήγαινα να δουλέψω στην ίδια περιοχή. Τελικά έκαμα 9 χρόνια ως περιφερειακός των υγειονομικών υπηρεσιών, συνεργάστηκα πολύ καλά με τους κοινοτάρχες και  όλο τον κόσμο της περιοχής, μέχρι και το 1999 που μετατέθηκα στο υπουργείο Υγείας την περίοδο που άρχισαν και οι προενταξιακές διαδικασίες και μαζί με έναν άλλο συνάδελφο, αναλάβαμε την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο και τη  νομοθεσία.

Το 2011 μετά την αφυπηρέτηση του προϊστάμενου των υγειονομικών υπηρεσιών, ανέλαβα αναπληρωτής προϊστάμενος μέχρι το 2016 που επέστρεψα στην Πάφο ως προϊστάμενος των υγειονομικών υπηρεσιών του

Δήμου Πάφου.

Σημαντικός σταθμός της καριέρας μου  ήταν η περίοδος όπου έκανα την Διδακτορική μου διατριβή, στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης του 2004 – 2010, με θέμα τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα τρωκτικά στον άνθρωπο με έμφαση τον ενδημικό τύφο.

Ήταν σωστή η απόφαση σας για να επιστέψετε στην Πάφο;

Η απόφαση ήταν μια ανάμειξη υπηρεσιακών και οικογενειακών καταστάσεων, αφού μου άρεσε η δουλειά μου και ήμουν πολύ αφοσιωμένος στα καθήκοντα μου, με αποτέλεσμα να πηγαίνω στη δουλειά στις 7 το πρωί και πολλές φορές να μένω μέχρι και πολύ αργά το βράδυ και όλο αυτό εις βάρος της προσωπικής μου ζωής. Το 2016 όταν έφυγα από την Λευκωσία, δημιούργησα και την οικογένεια μου και πλέον έχω και ένα γιο έξι χρονών και αυτό είναι το κέρδος από την απόφαση μου να επιστρέψω στην Πάφο από όπου κατάγομαι.

-Πως ήταν τα παιδικά σας χρόνια;

Κατάγομαι από μια οικογένεια που ο πατέρας ήταν πυροσβέστης και για να μας μεγαλώσει εμένα και τις τρεις αδελφές μου, έπρεπε να κάνει και άλλες δουλειές οπότε είχαμε αιγοπρόβατα και αμπέλια και εγώ από μικρός ασχολούμουν με την γεωργοκτηνοτροφία.

Μάλιστα το όνειρο μου από την τέταρτη τάξη του γυμνασίου,  ήταν να γίνω γεωπόνος, βλέποντας κυρίως τον παππού και την γιαγιά να προσπαθούν να σώσουν τις μηλιές τους από τις αρρώστιες.

Στο σχολείο ήμουν άριστος μαθητής, τελείωσα το πρακτικό τμήμα και παρόλο που οι καθηγητές μου με παρακινούσαν να σπουδάσω γιατρός, η πρώτη μου προτίμηση ήταν η ανώτατη γεωπονική σχολή Αθηνών που πέρασα πρώτος Παγκύπρια, εξασφαλίζοντας μάλιστα και υποτροφία.

Ενώ υπηρετούσα την στρατιωτική μου θητεία, ο πατέρας μου, μου ανακοίνωσε ότι άκουσε για μια σχολή που ανοίγει και αντί να πάω στην Αθήνα να μείνω στην Κύπρο και για να τους βοηθώ αλλα κυρίως γιατί με το τέλος των σπουδών μου θα έβρισκα αμέσως κυβερνητική δουλειά και επειδή δεν ήθελα να κακοφανίσω τους γονείς μου παρακάθισα ξανά σε εξετάσεις πέρασα και πήγα στην προφορική εξέταση όπου ήταν ο αρχίατρος Μαρκίδης που προσπάθησε να με αποτρέψει και να με πείσει να πάω για σπουδές στο πανεπιστήμιο που εξασφάλισα θέση και υποτροφία.

Όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην σχολή, ήθελα να φύγω και να συνεχίσω τις σπουδές μου, ωστόσο αμέσως ήρθε ο διορισμός μου στην Δημόσια Υπηρεσία και ο τότε διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών με έπεισε να αποδεχτώ τον διορισμό και να μην χάσω τη σειρά μου και μετά θα μπορούσα να πάρω άδεια και να συνεχίσω τις σπουδές μου όπως και έγινε, αφού στην συνέχεια μετέβηκα για δυο χρόνια στο Μάτσιεστερ και εξασφάλισα πτυχίο και επέστρεψα στην Κύπρο.

-Μετάνιωσες κάποια στιγμή που δεν ακολούθησες το όνειρο σου να γίνεις γεωπόνος; 

Υπήρξαν στιγμές που το είχα μετανιώσει, ωστόσο ακόμα και σήμερα ασχολούμαι με τη γεωργία είναι το χόμπι μου, αφού έχω ένα μικρό περβόλι και αμπέλια και φτιάχνω το δικό μου κρασί και ζιβανία για τους φίλους. Σχεδόν καθημερινά πηγαίνω στο περβόλι ή στα αμπέλια έστω και για μια ώρα και απασχολούμε και πραγματικά ξεκουράζομαι από τη ρουτίνα της δουλείας.

