Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΑποκλειστική συνέντευξη του Πρύτανη Wassim El Hajj

Αποκλειστική συνέντευξη του Πρύτανη Wassim El Hajj

Share

Το Σεπτέμβριο λειτουργεί το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού στην Πάφο

Ενναλακτικά στο Pafos Innovation εάν δεν είναι έτοιμη η πρώτη φάση των έργων της Πανεπιστημιούπολης στους Χαρουπόμυλους – Ποιες σχολές θα λειτουργήσουν…

Μια πρώτη συνέντευξη με τον Πρύτανη του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (AUB MEDITERRANEO) Καθηγητή Wassim El Hajj

Αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες ειδήσεις του 2022 για την Πάφο αλλά και για την Κύπρο γενικότερα ήταν το άκουσμα της έλευσης και ίδρυσης του πρώτου παραρτήματος του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου της Βηρυτού στην Πάφο.

Θεωρήσαμε λοιπόν, ότι μια συνέντευξη με τον Πρύτανη του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (AUB MEDITERRANEO) Καθηγητή Wassim El Hajj, ένα από τους πρωτεργάτες αυτών των εξελίξεων θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για κάθε Παφίτη.

Ήταν δε μεγάλη η χαρά μας όταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου δέχτηκε αμέσως να μας μιλήσει για το μεγάλο αυτό βήμα του ιστορικού πανεπιστημίου και την ίδρυση της δίδυμης όπως την ονομάζει ο ίδιος πανεπιστημιούπολης στην Πάφο.

Με ποια κριτήρια επιλέξατε την Πάφο για τη λειτουργία του πρώτου εκτός Λιβάνου πανεπιστημίου σας;

Πριν ληφθεί η απόφαση, το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού (AUB) διενήργησε μια εκτενή και εις βάθος έρευνα, η οποία ανέδειξε την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο. Μέσα από την έρευνα αυτή διαφάνηκε ότι η χώρα διαθέτει  ένα διεθνή φοιτητικό πληθυσμό και  υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκής ελευθερίας. Επίσης, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον Λίβανο και καταλαμβάνει στρατηγική θέση στην περιοχή, καθώς αποτελεί το ανατολικότερο τμήμα της Ε.Ε. και το δυτικότερο σημείο της Μέσης Ανατολής.

Επιπρόσθετα, η έρευνα ανέδειξε ότι η Πάφος, αποτελεί μια πολύ καλή στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία της δίδυμης Πανεπιστημιούπολης του AUB, με πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες, αφού  είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, καταλαμβάνει το 36% του συνόλου του τουρισμού στην Κύπρο και έχει περίπου 42.000 ξενοδοχειακές κλίνες. Η Πάφος, φιλοξενεί επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, είναι εύκολα προσβάσιμη από τον Λίβανο και άλλες χώρες της περιοχής και της Ευρώπης, ενώ έχει άνετη διασύνδεση με τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου.

Η Πάφος διαθέτει ακόμη επαρκείς υποδομές και φιλοξενεί συχνά υψηλού επιπέδου διεθνείς συναντήσεις και διακρατικές συνόδους κορυφής. Επιπλέον, ο Δήμος Πάφου διαθέτει ένα πολύ καλό ιστορικό επιτυχιών και επιτευγμάτων σε όλους τους τομείς, με απτά αποτελέσματα.

Μέσα από την έρευνα διαφάνηκε ακόμη ότι η δίδυμη πανεπιστημιούπολη του AUB στην Κύπρο, το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού – Mediterraneo (AUB Mediterraneo), όπως το ονομάσαμε, μπορεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια χαμηλού κόστους που δραστηριοποιούνται στη χώρα, αφού κανένα από  αυτά δεν έχει τη διεθνή αναγνώριση του AUB ούτε προσφέρει την ίδια ποιότητα εκπαίδευσης, καθώς και τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας, που διαθέτει το Aμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού.

