Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΑΦΟΣΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα γυαλιά μας και τα μάτια μας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα γυαλιά μας και τα μάτια μας

Share

Έξι οπτικοί της Πάφου μιλούν για τα προβλήματα που προκαλεί η έκθεση των ματιών στην ηλιακή ακτινοβολία και μας δίνουν χρήσιμες συμβουλές για σωστή επιλογή γυαλιών ηλίου…

Για τους περισσότερους από εμάς τα γυαλιά ηλίου αποτελούν ένα trendy αξεσουάρ, σύμφωνο με τις διεθνείς τάσεις της μόδας που διαμορφώνει το στιλ μας και τονίζει την προσωπικότητά μας. Η επιλογή ενός κατάλληλου γυαλιού ηλίου για το πρόσωπό μας θα αποτελέσει το εντυπωσιακότερο κομμάτι μιας κομψής εμφάνισης αλλά μια λάθος επιλογή μπορεί αντίστοιχα να την καταστρέψει.

Τα γυαλιά ηλίου, όμως, πέρα από αξεσουάρ για την εμφάνισή μας είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την προστασία των ματιών μας από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (UV) που εκτός από το ότι μπορεί να βλάψει το δέρμα μας μπορεί να κάνει ζημιά στον φακό και στον κερατοειδή χιτώνα των ματιών μας. Ειδικά σε μια ηλιόλουστη χώρα όπως είναι η Κύπρος η αγορά ενός ζευγαριού γυαλιών ηλίου υψηλής ποιότητας και κατάλληλων προδιαγραφών είναι απαραίτητη και θα εξασφαλίσει όλο τον χρόνο την υγεία και την προστασία των ματιών μας.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου και με ποια κριτήρια θα επιλέξουμε το κατάλληλο; Επισκεφθήκαμε 6 οπτικούς της Πάφου για να απαντήσουν στις απορίες μας.

Σάββας Μαλιετζής – Savvas Opticals

Ερ.: Πόσο επικίνδυνη για τα μάτια είναι η ηλιακή ακτινοβολία; Τι συμβαίνει όταν δεν φοράμε γυαλιά ηλίου;

Απ.: Η ηλιακή ακτινοβολία είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για το λόγο αυτό όλοι μας θα πρέπει να προστατεύουμε τα μάτια μας καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά ακόμη περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ιδιαίτερα στην Κύπρο που το καλοκαίρι διαρκεί 9 μήνες τον χρόνο η ανάγκη για προστασία των ματιών μας είναι πολύ μεγαλύτερη.

Όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο ή όταν βρισκόμαστε στην παραλία και δεν φοράμε γυαλιά ηλίου μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλαπλά προβλήματα στα μάτια μας και ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή γύρω από το μάτια. Η έκθεση στο ηλιακό φως αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καταρράκτη, εκφύλιση στην ωχρά κηλίδα ακόμα και καρκίνο του δέρματος γύρω από τα μάτια.

Ερ.: Πώς επιλέγω τα ιδανικά γυαλιά ηλίου; Ποιοι είναι οι κατάλληλοι φακοί για προστασία (χρώμα, σκοτεινότητα, πόλωση)

Απ.: Το κυριότερο πριν από την επιλογή των γυαλιών ηλίου μας είναι η εμπιστοσύνη που έχουμε στον οπτικό μας. Ο οπτικός μας είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε το ιδανικό ζευγάρι γυαλιών με το σωστό φίλτρο προστασίας από τις UVA και UVB ακτίνες.

Επίσης, θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε το σωστό χρώμα φακού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθορίσει οι αριθμοί 1,2,3 να αναπαριστούν το ποσό σκουρότητας των φακών ηλίου και να δηλώνουν το επίπεδο προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία. Υπάρχει και το 4 αλλά είναι απαγορευμένο και δεν ενδείκνυται όταν οδηγούμε. Συνήθως, επιλέγουμε το 2 ή 3. Όλα τα γυαλιά ηλίου οφείλουν να αναγράφουν την κατάταξη προστασίας (0, 1, 2, 3, 4) στην οποία ανήκουν.

