Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
23.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ Ρωσία κατηγορεί τις Κυπριακές μυστικές υπηρεσίες. Απαιτεί εξηγήσεις και συγνώμη απο...

Η Ρωσία κατηγορεί τις Κυπριακές μυστικές υπηρεσίες. Απαιτεί εξηγήσεις και συγνώμη απο την Κυπριακή Κυβέρνηση

Share

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες εσπευσμένα τον πρέσβη της Κύπρου στη Μόσχα, πρέσβη Κύπρο Γιωργαλλή, στα κεντρικά γραφεία του Υπουργείου για να του επιδώσει κατηγορηματική διαμαρτυρία σε σχέση με τις <<απαράδεκτες και προκλητικές ενέργειες των Αρχών» της Κύπρου εναντίον του ανταποκριτή της εφημερίδας της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα» Αλεξάντρ Γκασιούκ, διαπιστευμένου στη Λευκωσία, καθώς και του Ντ. Ντόινικοφ, υπαλλήλου της ρωσικής Πρεσβείας στην Κύπρο, «κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων του»

Το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ανακοινωση του αναφέρει:

«Μία ημέρα νωρίτερα, με πρόσχημα την αφαίρεση της άδειας παραμονής του Ρώσου δημοσιογράφου με την καθιερωμένη κατηγορία περί “απειλής της εθνικής ασφάλειας”, οι κυπριακές μυστικές υπηρεσίες επιχείρησαν να τον συλλάβουν με τη χρήση ωμής βίας για επακόλουθη απέλασή του. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν ο ευρισκόμενος στο σημείο του συμβάντος εκπρόσωπος της διπλωματικής μας αποστολής, ενώ ο ίδιος ο Α. Γκασιούκ με σοβαρό τραυματισμό στο χέρι ρίχθηκε σε κελί» και θεωρεί «απολύτως επινοημένους τους ισχυρισμούς περί ανάρμοστης δραστηριότητας του ανταποκριτή της “Ροσίσκαγια Γκαζιέτα” και παραβίασης του καθεστώτος παραμονής του στην Κύπρο, πολύ περισσότερο υπό το πρίσμα της επιδεικτικά προκλητικής και ωμής συμπεριφοράς των κυπριακών υπηρεσιών δυνάμεων ασφαλείας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, η Ρωσική πλευρά θεωρεί επίσης ότι <<τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν στα εγκαίρως απεσταλμένα σχετικά αιτήματα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία», αντιθέτως «αρχικά χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι ψυχολογικής πίεσης, μεταξύ άλλων και στην οικογένεια του δημοσιογράφου, και κατέληξαν όλα με τη σωματική βία».

Μάλιστα το ρωσικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι έχει λόγους «να θεωρεί ότι στην οργάνωση αυτής της προβοκάτσιας έβαλαν το χέρι τους δυτικές μυστικές υπηρεσίες» και «απαίτησε από την κυπριακή κυβέρνηση την άμεση απελευθέρωση του Ρώσου ανταποκριτή, αναλυτικές εξηγήσεις για το πρωτοφανές περιστατικό και επίσημη συγγνώμη».

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News