Friday, March 29, 2024
22.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΑνδρέας Ηλία - Η ζωή στη σύγχρονη Κάτω Πάφο μέσα από τα...

Ανδρέας Ηλία – Η ζωή στη σύγχρονη Κάτω Πάφο μέσα από τα μάτια ενός παραδοσιακού καφετζιή…

Share

Στην Οδό Παφίας Αφροδίτης στην καρδιά της τουριστικής περιοχής, λειτουργεί από το 2000 το παραδοσιακό καφενείο της Κάτω Πάφου.
Τόνενες καρέκλες, τετράγωνα τραπεζάκια, στους τοίχους μια τεράστια φωτογραφία με τον επιβλητικό φάρο και γύρω γύρω φωτογραφίες παλιών Κατω-παφιτών και ο φιλόξενος καφετζιής Ανδρέας Ηλία, υποδέχονται καθημερινά τους ντόπιους πελάτες που πηγαίνουν στον καφενέ για να περάσουν την ώρα τους με καφεδάκι, τάβλι και πιλόττα, αλλά και τους ξένους τουρίστες, που θέλουν να απολαύσουν κάτι διαφορετικό από όσα προφέρονται στα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής…

Στην συνέντευξη του στον “Αδέσμευτο”, ο κ. Ηλία μας περιγράφει την καθημερινότητα του στο καφενείο, θυμάται τα παιδικά του χρόνια, την απασχόληση του με τα Παπουτσόσυκα (φραγκόσυκα), αλλά και τους παλιούς συντοπίτες του… 

Ερ.: Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε σε αυτό το επάγγελμα;
Απ.: Είμαι καφετζιής από το 2000 και με την ανάπτυξη του τουρισμού ως Κάτω Παφίτης πρόσεξα ότι χανόμαστε. Παλιά είχαμε στην περιοχή μας τρία με τέσσερα καφενεία και μείναμε με ένα καφενείο που άνοιξα εγώ, προσπαθώντας να μαζεύουμε τους κάτοικους της περιοχής, αλλά και τους φίλους της Κάτω Πάφου.

Αρ.: Έγινες καφετζής ακολουθώντας το επάγγελμα κάποιου δικού σας ανθρώπου;
Απ.: Για πολλά χρόνια καφετζιής σε ένα από τα καφενεία της Κάτω Πάφου ήταν ο παππούς μου και τότε το καφενείο ήταν ο μοναδικός χώρος για τους άνδρες για να βγουν και να ξεσκάσουν από τα βάσανα της καθημερινότητας και να διασκεδάσουν.

Ερ.: Μικρός πηγαίνατε στο καφενείο του Παππού σας, πώς ήταν ο κόσμος τότε;
Απ.: Φυσικά και πήγαινα. Τότε ο κόσμος ήταν απλός, δεν είχε τις ιδιοτροπίες των σημερινών, ερχόταν στο καφενείο να πιει έναν καφέ να ξεκουραστεί και να κουβεντιάσει.

Ερ.: Ποιοι είναι σήμερα οι πελάτες σας;
Απ.: Πέρα από τους Κάτω Παφίτες, πελάτες μας είναι και κάτοικοι από το Κτήμα αλλά και τα γειτονικά χωριά καθώς και ξένοι τουρίστες που έρχονται για να απολαύσουν Κυπριακό καφέ και διάφορα παραδοσιακά εδέσματα που σερβίρουμε, όπως μαχαλεπί και ρυζόγαλο…

Ερ.: Ποια είναι η αντίδραση τους τι σας λένε οι τουρίστες;
Απ.: Τους αρέσει πολύ και ευχαριστιούνται, αφού εδώ βρίσκουν κάτι διαφορετικό που δεν μπορούν να το βρουν στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τις καφετερίες που επισκέπτονται.

Ερ.: Σας ζητούν και πληροφορίες για τις περιοχές που θέλουν να επισκεφτούν;
Απ.: Μας ρωτούν για τα αξιοθέατα και τις αρχαιότητες της περιοχής μας και μας ζητούν να τους εξηγήσουμε πώς θα φθάσουν εκεί.