Πώς προχωρούν οι εργασίες για τη ανέγερση των κτηριακών σας εγκαταστάσεων; Πιστεύετε ότι θα είναι έτοιμες ώστε να αρχίσει η λειτουργία του Πανεπιστημίου τον Σεπτέμβριο του 2023;

Η πανεπιστημιούπολη του AUB Mediterraneo βρίσκεται στην καρδιά της Πάφου, στο πρώην κτιριακό συγκρότημα των “Χαρουπόμυλων”. Η πανεπιστημιούπολη (Campus) κατασκευάζεται στη βάση σχεδίου δύο φάσεων, η πρώτη εκ των οποίων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και προχωρεί με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί  τον Σεπτέμβριο του 2023, οπότε αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το πανεπιστήμιο. Ως εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο η νέα πανεπιστημιούπολη δεν θα είναι πλήρως έτοιμη το Σεπτέμβριο και προκειμένου να διασφαλίσει τις κατάλληλες υποδομές για τη διδασκαλία των φοιτητών, το AUB Mediterraneo εξασφάλισε τις εγκαταστάσεις του Pafos Innovation Center, που είναι μια μικρή πανεπιστημιούπολη (Campus) τελευταίας τεχνολογίας στο κέντρο της Πάφου, ώστε να λειτουργήσει εκεί για περίοδο έξι μηνών ή ενός έτους, εάν χρειαστεί.

Για την στελέχωση του Πανεπιστημίου θα προσλάβετε και διδακτικό ή άλλο προσωπικό από την Πάφο;

Όπως σε όλα τα κορυφαία ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η αναλογία φοιτητών-διδασκόντων στο AUB Mediterraneo έχει οριστεί στους 15, δηλαδή ένας καθηγητής για κάθε 15 φοιτητές. Το διδακτικό προσωπικό θα αποτελείται από καθηγητές, διδάσκοντες και εκπαιδευτές, πλήρους και μερικής απασχόλησης. Όσον αφορά το διοικητικό προσωπικό, ο ρόλος του θα είναι υποστηρικτικός και ενισχυτικός όλων των εργασιών και λειτουργιών  του AUB Mediterraneo  στους ακόλουθους τομείς: ακαδημαϊκή υποστήριξη, έρευνα, ανθρώπινο δυναμικό και φοιτητική μέριμνα, πληροφορική, χρηματοοικονομικά και λογιστικά, επικοινωνία, διασφάλιση ποιότητας, πρόοδος και ανάπτυξη, θεσμική συμβατότητα και εγκαταστάσεις. Το AUB Mediterraneo στοχεύει στην ένταξη και ενσωμάτωσή του στην τοπική κοινωνία και για το λόγο αυτό μία από τις στρατηγικές επιλογές του είναι να προσλάβει  διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και προσωπικό υψηλής ειδίκευσης από την εγχώρια αγορά εργασίας, εκτός από τις προσλήψεις που θα διενεργήσει σε διεθνές επίπεδο. Αναμένουμε ότι εντός του Ιανουαρίου 2023  θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη αρκετών θέσεων.

Ποιες σχολές θα λειτουργήσουν αρχικά στο Πανεπιστήμιο και με ποια κριτήρια θα δέχεστε τους φοιτητές;

Όπως προανέφερα, το AUB Mediterraneo σκοπεύει να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2023, με τις παρακάτω σχολές και προγράμματα:

Σχολή Τεχνών και Επιστημών (FAS), η οποία θα προσφέρει:

  • Πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες, τη Φιλοσοφία και τα Οικονομικά (Bachelor of Arts in Politics, Philosophy and Economics).
  • Πτυχίο Πληροφορικής και Υπολογιστών (Bachelor of Science in Computer Science).
  • Πτυχίο στην Ψυχολογία (Bachelor of Science in Psychology)

Σχολή Μηχανικών και Αρχιτεκτονικής (MSFEA), η οποία θα προσφέρει:

  • Πτυχίο στη Βιομηχανική Μηχανική (Bachelor of Science in Industrial Engineering).
  • Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Μηχανικής (Master Degree in Engineering Management).

