Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
26.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΑποκλειστική συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου

Αποκλειστική συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου

Share

Συμπαράσταση στη νεολαία βοήθεια στους έχοντες ανάγκη…

Οι στόχοι και οι προτεραιότητες του προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου και πώς θα διαχειριστεί το δύσκολο έργο που έχει να αντιμετωπίσει…  

Τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο τον γνωρίζουμε σχεδόν όλοι πολύ καλά στην επαρχία μας αφού σε αυτήν έζησε τα τελευταία 27 χρόνια της ζωής του.

Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 23 Δεκεμβρίου 1984 από τον Χωρεπίσκοπο Σαλαμίνος Βαρνάβα και Πρεσβύτερος στις 17 Μαρτίου 1985 από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α΄. Υπηρέτησε ως Καθηγητής Χημείας κατά τα έτη 1985-1996, ενώ το 1994 ορίστηκε Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Στις 26 Μαΐου 1996 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Αρσινόης, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Πάφου. Στις 29 Δεκεμβρίου 2006 εξελέγη Μητροπολίτης Πάφου.

Από το 1994 μέχρι και το 2022 έζησε στην Πάφο.

Μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ στις 7 Νοεμβρίου 2022, ανέλαβε τοποτηρητής του θρόνου. Στις αρχιεπισκοπικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου για ανάδειξη τριπροσώπου βρέθηκε στην δεύτερη θέση με 18,39% των ψήφων κλήρου και λαού. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου τον εξέλεξε νέο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου στις 24 Δεκεμβρίου 2022, με έντεκα ψήφους μεταξύ δεκαέξι μελών. Η ενθρόνιση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023 στον Καθεδρικό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία. 

– Μακαριότατε, ποιες προτεραιότητές έχετε θέσει με την εκλογή σας στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, δεδομένου ότι οι κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν συνεχώς;

Παρόλο που οι κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν, ο ρόλος της Εκκλησίας παραμένει πάντα ο ίδιος, διαχρονικός. Έτσι η Εκκλησία πάντα συμπαραστέκεται σε όλους όσους έχουν ανάγκη τόσο υλική όσο και πνευματική. Έτσι δίνεται βοήθεια προς τους άπορους, βοήθεια προς τους φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν, βοήθεια προς τους αρρώστους που δεν έχουν πού να απευθυνθούν για να βρουν την υγεία τους, αλλά και βοήθεια για πνευματική στήριξη.

Έτσι προτεραιότητές μας είναι και το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και το κοινωνικό της έργο. Ιδιαίτερα είχαμε πει προεκλογικά ότι θα στηρίξουμε τους φοιτητές, με το κτίσιμο νέων φοιτητικών εστιών σε πόλεις που δεν υπάρχουν. Ήδη ξεκινήσαμε τη μελέτη και βάλαμε μπροστά για τη Λευκωσία. Θα συνεχίσουμε και θα επεκτείνουμε τις υποτροφίες που έδινε ο Μακαριστός προκάτοχός μας. Θα βοηθήσουμε πάλι και τους ασθενείς και τους άπορους να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες της ζωής. Άλλη προτεραιότητά μας είναι και το γεγονός ότι πρέπει να καθοδηγήσουμε τον κόσμο σε μια κοινωνίαν τεχνολογίας και έτσι θα συστήσουμε κάποιο γραφείο με Θεολόγους, αλλά και επιστήμονες θετικών Επιστημών προκειμένου να δίνουν απαντήσεις στα νέα αναφυόμενα προβλήματα και ερωτήματα που προκύπτουν λόγω της ανάπτυξης της Τεχνολογίας και της Βιοηθικής.

– Έχετε εξαγγείλει ήδη ότι η εκκλησία θα εκπονήσει σχέδιο βοήθειας για τους πολύτεκνους. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα γι’ αυτό το σχέδιο, που βρίσκεται ο σχεδιασμός μέχρι σήμερα; 

Είχαμε εξαγγείλει βοήθεια για καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και ότι, σε συνεννόηση με τους Συνδέσμους των Πολυτέκνων και με την κυβέρνηση, που ξέρει τις στατιστικές για τις γεννήσεις, θα βρούμε τρόπο, ώστε να υποβοηθηθούν νεαρά ζευγάρια να αποκτήσουν τρίτο, τέταρτο, πέμπτο παιδί. Είναι εθνικό θέμα η αύξηση του πληθυσμού μας και θα πρέπει ως Ελληνοκύπριοι να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής και τις ανάγκες που χρειάζεται ένα νέο παιδί να ζήσει στην οικογένεια.

– Στις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις σας φαίνεται να δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό. Δεν θεωρείτε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που αφορά κυρίως του πολιτικούς;

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό γιατί αφορά το μέλλον μας και τη δυνατότητα παραμονής μας στη γη των πατέρων μας. Δεν είναι τους πολιτικούς που αφορά μόνον, αλλά όλους μας, όλο τον κυπριακό λαό και πρώτιστα την Εκκλησία, που έχει την ευθύνη και τον θεσμικό ρόλο διατήρησης του ελληνισμού στην Κύπρο.

Για οκτακόσια χρόνια, όταν ήμασταν υπόδουλοι σε άλλους, η Εκκλησία κράτησε και την ελληνικότητά μας και την ορθόδοξη πίστη μας. Και τώρα μέχρι να ελευθερωθούμε πλήρως και να αποκατασταθούν πλήρως τα δικαιώματά μας,  αυτά που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι, δηλαδή ελεύθερη διακίνηση, ελεύθερη εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας παντού και ένας άνθρωπος να έχει μια ψήφο, μέχρι τότε η Εκκλησία θα εκφέρει εθνικό λόγο για να κρατήσει τον ελληνικό πληθυσμό στον τόπο του.