Ερ.: Οι ντόπιοι πελάτες σας πως περνούν την ώρα τους στο καφενείο;
Απ.: Οι ντόπιοι έρχονται στο καφενείο για να πιούν τον καφέ τους, να διαβάσουν την εφημερίδα τους, να παίξουν τάβλι και πιλόττα και να κουβεντιάσουν με τους φίλους τους…

Ερ.: Ποιες είναι συνήθως οι συζητήσεις του καφενέ;
Απ.: Αυτή την περίοδο, οι συζητήσεις αφορούν κυρίως τα πολιτικά, αλλά και τα οικονομικά με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων καθώς και σε θέματα της καθημερινότητας.

Ερ.: Στο καφενείο σας έχετε φιλοξενήσει πέρα από τους απλούς ανθρώπους και αρκετούς επώνυμους, πώς νιώθετε;
Απ.: Νιώθω πολύ περήφανος, αφού στους χώρους μας φιλοξενούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα πολιτικούς από τη Λευκωσία που έρχονται για να ενημερώσουν τους θαμώνες για τα πολιτικά πράγματα, ενώ στο καφενείο μας έχουμε οργανώσει μουσικές βραδιές με καλλιτέχνες ακόμα και από την Ελλάδα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Επίσης διοργανώσαμε το πρώτο φεστιβάλ μπύρας στο Κάστρο της Πάφου, λαμβάνουμε μέρος στις εκδηλώσεις του κατακλυσμού, στα μνημόσυνα των ηρώων της Κάτω Πάφου, ενώ κάθε χρόνο οργανώνουμε και αιμοδοσία…

Ερ.: Ποιο είναι το καθημερινό πρόγραμμα σας;
Απ.: Στο καφενείο είμαι για περίπου τρεις ώρες το πρωί και πέντε με έξι ώρες τα απογεύματα που έχει περισσότερη κίνηση. Κάθε πρωί απολαμβάνω το κολύμπι στη θάλασσα εδώ στα Δημοτικά Μπάνια.

Ερ.: Ποια είναι στα σχόλια που ακούτε από τους θαμώνες του καφενείου για την εικόνα της Κάτω Πάφου που πλέον έγινε μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή;
Απ.: Τα σχόλια είναι και θετικά αλλά και αρνητικά. Όλα αποδίδονται στην ανάπτυξη, εμάς μας άρεσε η παλιά εικόνα της περιοχής – πριν 30 με 40 χρόνια – τότε που ο κόσμος της περιοχής ήταν πιο αγνός.

Ερ.: Τι έμεινε στη μνήμη σας από τους παλιούς θαμώνες του καφενείου;
Απ.: Κάποια περιστατικά και ευτράπελα από χαρακτήρες της Κάτω Πάφου όπως για παράδειγμα ο «Φυτής» που εργαζόταν στο εργοστάσιο του ΣΟΔΑΠ και ήταν βάρδια 12 τα μεσάνυκτα με το πρωί και πριν τη βάρδια του ήταν στο καφενείο όπου και γνώρισε μια τουρίστρια που ήθελε να την πάρει να δει τη δουλειά του. Ο Φυτής πήρε τη «μοτορούα» του για να πάει στον ΣΟΔΑΠ αλλά στον δρόμο έκαμε του σήμα αστυνομικός να σταματήσει και δεν σταμάτησε και λίγο πιο κάτω τον ανέκοψε. Όταν ο αστυνομικός τον ρώτησε γιατί δεν σταμάτησε, ο Φυτής ειπέν του, ότι η μοτόρα εν σηκώνει τρεις επιβάτες…

Ερ.: Οι φωτογραφίες στους τοίχους του καφενείου είναι από παλιούς πελάτες σας;
Απ.: Οι φωτογραφίες είναι από παλιούς κάτω Παφίτες, πελάτες στο καφενείο και από τις διάφορες εκδηλώσεις που έγιναν στον χώρο από το 1996 που δημιουργήσαμε και τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Κάτω Πάφου και μαζέψαμε τους Κατωπαφίτες απ’ όλη την Κύπρο και το εξωτερικό. Έχουμε αρκετούς αξιόλογους γιατρούς, επιστήμονες, καθηγητές, πολιτικούς…

Ερ.: Ποια μουσική σας αρέσει να ακούγεται στο καφενείο;
Απ.: Παλαιά Ελληνικά τραγούδια και Ρεμπέτικα είναι τα αγαπημένα μου. Στο καφενείο ακούμε και αρκετό ραδιόφωνο.

