Thursday, March 28, 2024
18.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΒαλεντίνος Φακοντή: Η ζωή πριν και μετά την βουλευτική έδρα

Βαλεντίνος Φακοντή: Η ζωή πριν και μετά την βουλευτική έδρα

Share

Ποια είναι η αγαπημένη του δραστηριότητα, το αγαπημένο του μέρος, τα παιδικά του χρόνια, είναι μερικά από τα όσα αποκαλύπτει ο νεαρός βουλευτής στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη στον Αδέσμευτο

Από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Γεροσκήπου βρέθηκε στη Βουλή ο Βαλεντίνος Φακοντής. Στην συνέντευξη του στον Αδέσμευτο με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογή του, τονίζει ότι υποχρέωση του είναι να φανεί αντάξιος στις προσδοκίες των πολιτών. Χαρακτηρίζει τη θητεία του στο Δημοτικό συμβούλιο «μεγάλο σχολείο»…

Θυμάται τα παιδικά του χρόνια, δηλώνει Ομονοιάτης, ενώ τονίζει ότι εργαζόταν τα καλοκαίρια γιατί όπως λέει ήταν μαγκιά να εργάζεσαι τα καλοκαίρια και να έχεις το δικό σου χαρτζιλίκι…

Ερ.: Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εκλογή σας , ποια είναι τα συναισθήματα σας;

Απ.: Ένας χρόνος ολοκληρώθηκε από την ημέρα που έχω εκλεγεί βουλευτής του ΑΚΕΛ στην Επαρχία μου, την Πάφο. Σε αυτό τον ένα χρόνο έμαθα πολλά, έγινα ένας νέος βουλευτής με περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες. Έμαθα πρώτα απ’ όλα πώς λειτουργούν τα πράγματα, πόσο δύσκολο είναι να κινηθεί η κρατική μηχανή και πώς μπορεί η γραφειοκρατία να περιπλέκει και να δυσκολεύει την αναζήτηση λύσεων. Μέσα από τις δυσκολίες έγινα πιο μαχητικός, πιο ένθερμος υποστηρικτής της συνεχούς προσπάθειας για να λύσουμε προβλήματα, να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που μας θέτουν οι απλοί άνθρωποι του λαού μας. Με κυριεύει το συναίσθημα της ευθύνης. Η υποχρέωση να φανώ αντάξιος απέναντι στις προσδοκίες που οι πολίτες έχουν από το βουλευτή τους. Παράλληλα νιώθω την ανάγκη να είμαι παραγωγικός και χρήσιμος με το έργο και την δράση μου για την κοινωνία και τον απλό άνθρωπο της καθημερινότητας.

Ερ.: Ο ρόλος του Βουλευτή είναι όπως τον είχατε οραματιστεί;

Απ.: Ο ρόλος του Βουλευτή είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος. Είσαι μέλος της 56μελούς νομοθετικής εξουσίας, που αν αναλογιστούμε ότι στη μια ψήφο κρίνονται καίριες αποφάσεις για το μέλλον της κοινωνίας μας, τότε μπορεί να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος και την έκταση της ευθύνης. Με τις αποφάσεις σου, μπορείς να αλλάξεις και να επηρεάσεις την καθημερινότητα των πολιτών σε μεγάλο βαθμό. Πέραν τούτου όμως, η νομοθετική εξουσία, δεν κρατά το μαγικό ραβδί της εκτελεστικής εξουσίας που μπορεί με τις αποφάσεις της να φέρει άμεσα αποτελέσματα.

Ερ.: Η ανάμειξη σας με την πολιτική από ποτέ ξεκινά;

Απ.: Η αφετηρία της πολιτικής σταδιοδρομίας μου ξεκινά από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το 2016 εκλέγηκα Δημοτικός Σύμβουλος με το ΑΚΕΛ στον Δήμο Γεροσκήπου.

Ερ.: Πως χαρακτηρίζετε τη θητεία σας στο Δημοτικό Συμβούλιο Γεροσκήπου;

Απ.: Το Δημοτικό Συμβούλιο Γεροσκήπου ήταν ένα μεγάλο σχολείο για μένα. Μού έδωσε την δυνατότητα να αναμειχθώ με τις υποθέσεις του Δήμου μας, σκιαγραφώντας, έτσι, για πρώτη φορά το τι σημαίνει πολιτική. Κατανόησα ότι με ανταλλαγή απόψεων, με διάλογο και με καθαρές θέσεις, μπορείς να κερδίσεις και να προχωρήσεις στην λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν τους πολίτες σε καλύτερες μέρες. Έμαθα να εργάζομαι συγκροτημένα και να συνεργάζομαι με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου με στόχο την πρόοδο. Επίσης έμαθα ότι οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και ότι τα συμφέροντα πολλές φορές επηρεάζουν αποφάσεις. Αυτό που κράτησα περισσότερο από αυτή την θητεία είναι πως πρέπει να εκπροσωπείς επάξια και με αξιοπρέπεια όχι μόνο τον κόσμο που σε ψήφισε, αλλά ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Ερ.: Ποια η σχέση σας με τους πολίτες της Επαρχίας;

Απ.: Η σχέση που διατηρώ με τους πολίτες είναι βαθιά ανθρώπινη και θέλω να βασίζεται στην ειλικρίνεια, στην ανιδιοτέλεια και στην αμοιβαία εκτίμηση. Προσπαθώ να έρχομαι σε τακτική επαφή με τους πολίτες και η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοικτή για όλο τον κόσμο.

