Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
20.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΓιατί ξυπνάμε ακριβώς λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

Γιατί ξυπνάμε ακριβώς λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

Share

Πόσες φορές έχεις ανοίξει τα μάτια σου, κοιτάς την ώρα και είναι μερικά μόλις λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σου; Μαγικό! Σκέφτεσαι, και είσαι σίγουρη πως έχεις κάποια έκτη αίσθηση.

Βέβαια δεν είσαι μόνο εσύ που βιώνεις αυτό το γεγονός. Μάλιστα είναι τόσο συχνό φαινόμενο που έχουν γίνει και έρευνες για να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο. Το 1997, στην Αϊόβα σε μια τηλεφωνική έρευνα, ρώτησαν τυχαία 269 ενήλικες, σχετικά με το πρωινό τους ξύπνημα. Περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι μερικές φορές ξυπνούσαν πριν από το ξυπνητήρι τους. Και λίγο λιγότεροι από το ένα τέταρτο δήλωσαν ότι ξυπνούσαν στην ώρα τους που δεν χρειάστηκε ποτέ να χρησιμοποιήσουν ξυπνητήρι.

Μετά από αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές δημοσιοποίησαν σε μια εφημερίδα μια διαφήμιση στην οποία ζητούσαν 15 ενήλικες που ξυπνούσαν τακτικά χωρίς ξυπνητήρι, για να παρακολουθήσουν τον ύπνο τους για τρία βράδια. Πέντε από τους 15, ξύπνησαν μέσα σε 10 λεπτά από την ώρα αφύπνισης που είχαν θέσει και τις τρεις μέρες.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Κανείς δεν ξέρει τον λόγο πίσω από αυτό το παράδοξο φαινόμενο. Οι επιστήμονες ωστόσο το στηρίζουν στο βιολογικό μας ρολόι, το οποίο κρατάει την αίσθηση του χρόνου.

Ακριβώς πάνω από το οπτικό νεύρο στον εγκέφαλο μας υπάρχει ένα κύριο ρολόι που ονομάζεται υπερχιασματικός πυρήνας. Το ρολόι αυτό συγχρονίζεται και συντονίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς του σώματος μας, οι οποίοι μας βοηθούν να προετοιμαστούμε για πράγματα που συμβαίνουν σε διάφορες ώρες της ημέρας.

Ένας τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτό είναι χάρη στην ιδιότητα του σώματος μας να αντιλαμβάνεται τα επίπεδα του φωτός γύρω μας. Τα ειδικά κύτταρα που έχουμε στα μάτια μας εντοπίζουν την αλλαγή στο επίπεδο του φωτός, ακόμα και με κλειστά βλέφαρα. Μπορεί να μην μπορούν να καταλάβουν ακριβώς τι ώρα είναι, αλλά μπορούν να αντιληφθούν ότι είναι περίπου η ώρα που πρέπει να σηκωθούμε.

Έτσι προκαλούνται και αλλαγές στο σώμα μας, όπως αυξήσεις στις ορμόνες κορτιζόλη και αδρενοκορτικοτροπίνη, καθώς και στην αρτηριακή πίεση, που μας βοηθούν να είμαστε σε εγρήγορση για τη μέρα μας.

Τώρα ίσως σκέφτεσαι ότι πολλές φορές έχει χρειαστεί να ξυπνήσεις πολύ νωρίτερα, πριν καν ακόμη ξημερώσει, και το κατάφερες πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι. Εκείνες τις φορές το σώμα σου, αντί να ξυπνάει με βάση την ώρα, ξυπνάει με βάση το πόσος χρόνος έχει περάσει από τότε που έπεσες για ύπνο. Αν πάμε για ύπνο γνωρίζοντας ότι πρέπει να ξυπνήσουμε σε 4 ώρες, ο οργανισμός μας αρχίζει και μετράει αντίστροφα, και κάτι μας διασφαλίζει ότι θα ξυπνήσουμε μετά από 4 ώρες. Ή μπορεί να σε αφυπνίσει και το άγχος σου.

Και τις φορές που δεν ξυπνάω;

Είναι μερικές μέρες, που δεν ξυπνάς πριν από το ξυπνητήρι σου. Αυτό εξηγείται με τη λογική. Είσαι απλά πολύ κουρασμένη. Η ανάγκη του οργανισμού σου να ξεκουραστεί, παραβλέπει το βιολογικό σου ρολόι.

Γενικά αν θέλεις να δημιουργήσεις τη συνήθεια αυτή, είναι πολύ βοηθητικό να χτυπάει το ξυπνητήρι σου κάθε μέρα την ίδια ώρα, έτσι ώστε ο οργανισμός σου να συνηθίσει.

Πηγή: loveyourselfmagazine.com

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News