Ο τρόπος για να ξεχωρίσουμε τα καλά γυαλιά από τα «μαϊμού» είναι από τους φακούς. Τα μεν καλά γυαλιά, το λέει και η λέξη έχουν γυάλινους φακούς οι οποίοι αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία σε αντίθεση με τα «μαϊμού» που έχουν πλαστικούς φακούς και δεν μας παρέχουν προστασία. Τα πολωτικά γυαλιά θεωρούνται ακόμα καλύτερα αν και οι μελέτες δεν το έχουν αποδείξει ακόμα.

Savvas Optical – Πατήστε επάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα

Αντρέας Ορφανού – Envision Optical Center

Ερ.: Τα παιδιά πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου και αν ναι από ποια ηλικία;

Απ.: Όσο κι αν για μερικούς θεωρείται υπερβολή, τα γυαλιά ηλίου για το παιδί μας είναι απαραίτητα. Τα παιδιά επιβάλλεται να φορούν γυαλιά ηλίου και μάλιστα περισσότερο από ό,τι οι μεγάλοι γιατί τα μάτια τους βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη και χρειάζονται προστασία. Εκτός από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (UV), τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια των παιδιών μας από τη σκόνη, την γύρη και τις διάφορες ακαθαρσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον.

Από την ηλικία των 6-12 μηνών που τα βρέφη αρχίζουν να εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο μπορούν να αρχίσουν να φορούν γυαλιά ηλίου, αλλά υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα να μην τα δέχονται εύκολα στο πρόσωπό τους. Ιδανικά η καλύτερη ηλικία είναι μετά τον ενάμιση χρόνο. Επίσης, προσέχουμε τα γυαλιά ηλίου να αγοράζονται μόνο από εγκεκριμένα και πιστοποιημένα καταστήματα οπτικών για να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των φακών τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε και στον σκελετό των γυαλιών ηλίου που και αυτός πρέπει να είναι πιστοποιημένος και υποαλλεργικός αφού θα ακουμπά πολύ ώρα στην ευαίσθητη επιδερμίδα του παιδιού μας. Για να αποφευχθούν τραυματισμοί από πιθανό σπάσιμο και να αντέξουν περισσότερο καιρό τα γυαλιά ηλίου ιδανικά επιλέγουμε έναν εύκαμπτο και μαλακό σκελετό με ελαστικούς βραχίονες από καουτσούκ.

Ερ.: Στα γυαλιά οράσεως μπορούμε να προσαρμόσουμε φακούς για προστασία από τον ήλιο; Είναι ασφαλές;

Απ.: Βεβαίως και μπορούμε. Μπορούμε να βάλουμε και άσπρους και σκούρους φακούς καθώς η προστασία έγκειται στο υλικό του φακού και όχι στο χρώμα. Μια καλή πρόταση είναι οι φωτοχρωματικοί φακοί (Transitions) οι οποίοι προσαρμόζονται σε όλες τις συνθήκες φωτισμού και έχουν την ιδιότητα να σκουραίνουν όταν εκτεθούν στο φως του ήλιου και στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και να «ασπρίζουν» όταν βρεθούν σε εσωτερικό χώρο.

Envision Optical Center – Πατήστε επάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα

 

Γεωργία Γεωργίου – MeYe OPTIX

Ερ.: Γιατί να αγοράσω γυαλιά ηλίου από κατάστημα οπτικών; Είναι θέμα ποιότητας για την προστασία από τον ήλιο ή απλά για να αποκτήσω ένα επώνυμο brand;

Απ.: Το να αγοράσουμε γυαλιά ηλίου από εγκεκριμένο κατάστημα οπτικών είναι μονόδρομος. Μόνο τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των γυαλιών μας και εξασφαλίζουμε την προστασία των ματιών μας σε ποσοστό 100%. Δεν είναι θέμα brand, είναι θέμα πιστοποίησης, ασφάλειας, προστασίας και καλύτερου after care service όσον αφορά στην αντικατάσταση ή στην επιδιόρθωσή τους.

