Friday, March 29, 2024
22.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑΈχει ο καιρός γυρίσματα;

Έχει ο καιρός γυρίσματα;

Share

Του Κώστα Νάνου

Το ερώτημα δεν είναι αλληγορικό, αλλά όπως συνήθως χρησιμοποιούμε αυτή την φράση. Ο καιρός λοιπόν μπορεί να έχει γυρίσματα αλλά οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής την οποία ζούμε θα γίνονται χρόνο με τον χρόνο χειρότερες για όλους μας.

Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιγράφει τις περιβαλλοντικές συνθήκες στην Ευρώπη η έκθεση για το κλίμα στη «Γηραιά Ήπειρο» για το έτος 2021, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) στη Γενεύη.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου τα τελευταία 30 χρόνια – η μεγαλύτερη αύξηση από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο στον κόσμο. «Καθώς η τάση της υπερθέρμανσης συνεχίζεται, οι καύσωνες, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα επηρεάσουν την κοινωνία, τις οικονομίες και τα οικοσυστήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του WMO. Ενδεικτικά, η θερμοκρασία σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 1,2 βαθμούς από τη βιομηχανική επανάσταση και οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει, ότι η θερμοκρασία αυτή θα πρέπει να περιοριστεί σε μόλις 1,5 βαθμό για να αποφευχθούν οι σοβαρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί σημαντικά την περίοδο 1991-2021, με μέσο ρυθμό περίπου +0,5 °C ανά δεκαετία.

Ως αποτέλεσμα, οι αλπικοί παγετώνες έχασαν 30 μέτρα σε πάχος πάγου από το 1997 έως το 2021. Μέχρι τον Ιούλιο, ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στην ΕΕ ήταν τετραπλάσιος από τον μέσο όρο της 15ετίας. Ένας θανατηφόρος καύσωνας που έσπασε κάθε ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιβάρυνε τη δημόσια υγεία και δημιούργησε προβλήματα σε επίπεδο υποδομών. Παράλληλα, μια πρωτοφανής ξηρασία ταλαιπώρησε την ήπειρο το καλοκαίρι του 2022, ξεραίνοντας μερικά από τα πιο σημαντικά από οικονομική άποψη ποτάμια του κόσμου. Και αυτή η ξηρασία ήρθε ύστερα από μερικές από τις πιο καταστροφικές πλημμύρες που έχει δει ποτέ η Ευρώπη. Το 2021, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι επλήγησαν άμεσα από τα καιρικά φαινόμενα που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν οικονομικές ζημιές που ξεπέρασαν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις παγκόσμιων οργανισμών και επιστημονικών επιτροπών οι κυβερνήσεις και τα κράτη ακόμη και στην Ευρώπη αδυνατούν να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να λάβουν δραστικά μέτρα για τους παράγοντες που επιδεινώνουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πολλών χωρών της Ε.Ε οι οποίες ακόμη καταβάλλουν τεράστια ποσά για να εξαγοράσουν τις ποινές που τους επιβάλλονται για τις ρυπογόνες μορφές ενέργειας που χρησιμοποιούν.

Σε αυτό τον κατάλογο χωρών η Κύπρος κατέχει δυστυχώς περίοπτη θέση. Πέρα όμως από το οικονομικό κόστος που καταβάλλεται το σημαντικότερο είναι ότι η χώρα μας δεν συμβάλει σε αυτή την παγκόσμια εκστρατεία για να περιοριστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η οποία δυστυχώς δεν έχει γυρίσματα όπως ο καιρός.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!