– Έχετε δηλώσει ότι θα συνεχίσετε το έργο που άρχισε ο μακαριστός Χρυσόστομος Β΄. Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις;

Νομίζω ότι άγγιξε όλους τους τομείς της κοινωνίας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β΄. Εκείνο που χρειάζεται σήμερα,  είναι συνέχιση και επέκταση του έργου του εκεί που αναπτύσσεται σήμερα η κοινωνία. Είχαμε πει ότι η κοινωνία σήμερα αναπτύσσεται στην Τεχνολογία. Δημιουργούνται νέα ερωτήματα και διλήμματα και σε αυτά πρέπει να απαντήσουμε. Γι’ αυτό χρειάζεται μορφωμένοι Επιστήμονες και Θεολόγοι να δώσουν τις απαντήσεις εκεί που πρέπει. Επίσης νέα προβλήματα που ούτε καν τα φανταζόμασταν όταν παρουσιάζονται τώρα, πρέπει να τύχουν της προσεγμένης προσέγγισής μας, προκειμένου, αφού εγκύψουμε στην Αγία Γραφή και δούμε ποιες είναι οι βασικές αρχές της και ποιες είναι οι παράμετροι της ιερής μας παράδοσης, να δώσουμε τις απαντήσεις σ’ αυτά.

– Έχετε ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής σας στην Πάφο. Πώς έχει αλλάξει η καθημερινότητά σας με την υποχρεωτική απομάκρυνσή σας από την Πάφο;

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 27 έτη ήμουν στην Πάφο. Είχα συνηθίσει σε κάποιους ρυθμούς εκεί και σε κάποιο τρόπο ζωής. Νομίζω, όμως, ότι η Κύπρος δεν είναι ένας χώρος μεγάλος. Η απόσταση από την Πάφο δεν είναι τόσο μεγάλη και επομένως και οι κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και οι συνθήκες ζωής μας μέσα στην Εκκλησία επιτρέπουν πολύ εύκολα να προσαρμοστούμε και στους νέους τρόπους ζωής. Εδώ που ήρθαμε υπάρχουν πιο πολλά προβλήματα, περισσότεροι άνθρωποι, περισσότερος φόρτος εργασίας. Με τη βοήθεια του Θεού πιστεύω ότι θα ανταποκριθώ και σ’ αυτά.

– Στα θέματα παιδείας με τα οποία διαχρονικά καταπιάνεται η εκκλησία τι θα θέλατε να αλλάξει για να οδηγηθούν τα πράγματα προς το καλύτερο για την νεολαία και τον τόπο μας;

Το πρόβλημα της νεολαίας, όσο προχωρά, οπωσδήποτε δυσκολεύει, γι’ αυτό και θα πρέπει να συμπαρασταθούμε στη νεολαία για να μπορέσει να έρθει πιο κοντά στην Εκκλησία.

Δεν είναι μόνο γλωσσική η προσέγγιση. Τη γλώσσα μας μπορούμε να την καταλάβουμε. Είναι η γλώσσα που είχαμε εδώ και τόσες χιλιάδες χρόνια. Εκείνο το οποίο ζητούμε είναι να δούμε τις ίδιες αρχές του Ευαγγελίου με τον πολιτισμό και την τεχνολογία που επικρατεί σήμερα. Προηγουμένως είχαμε ένα ποιμενικό και ένα αγροτικό περιβάλλον, όταν γράφονταν τα κείμενα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Σήμερα έχουμε ένα επιστημονικό, ένα τεχνολογικό και ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον. Πρέπει σ’ αυτούς τους όρους να βρούμε τρόπους να απευθυνθούμε στους νέους, ώστε να μπορέσουν και εκείνοι να παρακολουθήσουν τις μεγάλες αρχές της πίστης μας. Για παράδειγμα, αντί να λέμε ότι ο εχθρός πήγε στο χωράφι του γεωργού και έσπειρε ζιζάνια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι όπως προγραμμάτισαν οι επιστήμονες μια πυρηνική αντίδραση, υπήρξε μια πυρηνική εκτροπή. Το ζιζάνιο της Εκκλησίας σήμερα αυτό είναι. Θα μπορούσαμε να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί, ποιες επιπτώσεις ηθικές, υλικές έχει πάνω στον άνθρωπο.

– Ο προκάτοχός σας, είχε μια καλή επικοινωνία με τους αντίστοιχους θρησκευτικούς ηγέτες των κατεχομένων, Εσάς ποια θα είναι η στάση σας στο θέμα αυτό;

Πράγματι είχε επαφές ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος και με τους ηγέτες των Τουρκοκυπρίων, του θρησκευτικούς ηγέτες και των άλλων θρησκευτικών δογμάτων. Και εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να απορρίψουμε τέτοια συνεργασία. Δεν είναι εχθροί μας οι Τουρκοκύπριοι, λόγω της θρησκείας. Είναι εχθροί μας η κατοχή, είναι η Τουρκία, η κατοχική δύναμη. Νομίζω υπάρχει πρόβλημα τώρα μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και του Μουφτή. Όταν επιλυθεί εκείνο το πρόβλημα, εμείς μέσω των Ηνωμένων Εθνών θα έχουμε συνάντηση μαζί του.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News