Τα φτηνά γυαλιά ηλίου από το περίπτερα ή από μαγαζιά με accessories φαίνονται μερικές φορές σχεδόν όμοια με τα γυαλιά ηλίου υψηλής ποιότητας. Μπορεί φαινομενικά να παρέχουν ίσες επιδόσεις σε έντονο ηλιακό φως αλλά μπορούν και να προξενήσουν μεγάλη ζημιά στα μάτια μας.

Ερ.: Ποια είναι η καλύτερη φροντίδα των γυαλιών ηλίου; Πώς τα διατηρώ σε καλή κατάσταση;

Απ.: Η καλύτερη περιποίηση των γυαλιών ηλίου μας επιτυγχάνεται με ειδικά καθαριστικά υγρά σπρέι και ειδικά πανάκια microfiber που απομακρύνουν ακόμη και τα πιο λιπαρά στοιχεία. Όλα τα καταστήματα οπτικών, στα πλαίσια του after care service των φακών και των γυαλιών μας διαθέτουν μια μεγάλη ποικιλία από καθαριστικά υγρά και πανάκια.

Ο Ιδανικός τρόπος εφαρμογής του καθαριστικού υγρού είναι να ψεκάζουμε πρώτα το πανάκι με το σπρέι και όχι απευθείας πάνω στους φακούς. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε τον καλύτερο καθαρισμό των φακών χωρίς να μένουν υπολείμματα και υγρασία ανάμεσα στους φακούς και στον σκελετό. Η υγρασία αυτήν με την πάροδο του χρόνου θα γίνει αιτία να καταστρέψει τους φακούς των γυαλιών μας.

Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ κατά τον καθαρισμό των γυαλιών μας οινόπνευμα ή διάφορα άλλα ισχυρά καθαριστικά και καλό είναι να αποφεύγουμε όσο μπορούμε να βρέχουμε τους φακούς των γυαλιών μας με θαλασσινό νερό καθώς τα περισσότερα γυαλιά στην αγορά για λόγους ασφαλείας κατασκευάζονται με πλαστικούς φακούς και είναι πολύ ευαίσθητα σε γρατζουνιές.

MeYe OPTIX – Πατήστε επάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα

 

Έλενα Περικλέους – George Opticals

Ερ.: Τι παθαίνουν τα μάτια μας αν οι φακοί δεν μας παρέχουν την δέουσα προστασία;

Απ.: Είναι προτιμότερο για τα μάτια να μην φοράμε καθόλου γυαλιά ηλίου παρά γυαλιά που δεν παρέχουν σωστή προστασία, ιδιαίτερα στην Κύπρο μας που υπάρχει ηλιοφάνεια τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Τα ψεύτικα γυαλιά ξεγελούν την κόρη του ματιού η οποία διαστέλλεται και εκτίθεται περισσότερο στην ακτινοβολία.

Η έκθεση των ματιών στο έντονο φως και η ακτινοβολία του ήλιου με φακούς χωρίς προστασία αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας καταρράκτη, αμφιβληστροειδοπάθειας, εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, δημιουργίας πτερύγιου και πολλών άλλων παθήσεων.

Ερ. : Ακριβότερα γυαλιά σημαίνει καλύτερη προστασία;

Απ.: Ακριβότερα γυαλιά δεν σημαίνει απαραίτητα περισσότερη προστασία εφόσον τα γυαλιά είναι πιστοποιημένα και έχουν τα αναγκαία φίλτρα προστασίας. Υπάρχουν διάφορες επιλογές όσον αφορά στο κόστος των γυαλιών ηλίου και η τιμή τους εξαρτάται από την κατασκευή, την μάρκα, ή άλλες επιπρόσθετες επιστρώσεις πάνω στους φακούς.

George Opticals – Πατήστε επάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα

 

Αρέστης Σωκράτους – Elean Ophthalmic optometrists

Ερ.: Πώς ξέρουμε αν τα γυαλιά ηλίου μας εξασφαλίζουν προστασία από τον ήλιο; Υπάρχει σήμανση στον σκελετό ή στα συνοδευτικά χαρτιά;

Απ.: Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου καταστρέφει σχεδόν όλες τις οφθαλμικές δομές και το δέρμα στα  βλέφαρα που είναι το πιο λεπτό στο σώμα μας όπου επιφέρει γήρανση στο μάτι, καταρράκτη, βλάβη στον κερατοειδή και εκφυλισμό ωχράς κηλίδας είναι πιθανές χρόνιες  επιπτώσεις από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Η χρήση γυαλιών ηλίου με 100 % φίλτρο προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι πολύ σημαντικό για την προστασία του κερατοειδή του φακού και του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού αλλά και της ευαίσθητης περιοχής γύρω από το μάτι.