Ερ.: Είστε ποδοσφαιρόφιλος, ποια ομάδα υποστηρίζεται;
Απ.: Αγαπώ το ποδόσφαιρο και μέχρι το 2005 ήμουν και στο συμβούλιο του ΑΠΟΠ. Πλέον παρακολουθώ μόνο αγώνες από την τηλεόραση με τους άλλους θαμώνες του καφενείου.

Ερ.: Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στην περιοχή;
Απ.: Αγαπημένη περιοχή είναι ο λόφος του Φάμπρικα γιατί είναι η περιοχή που είναι το πατρικό μου σπίτι όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα τότε που η Κάτω Πάφος ήταν ένα μικρό χωριουδάκι.

Ερ.: Πώς ήταν η ζωή εκείνα τα χρόνια;
Απ.: Ο κόσμος ήταν απλός, οι περισσότεροι κάτοικοι της Κάτω Πάφου ήταν περβολάρηδες και ψαράδες και το σημαντικότερο, ήταν αγαπημένοι, οι περισσότεροι άλλωστε ήταν συγγενείς μεταξύ τους.

Ερ.: Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;
Απ.: Ήταν όμορφα και απλά. Φοίτησα στο Δημοτικό Σχολείο της Κάτω Πάφου που πηγαινοερχόμαστε περπατητοί. Όποιος είχε ποδήλατο εκείνη την εποχή ήταν τυχερός. Μετά το σχολείο, βοηθούσαμε τους γονείς μας στις δουλείες τους. Εγώ ασχολούμουν με τα «παπουτσόσυκα» που τα έκοβα, τα καθάριζα και τα πουλούσα στο παζάρι στο Κτήμα για ένα γρόσι τα πέντε. Θυμάμαι ότι ένας φίλος μου με παρότρυνε να πάω ένα Σάββατο στη Λεμεσό που τα παπουτσόσυκα πωλούνταν πιο ακριβά.
Έτσι και εγώ γέμισα τις κοφίνες με τα παπουτσόσυκα, πήρα ταξί και πήγα στην Λεμεσό, ξεπούλησα, έφαγα τα σουβλάκια μου και γύρισα στην Πάφο με εισπράξεις 12 λίρες!!! Για εκείνη την εποχή ήταν πολύ καλά λεφτά αφού ο πατέρας μου που ήταν εργάτης στο τμήμα αρχαιοτήτων έπαιρνε μεροκάματο 12 σελίνια.

Ερ.: H οικογένεια σας πως αντιμετωπίζει το γεγονός ότι το καφενείο σας κρατά για πολλές ώρες μακριά τους;
Απ.: Η σύζυγος πολλές φορές παραπονιέται αλλά πλέον έχει συνηθίσει αφού είναι η δουλειά που μου αρέσει και με ευχαριστεί.

Ερ.: Έχετε ελεύθερο χρόνο και πώς τον περνάτε;
Απ.: Ο ελεύθερος μου χρόνος είναι περιορισμένος, ωστόσο κάθε πρωί απολαμβάνω το κολύμπι στη θάλασσα στα Δημοτικά Μπάνια, ενώ μου αρέσουν και οι εκδρομές στη Φύση και κυρίως στα βουνά της Πάφου για να απολαύσω το πράσινο.

Ερ.: Ποια περιοχή που σας αρέσει να επισκέπτεστε;
Απ.: Το Δάσος της Πάφου και ο Σταυρός της Ψώκας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!