– Ο γιο σας, σας ακολουθεί;

Είναι το δεξί μου χέρι, προσπαθώ από τώρα να τον κάνω να αγαπήσει τη γη και είναι πολύ περήφανος και λέει στις δασκάλες τους τις εμπειρίες του από τη ζωή μας στο χωριό μας στην Καλλέπεια. Όταν επισκεπτόμαστε κάποιο φυτώριο διαλέγει μόνος του φυτά και δένδρα τα οποία φυτεύει και φροντίζει.

-Έχετε αλλα Χόμπι;

Μου αρέσει η θάλασσα, παλαιότερα πήγαινα και για λίγο ψάρεμα και το κυνήγι με τη δική μου προσέγγιση που δεν είμαι της φιλοσοφίας να πάω κυνήγι για να σκοτώσω. Εδώ να πω ότι κατά τη φετινή αλλα και την περσινή κυνηγετική περίοδο δεν πάτησα καν τη σκανδάλη του όπλου. Μαζί με τον κουμπάρο μου περνούμε πολύ ωραία, αφού περπατούμε και απολαμβάνουμε τις ομορφιές και τα αρώματα της φύσης…

-Διατηρείτε φιλίες από τα παλιά;

Ναι, έχω φίλους από τα παιδικά μου χρόνια και ορισμένους που είχα χάσει όταν βρισκόμουν στη Λευκωσία τώρα με την επιστροφή τους ξαναβρήκα.

-Θα μπορούσατε τώρα να εγκαταλείψετε την Καλλέπεια για να ζήσετε και πάλι στη Λευκωσία;

Όχι και εδώ να αναφέρω, ότι η γυναίκα μου είναι από τη Λευκωσία και όταν της ανακοίνωσα ότι θέλω να επιστρέψουμε στην Πάφο, παρά τους προβληματισμούς της αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δουλειά της και να με ακολουθήσει, ενώ σήμερα όταν πηγαίνουμε στη Λευκωσία, αναμένει την ώρα που θα επιστέψουμε στην Πάφο.

Ευκαιρίες για επιστροφή στη Λευκωσία υπάρχουν, αφού εξακολουθώ να έχω προτάσεις, όμως ούτε εγώ, ούτε η γυναίκα μου το επιθυμούμε.

Εκείνο που νοσταλγώ από την Λευκωσία είναι τους φοιτητές μου αφου δίδασκα σε διάφορα Πανεπιστήμια τα Θέματα της “Υγιεινής και Ασφάλειας των Τροφίμων” “Τροφικές δηλητηριάσεις”, “Τροφικές αλλεργίες και Δυσανεξίες” κ.τ.λ

Η ζωή στο χωριό σας δυσκολεύει;

Καθόλου, αφού η απόσταση από το χωριό στην Πάφο είναι πάρα πολύ μικρή. Είναι μόνο 12 χιλιόμετρα και το πρωί χρειάζομαι περίπου 15 με 20 λεπτά για να φτάσω στη δουλειά μου. Πραγματικά δεν μας λείπει τίποτα, αφού ζούμε σε ένα σπίτι με θέα το βουνό και τη θάλασσα.

-Πως χαρακτηρίζετε τα επίπεδα  καθαριότητας και υγιεινής  στην Πόλη της Πάφου;

Εδώ θα σας μεταφέρω τις εντυπώσεις κόσμου που με ξέρει από τη Λευκωσία και έρχεται στην Πάφο και μου λένε τα καλύτερα, η Πάφος έχει αλλάξει και σε επίπεδα καθαριότητας και υποδομών.

Αυτό που έχουμε εντοπίσει, είναι ότι σε περιοχές που ζουν μη Κύπριοι, αντιμετωπίζουμε προβλήματα και προσπαθούμε να τα επιλύουμε.

-Οι πολίτες συμμορφώνονται με τις υποδείξεις σας;

Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από την ανταποκριτή των πολιτών. Σε κάποιες μάλιστα γειτονιές, έχουμε επαφή με ορισμένα άτομα που μας ενημερώνουν έγκαιρα για τυχόν προβλήματα.

-Πρόσφατα έχουν επανέλθει στο Δήμο Πάφου οι εξουσίες άσκησης των ελέγχων σε όλα τα υποστατικά που βρίσκονται εντός των δημοτικών ορίων. Οι υγειονομικές υπηρεσίες μπορούν να ανταπεξέλθουν;

Τραγική ειρωνεία είναι ότι την εξουσία την είχα αφαιρέσει τον καιρό που ήμουν διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών και τώρα την επανέφερα ως υπάλληλος των υγειονομικών υπηρεσιών του Δήμου Πάφου.

Θεωρώ ότι όταν υπάρχουν οργανωμένες υγειονομικές υπηρεσίες σε ένα δήμο, ο τομέας της υγιεινής και ασφάλειας  των τροφίμων πρέπει να είναι σε αυτόν, όπως και οι άλλες υπηρεσίες, σε συνεργασία με την υγειονομική υπηρεσία του υπουργείου υγείας. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα έλλειψης προσωπικού, ευτυχώς όμως έχουμε εξαίρετους υγειονομικούς λειτουργούς, έχουμε κενές θέσεις και ευελπιστούμε ότι σύντομα να πληρωθούν και θα ανταπεξέλθουμε στα διάφορα προγράμματα .

-Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου τι προγραμματίζετε;

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών θα εντείνουμε τις επιθεωρήσεις σε υποστατικά τροφίμων, θα συνεχίσουμε τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών και τρωκτικών, καθώς και τις επιθεωρήσεις σε κολυμβητικές δεξαμενές.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!