Από τις αρχές Μαΐου θα επιβληθούν περικοπές στην ύδρευση σε όλες τις περιοχές που υδροδοτούνται από το διυλιστήριο του Ασπρόκρεμου. Τις πληροφορίες του Radiocosmos επιβεβαίωσε ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΑ και Δήμαρχος Ακάμα Μαρίνος Λάμπρου.
Οι περικοπές όπως εξήγησε ο κ. Λάμπρου δεν θα αφορούν μόνον το διαμέρισμα της Πέγειας της Κισσόνεργας και της Ακουρσού αλλά όλες τις περιοχές που υδροδοτούνται το διυλιστήριο νερού στον Ασπρόκρεμο.
Το διυλιστήριο σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου, παράγει 30 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού την ημέρα και οι ανάγκες είναι για 40.000. Επικαλούμενος και την χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους του Τμήματος Υδάτων ο κ. Λάμπρου ανέφερε ότι οι περικοπές νερού θα αρχίσουν από τις αρχές Μαΐου. Τόσο ο Δήμος Ακάμα, όσο και το Τμήμα Υδάτων είπε, αναζητούν διατρήσεις και πηγές για να τις εντάξουν στο δίκτυο ύδρευσης προκειμένου να περιορίσουν τις περικοπές.
Παράταση για αφαλάτωση
Εν τω μεταξύ το Τμήμα Υδάτων, έδωσε παράταση στην προθεσμία υποβολής προσφορών για την κινητή μονάδα αφαλάτωσης στην Πέγεια. Οι προσφορές έληγαν την ερχόμενη Τρίτη 4 Μαρτίου όμως οι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν παράταση.
Αυτή η παράταση σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ακάμα, σημαίνει ότι η μονάδα αφαλάτωσης δεν θα είναι έτοιμη πριν από το Νοέμβριο.
Σε ότι αφορά το φράγμα του Μαυροκόλυμπου σύμφωνα με πληροφορίες του Radiocosmos από τις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησαν οι εργασίες απομάκρυνσης της λάσπης. Λειτουργοί του Τμήματος Υδάτων εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για την απομάκρυνση της λάσπης ώστε στην συνέχεια να αποφασίσουν τι είδους εργασίες θα διεξαχθούν και ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί για την αποκατάσταση της ζημιάς.
Προβληματισμός
Πέραν αυτών είναι άγνωστο ακόμα πότε θα είναι έτοιμη και η μονάδα αφαλάτωσης στα Μανδριά, η οποία υπενθυμίζουμε ότι κάηκε ολοσχερώς.
Στο παρόν στάδιο ακόμα κατεδαφίζονται τα καμένα υποστατικά και παρά την αισιοδοξία ότι πιθανόν να είναι έτοιμη στις αρχές του Καλοκαιριού, τίποτα δεν είναι βέβαιο.
Και ενώ οι περικοπές στην άρδευση είναι κάτι περισσότερο από δεδομένες, οι περικοπές στην ύδρευση προβληματίζουν και πονοκεφαλιάζουν τους φορείς της Πάφου, καθώς θα επηρεάσουν ολόκληρη την κοινωνία και την οικονομία.
Εάν μάλιστα επαληθευτούν οι προβλέψεις για αυξημένο τουριστικό ρεύμα κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο τότε το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο καθώς και οι ανάγκες στην ύδρευση θα είναι αυξημένες.
Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις η Πάφος φέτος, θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, χωρίς το φράγμα του Μαυροκόλυμπου το οποίο τέθηκε εκτός λειτουργίας, με τα αποθέματα στα φράγματα Ασπρόκρεμμου και Κανναβιού να είναι σε χαμηλό ιστορικό και τις μονάδες αφαλάτωσης εκτός μάχης.
Οι Δήμοι και οι κοινότητες της χαμηλής Πάφου θα υποχρεωθούν να επιστρατεύσουν κάθε πηγή πόσιμου νερού που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να μειώσουν όσο είναι δυνατόν τις παρενέργειες από τις περικοπές.