Διοίκηση Επιχειρήσεων-School of Business (OSB), η οποία θα προσφέρει:

  • Πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Bachelor Degree in Business Administration).
  • Μεταπτυχιακό στο Business Analytics (Master of Science in Business Analytics).

Όλα τα πτυχία (Bachelor) είναι τετραετούς φοίτησης. Οι μαθητές που τελειώνουν το Λύκειο μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εγγραφή στο Πανεπιστήμιο. Η αίτηση θα συνοδεύεται με τα αποτελέσματα SAT1 και το ενδεικτικό με τους βαθμούς των δύο πρώτων χρόνων του Λυκείου (καθώς η αίτηση υποβάλλεται χρονικά πριν την απόκτηση του Απολυτηρίου). Το Απολυτήριο, με τους βαθμούς ή τα ισοδύναμά τους, θα πρέπει να υποβληθεί μόλις αυτό εκδοθεί. Η έγκριση της αίτησης για εισδοχή στο AUB Mediterraneo θα είναι ανταγωνιστική και θα βασίζεται τόσο στα αποτελέσματα του SAT1 όσο και στους βαθμούς του Λυκείου.

Για την εισδοχή φοιτητών, οι οποίοι είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου (Bachelor), οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση η οποία θα περιλαμβάνει το πτυχίο (official transcripts) από το Πανεπιστήμιο που προέρχονται, δύο συστατικές επιστολές από ειδικευμένους ακαδημαϊκούς, GMAT (Business) ή GRE, και να έχουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας (κατά την εισαγωγή και πριν από την εγγραφή τους).

Πόσοι φοιτητές υπολογίζεται ότι θα φοιτούν στο Πανεπιστήμια σε πρώτο στάδιο αλλά και μελλοντικά;

Το AUB Mediterraneo υπολογίζει να ξεκινήσει τη λειτουργία του με 160 φοιτητές επιπέδου Bachelor και 40 φoιτητές επιπέδου Master. Εντός της επόμενης δεκαετίας, οι φοιτητές επιπέδου Bachelor αναμένεται να αυξηθούν στις 2.000 περίπου και οι  φoιτητές επιπέδου Master στους 250.

Τα δίδακτρα φοίτησης θα είναι προσιτά;

Τα δίδακτρα θα αντικατοπτρίζουν την εκπαιδευτική αριστεία που απέκτησε και διατηρεί το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού κατά τη διάρκεια των 156 χρόνων ιστορίας του. Ναι, τα δίδακτρα θα είναι προσιτά και θα είναι ακόμη πιο ελκυστικά εάν λάβουμε υπόψη και τις δυνατότητες οικονομικής στήριξης που θα προσφέρουμε και θα απολαμβάνουν οι φοιτητές του. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για  τους ντόπιους φοιτητές που σχεδιάζουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό (π.χ. στις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο), το συνολικό κόστος σπουδών θα είναι πολύ μικρότερο για μια συγκρίσιμη ποιότητα εκπαίδευσης, αφού η οικογένεια θα επιβαρυνθεί με πολύ λιγότερο κόστος από εκείνο που θα επωμίζονταν εάν το παιδί τους φοιτούσε σε ένα ξένο Πανεπιστήμιο ανάλογο του κύρους και του επιπέδου του AUB. Οι επιλογές διδάκτρων και οικονομικής βοήθειας θα δημοσιευτούν στον ιστότοπό μας (https://aubmediterraneo.cy/) και τότε θα είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ίδρυση και λειτουργία Ιατρικής πανεπιστημιακής σχολής στην Πάφο;

Το ενδιαφέρον για ίδρυση και λειτουργία Ιατρικής Σχολής του AUB Mediterraneo στην Πάφο υπάρχει και είναι πάντα στους σχεδιασμούς μας. Αντιλαμβάνεστε όμως  ότι αυτό απαιτεί σωστό σχεδιασμό, ανάλογο προϋπολογισμό και επαρκή χρόνο. Είναι ένα θέμα που θα το δούμε την κατάλληλη στιγμή.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News