Ερ.: Ρουσφέτια σας ζητούν;

Απ.: Τα προβλήματα χρειάζονται λύσεις, με συλλογικότητα και με δημόσιες δράσεις. Είμαι παρών σε κάθε προσπάθεια για να τα επιλύσουμε, αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος του Βουλευτή. Να είναι παρών στη μάχη για να ανεβάσουμε το επίπεδο ζωής των συμπολιτών μας.

Ερ.: Έχετε ελεύθερο χρόνο και πως τον περνάτε;

Απ.: Όπως λέει και ένας καλός φίλος, πλούσιος την σημερινή εποχή είναι αυτός που έχει ελεύθερο χρόνο. Η καθημερινότητα έχει πάρα πολλές απαιτήσεις και ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύ περιορισμένος και πολύτιμος, γι’ αυτό προσπαθώ να τον αφιερώνω στην οικογένεια μου.

Ερ.: Ποια είναι τα χόμπι σας;

Απ.: Το τρέξιμο! Ως συνήθως, είτε μόνος, είτε με παρέα νωρίς το πρωί, πριν πάνε τα παιδιά σχολείο, θα πάω για τρέξιμο. Προσπαθώ πάντα να βρίσκω χρόνο για το χόμπι μου. Μου δίνει δύναμη να συνεχίσω το υπόλοιπο της ημέρας με ενέργεια και χαμόγελο και το σημαντικότερο είναι ότι καθαρίζει τις τοξικές σκέψεις από το μυαλό.

Ερ.: Ποια μουσική σας αρέσει;

Απ.: Η μουσική ενώνει ανθρώπους, σου φτιάχνει την διάθεση και την ψυχολογία, σε γεμίζει με συναισθήματα και σε ταξιδεύει σε διάφορες χρονικές στιγμές. Επιπλέον όταν εργάζεσαι η μουσική σε βοηθά να είσαι πιο παραγωγικός. Ακούω διάφορα είδη μουσικής. Ιδιαίτερη συμπάθεια έχω στην ηλεκτρονική μουσική!

Ερ.: Υπάρχει αγαπημένο τραγούδι. Ποιο είναι και γιατί;

Απ.: Ένα από τα αγαπημένα, είναι το Adagio for strings που έπαιξε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 στην Αθήνα!

Ερ.: Είστε ποδοσφαιρόφιλος. Ποια ομάδα υποστηρίζετε;

Απ.: Παρακολουθώ ποδόσφαιρο. Η ομάδα μου είναι η ΟΜΟΝΟΙΑ. Η πράσινη αγαπημένη της Κύπρου. Παρακολουθώ όλους σχεδόν τους αγώνες τόσο στο πρωτάθλημα, όσο στο Κύπελλο αλλά και τους Ευρωπαϊκούς αγώνες που έχουν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ερ.: Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;

Απ.: Οι γονείς μου αγωνίστηκαν για να έχουμε εμείς, ως παιδιά, τις βάσεις για να προχωρήσουμε. Δεν ήταν εύκολα, κρατώ όμως τη θέληση των γονιών μου να μην τα βάζουμε ποτέ κάτω, να δίνουμε πάντα μάχες για το καλύτερο. Στην παιδική ηλικία διδαχτήκαμε τις αρχές και τις αξίες των ανθρωπίνων σχέσεων, ώστε να είμαστε σωστοί απέναντι στην κοινωνία. Επίσης μάθαμε ότι με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά, κτίζεις μια καλύτερη κοινωνία χωρίς εγωισμούς και ατομικισμό, γι’ αυτό όπου μπορούμε πρέπει να την προσφέρουμε χωρίς ανταλλάγματα. Μάθαμε ότι με υπομονή, επιμονή και στοχοπροσήλωση μπορούμε να επιτύχουμε πολλά. Διδαχτήκαμε όμως κάτι πολύ σημαντικό στα παιδικά μας χρόνια, τους ανθρώπους που μας στήριξαν ποτέ να μην ξεχνάμε.

Ερ.: Κάνατε σκανδαλιές στο σχολείο; Θυμάστε κάποια;

Απ.: Όλοι κάνουν σκανδαλιές, όλοι τις θυμόμαστε και αυτές μας συνοδεύουν σε όλη τη ζωή μας! Τις κρατώ για τον εαυτό μου!

