Thursday, March 28, 2024
20.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΆνοδος-έκπληξη του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο

Άνοδος-έκπληξη του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο

Share

Στο 10,4% από 10,1% ανέβηκε o πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο για το μήνα Φεβρουάριο, σε μια εξέλιξη που προκαλεί έκπληξη, καθώς έρχεται μετά από τρεις συναπτούς μήνες με πτώση.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), βασικός παράγοντας για την αύξηση ήταν οι φουσκωμένες τιμές των οινοπνευματωδών ποτών στις παμπ και των τροφίμων, εν μέρει λόγω των ελλείψεων σε φρέσκα ζαρζαβατικά στις υπεραγορές.

Η αίσθηση και η ελπίδα που είχε δημιουργηθεί μετά από το αποκορύφωμα του 11,1% τον Οκτώβριο ήταν πως ο πληθωρισμός ακολουθούσε πτωτική πορεία για το υπόλοιπο του έτους.

Στις εκτιμήσεις του που συνόδευαν τον πρόσφατο προϋπολογισμό, το ανεξάρτητο Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού προέβλεπε πως στο τέλος του έτους ο πληθωρισμός θα έχει υποχωρήσει στο 2,9%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ONS Γκραντ Φίτζνερ δήλωσε ότι τον Φεβρουάριο οι τιμές για το αλκοόλ και τα τρόφιμα αυξήθηκαν  στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 45 ετών. Το απέδωσε αυτό στις ελλείψεις σε κάποια είδη λόγω της κακοκαιρίας στις χώρες από τις οποίες εισάγει η Βρετανία και στη μειωμένη εγχώρια παραγωγή λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, υπήρξε μείωση στις τιμές των καυσίμων κίνησης, όπου ο επιμέρους πληθωρισμός υποχωρεί πλέον επί επτά διαδοχικούς μήνες.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού μελετώνται και από την κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ενόψει της ανακοίνωσης για το βασικό επιτόκιο δανεισμού την Πέμπτη. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν νέα αύξηση 25 μονάδων βάσης στο 4,25%.

ΚΥΠΕ

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!