Την υποστήριξη της Κυβέρνησης εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης στο όραμα του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (AUB)-Mediterraneo για την Κύπρο. Στον χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης της νέας πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου στην Πάφο και έναρξης του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 ανέφερε ότι η ίδρυση του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού-Mediterraneo στην Πάφο, «είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στη συλλογική μας επιδίωξη αριστείας στην εκπαίδευση», και απόδειξη της κοινής αφοσίωσης στην προώθηση ενός φωτεινότερου μέλλοντος για τις χώρες της περιοχής μέσω της εκπαίδευσης και της συνεργασίας.
Ανάφερε ακόμη ότι πολλά πανεπιστήμια από την Ελλάδα, τη Γερμανία, και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, ακολουθούν το παράδειγμά του AUB, αφού εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ίδρυση πανεπιστημιούπολης στην Κύπρο, και είναι σε διαβουλεύσεις με την Κυβέρνηση.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αυτή «η σημαντική περίσταση έχει μεγάλη σημασία, τόσο για αυτόν τον αξιότιμο θεσμό, αλλά και για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». «Είναι μια εκδήλωση των ιστορικά εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, απόδειξη της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης», είπε, σημειώνοντας ότι, σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή για την περιοχή, «στεκόμαστε στην άγκυρα και τον φάρο της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο και στέλνουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα συνεργασίας».Σημείωσε ότι το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, με μια πλούσια κληρονομιά που εκτείνεται σε πάνω από 158 χρόνια, όχι μόνο άφησε το στίγμα του στην παγκόσμια σκηνή, είχε επίσης καθοριστικό αντίκτυπο στην πορεία της ζωής χιλιάδων φοιτητών. Είναι γνωστό για τη δέσμευσή του να παρέχει εκπαίδευση παγκόσμιας κλάσης και να ενθαρρύνει ένα περιβάλλον καινοτομίας, έρευνας και κριτικής σκέψης, πρόσθεσε. «Καθιερώνοντας μια παρουσία εδώ στην Πάφο, στην Κύπρο, το AUB συνεχίζει την παράδοσή του στη διαμόρφωση ηγετών, την προώθηση των υποτροφιών και την προώθηση μιας κουλτούρας έρευνας και ακαδημαϊκής αριστείας», είπε ακόμη.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε ακόμη στις «υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις» του πανεπιστημίου σημειώνοντας ότι είναι χώροι όπου θα πυροδοτούνται καινοτομίες και όπου φοιτητές από διαφορετικά υπόβαθρα θα ενώνονται για να μάθουν, να συνεργαστούν, να συνυπάρχουν και να αναπτυχθούν.
«Αντιπροσωπεύουν την απτή έκφραση ενός οράματος που βλέπει την Κύπρο ως μια γέφυρα μεταξύ των πολιτισμών, έναν κόμβο ακαδημαϊκής επιμέλειες και έναν τόπο όπου η δύναμη της εκπαίδευσης μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει ζωές», πρόσθεσε.
«Θα ήθελα απόψε να εκφράσω την υποστήριξη της Κυβέρνησής μας στο νέο σας όραμα για την Κύπρο», είπε, σημειώνοντας ότι η δική του Κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει «μια επιτυχημένη στρατηγική» που ξεκίνησε από την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη «και χαιρόμαστε πολύ που βλέπουμε τη χώρα μας να εξελίσσεται σε περιφερειακό, Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό κόμβος».
Εξέφρασε ακόμη την ευχαρίστησή του, γιατί όπως είπε, πολλά πανεπιστήμια από την Ελλάδα, από τη Γερμανία, και από την ευρύτερη Μέση Ανατολή, ακολουθούν το παράδειγμα του AUB. «Είμαστε σε διαβουλεύσεις μαζί τους αφού εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ίδρυση πανεπιστημιούπολης στη χώρα μας», είπε.
Σημείωσε ακόμη ότι το άνοιγμα αυτών των νέων κτιρίων και εγκαταστάσεων «συμβολίζει επίσης τις ισχυρές συνεργασίες μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, και μεταξύ των λαών μας που μοιράζονται μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας, πολιτισμού και εμπορίου».
Η ίδρυση του AUB-Mediterraneo στην Κύπρο, αποτελεί απόδειξη «της κοινής μας αφοσίωσης» στην προώθηση ενός φωτεινότερου μέλλοντος για τις χώρες μας και για την περιοχή μας μέσω της εκπαίδευσης και της συνεργασίας, είπε ακόμη.