Ερ.: Τα καλοκαίρια πως τα περνούσατε; Δουλεύατε;

Απ.: Από τότε που ξεκίνησα να πηγαίνω Γυμνάσιο πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να εργάζομαι τα καλοκαίρια, ακόμα και όταν ήμουν στρατιώτης, και φοιτητής. Ο πατέρας μου πάντα ήθελε να πηγαίνω δουλειά τα καλοκαίρια και να μην σπαταλώ άσκοπα τον χρόνο μου. Αλλά γενικά για την γενιά μας ήταν μαγκιά να εργάζεσαι τα καλοκαίρια και να έχεις το δικό σου χαρτζιλίκι. Πέραν από το χαρτζιλίκι, αυτό που είχε περισσότερη αξία είναι οι κοινωνικές επαφές που αποκτούσες με την σταδιακή σου ενηλικίωση. Τα ερεθίσματα που είχα πάρει στις οικοδομές, με συνόδευσαν και με ώθησαν να ακολουθήσω την μελλοντική μου επαγγελματική σταδιοδρομία, να γίνω Πολιτικός Μηχανικός.

Ερ.: Από τα φοιτητικά σας χρόνια τι έμεινε για να θυμάστε;

Απ.: Δεν είναι τυχαία που όλοι εξυμνούν τα φοιτητικά χρονιά. Αυτό που έχω να θυμάμαι είναι τα συναισθήματα ξεγνοιασιάς, του ελεύθερου χρόνου, της ανέμελης ζωής, των ταξιδιών και των γνωριμιών με διάφορους ανθρώπους. Είναι τα πρώτα ανεξάρτητα χρόνια μακριά από το σπίτι σου και προσπαθείς να ζήσεις τα πάντα όσο πιο έντονα γίνεται, χωρίς όμως να αποπροσανοτολίζεσε από το στόχο σου.

Ερ.: Έχετε φίλους από τα μαθητικά ή τα φοιτητικά σας χρόνια;

Απ.: Έχω καλούς φίλους τόσο από τα μαθητικά χρόνια όσο και από τα φοιτητικά χρόνια. Όσο μακριά και αν βρίσκεται ο ένας από τον άλλο, όσος καιρός και αν περάσει, όταν θα βρεθείς με ένα καλό φίλο είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Η φιλία κτίζεται με ανθρώπινες αξίες, με σεβασμό, με εμπιστοσύνη, με αποδοχή, με κατανόηση και με συμβιβασμούς. Γι΄αυτό νιώθω τυχερός που έχω διατηρήσει αυτή την σχέση με φίλους από τα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια.

Ερ.: Στη Βουλή δημιουργήσατε φιλίες;

Απ.: Δημιούργησα επαφές, γνώρισα συναδέλφους με μακρά κοινοβουλευτική παράδοση. Έμαθα να προσέχω τις ομιλίες των άλλων συναδέλφων και να εμπλουτίζω διαρκώς τις γνώσεις μου!

Ερ.: Ποιες οι σχέσεις σας με τους άλλους βουλευτές της Επαρχίας;

Απ.: Υπάρχει σχέση αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοεκτίμησης. Προσπαθούμε σε υπερτοπικής σημασίας έργα να έχουμε κοινή πορεία πλεύσης για το καλό της Επαρχίας.

Ερ.: Με τη σύζυγο σας πώς γνωριστήκατε;

Απ.: Με την σύζυγό μου γνωριστήκαμε από τα σχολικά μας χρόνια. Από τότε κρατήσαμε αυτή την σχέση, την διαφυλάξαμε, την δυναμώσαμε, την μεγαλώσαμε και τώρα ο ένας ζει για τον άλλο και οι δύο μαζί για τα παιδιά μας.

Ερ.: Ποιο σημείο της πόλης ή της Επαρχίας, σας αρέσει να επισκέπτεσθε και γιατί;

Απ.: Το σημείο που επισκέπτομαι τακτικά και μου αρέσει περισσότερο από όλα είναι η παραλία της Γεροσκήπου. Είναι το σημείο που με εκφράζει, που νιώθω οικεία αφού πολλές αναμνήσεις των παιδικών, εφηβικών και μετέπειτα χρόνων βρίσκονται μαζεμένες εκεί. Η θάλασσα της Γεροσκήπου μπορεί να ταξιδέψει το μυαλό μου και να μου χαρίσει συναισθήματα αισιοδοξίας, ελπίδας και ασφάλειας.

Ερ.: Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Επαρχίας μας;

Απ.: Πιστεύω πως είναι οι αποστάσεις γιατί αυτό το θέμα επηρεάζει όλα τα άλλα, τη γραφειοκρατία, το χαμένο χρόνο, τις καθυστερήσεις σε έργα υποδομής, την για πολλά χρόνια παραμέληση της Επαρχίας μας. Χρειάζεται να δώσουμε λύσεις σε αυτό-η «Ψηφιακή Πάφος» είναι μία από αυτές!

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!