Τα περισσότερα γυαλιά ηλίου από καταστήματα πώλησης οπτικών ειδών πρέπει να αναγράφουν το UV 400 ή CE 3 κατηγορίας τρία για να είναι ασφαλής η  χρήση τους κατά της υπεριώδους ακτινοβολία του ήλιου.

Ερ.: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε γυαλιά ηλίου;

Απ.: Τα γυαλιά ηλίου έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Για να μας προσφέρουν πάντα μια ασφαλή προστασία από τον ήλιο πρέπει να αντικαθιστούμε περίπου κάθε δύο με τρία χρόνια αλλά και ανάλογα με την ποιότητα των φακών. Αυτό γιατί με την καθημερινή χρήση η προστασία UV  και οι  επιστρώσεις των φακών  καταστρέφονται έτσι γίνονται  λιγότερο αποτελεσματικά κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Elean Ophthalmic optometrists – Πατήστε επάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα

 

Αντώνης Φωτίου – Perfect Vision optical shop

Ερ.: Υπάρχουν κίνδυνοι από τα «μαϊμού» γυαλιά ηλίου που πουλάνε οι πλανόδιοι, τα περίπτερα και τα καταστήματα ρούχων;

Απ.: «Καλύτερα να μη φοράμε καθόλου γυαλιά ηλίου παρά να είναι απομίμηση». Μπορεί το κόστος των γυαλιών από πλανόδιους ή περίπτερα να είναι χαμηλό και ο σκελετός να μοιάζει με τον αυθεντικό, οι επιπτώσεις όμως που μπορούν να έχουν στα μάτια είναι σοβαρές.

Τα γυαλιά «μαϊμού» φτιάχνονται από ευτελές υλικό και κυρίως από πλαστικό που δεν έχει καμία απορροφητικότητα και δεν προστατεύει τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

Οι οφθαλμίατροι προτείνουν ότι είναι καλύτερο να μην φοράμε καθόλου, παρά να φοράμε ψεύτικα γυαλιά. Αυτό γιατί τα μάτια έχουν φυσικό μηχανισμό αυτοπροστασίας. Στον ήλιο η κόρη του ματιού μικραίνει με αποτέλεσμα να εμποδίζει την είσοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας στο μάτι. Όταν όμως, κάποιος φοράει γυαλιά με ψεύτικο φακό, το μάτι ξεγελιέται και η κόρη δεν συστέλλεται και έτσι η ακτινοβολία περνάει ανεμπόδιστη.

Η χρήση ακατάλληλων γυαλιών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη, έγκαυμα του κερατοειδούς, αμφιβληστροειδοπάθειες, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ακόμη και καρκίνο των βλεφάρων.

Γι’ αυτό, πρέπει πάντα να προμηθευόμαστε τα γυαλιά μας μόνο από έμπιστους επαγγελματίες οπτικούς, οι οποίοι θα μας ενημερώσουν πλήρως για την ποιότητα και τις προδιαγραφές ασφαλείας τους.

Ερ.: Εάν οι φακοί των γυαλιών ηλίου μου έχουν γρατζουνιές αλλά ο σκελετός είναι γερός μπορώ να αλλάξω μόνο τους φακούς;

Εάν τα γυαλιά ηλίου μας είναι αυθεντικά και αγορασμένα από κατάστημα οπτικών, μπορούμε να αλλάξουμε μόνο τους φακούς και να κρατήσουμε τον ίδιο σκελετό εφόσον μας αρέσει. Τα γυαλιά που με τίποτα δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους φακούς τους είναι τα γυαλιά «μαϊμού» και αυτό γιατί σπάνε εύκολα εξαιτίας του κακού υλικού κατασκευής τους.

Perfect Vision – Πατήστε επάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News