Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΔέσπω Ιακώβου - η Γυμνάστρια που ταύτισε το όνομά της με τη ρυθμική...

Δέσπω Ιακώβου – η Γυμνάστρια που ταύτισε το όνομά της με τη ρυθμική γυμναστική στην Πάφο

Share

Η Δέσπω Ιακώβου, η Γυμνάστρια που συνέδεσε το όνομά της με τη ρυθμική γυμναστική στην Πάφο, μιλά για το όμορφο αυτό Ολυμπιακό άθλημα, πώς μπορεί κάποιος να ασχοληθεί και για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει… 

Η κ. Δέσπω Ιακώβου, πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μας «συστήνει» τη ρυθμική γυμναστική. Στη συνέντευξη της στο Cosmosnews, μας δίνει όλες τις πληροφορίες και αναλύει τα οφέλη που προφέρει στο παιδί η ρυθμική γυμναστική, ένα ιδανικό, όπως μας εξηγεί, άθλημα για κορίτσια από 3 μέχρι 18 χρονών που γυμνάζει το σώμα και καλλιεργεί το πνεύμα…

– Τι είναι η ρυθμική γυμναστική;

Η ρυθμική γυμναστική είναι ολυμπιακό άθλημα, αποκλειστικά γυνακείο και εκτελείται ατομικά και ομαδικά. Είναι ένας συνδυασμός ακροβατικών ασκήσεων, γυμναστικής χορού και μπαλέτου με τη συνοδεία μουσικής. Τα όργανα που χρησιμοποιούν τα παιδιά είναι η κορδέλα, το σχοινάκι, η μπάλα, το στεφάνι και οι κορίνες.

– Ποιά είναι η ιδανική ηλικία για να αρχίσει ένα παιδί τη ρυθμική;

Η  καλύτερη ηλικία για να αρχίσει ένα κοριτσάκι τα πρώτα του βήματα στη ρυθμική γυμναστική είναι τα 3 με 4 χρόνια για να διδαχθεί τις βασικές αρχές του μπαλέτου και του χορού, να εξοικειωθεί με τα όργανα και τον χειρισμό τους και να μπορεί να καταλάβει τα ακροβατικά στοιχεία και ανάλογα με τα χρόνια συμμετοχής στα προγράμματα, τα παιδιά εντάσσονται σε τμήματα όπου αυξάνεται κλιμακωτά η δυσκολία των ασκήσεων.

Η ρυθμική είναι πολύ απαιτητικό άθλημα και πρέπει τα παιδιά μέχρι τα 18 τους, που έχουν και καλή ευλυγισία, να βγάλουν προγράμματα αρκετά δύσκολα. Με τη ρυθμική μπορούν φυσικά να ασχοληθούν και κορίτσια μεγαλύτερης ηλικίας, για να γυμναστούν.

– Ποια είναι τα οφέλη που προφέρει στα παιδιά;

Με τη ρυθμική γυμναστική τα κοριτσάκια μαθαίνουν να κινούνται με χάρη, αρμονία, ευλυγισία και συγχρονισμό. Αποκτούν πειθαρχία και σεβασμό, ενώ μαθαίνουν να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται με άλλες αθλήτριες.

– Μπορείτε να μας εξηγήσετε τα όργανα που χρησιμοποιούν τα παιδιά στη ρυθμική;

Τα παιδιά ασχολούνται αρχικά με όλα τα όργανα: Σχοινάκι, Στεφάνι, Μπάλα, Κορίνες και Κορδέλα. Τα παιδιά που επιλέγονται για να είναι στο αγωνιστικό μέρος, αρχίζουν να λαμβάνουν μέρος σε αγώνες από την ηλικία των 5 ετών.

Η κορδέλα για τις αγωνιστικές κατηγορίες έχει μήκος 6 μέτρα ενώ για τις άλλες κατηγορίες 5 μέτρα. Αντίθετα για τα κοριτσάκια της ακαδημίας μαζικού αθλητισμού ξεκινά με μέκος από τα δυο μέτρα. Η κορδέλα είναι ένα από τα πιο όμορφα όργανα και όλα τα κορίτσια θέλουν να ασχοληθούν, όμως στην πορεία, ανακαλύπτουν ότι είναι αρκετά δύσκολο.

Η μπάλα έχει διάμετρο 18-20 εκατοστά και βάρος περί τα 400 γραμμάρια. Είναι ιδιαίτερα αγαπητή στα παιδιά. Τα κυλίσματα, το πέταγμά της σε συνδυασμό με τις ασκήσεις ισορροπίας είναι από τα βασικά στοιχεία του προγράμματος με μπάλα.

Το Στεφάνι, με διάμετρο 80 με 90 εκατοστά και βάρος 300 γραμμάρια είναι ένα εύκολο όργανο για τα παιδιά. Οι περιστροφές και τα πετάγματα σε συνδυασμό με τις ασκήσεις του σώματος και τα άλματα αναδεικνύουν την τεχνική ικανότητα των αθλητριών.

To Σχοινάκι έχει μήκος ανάλογο με το ύψος των παιδιών και χρησιμοποιείται για ασκήσεις, αναπηδήσεις και άλματα.

Οι Κορίνες, κατασκευασμένες από ξύλο ή πλαστικό με βάρος γύρω στα 150 γραμμάρια. Οι δυο κορίνες θεωρούνται από τα δυσκολότερα όργανα της ρυθμικής γυμναστικής.

– Από την εμπειρία σας ποιό είναι το αγαπημένο όργανο ρυθμικής στα παιδιά;

Αναμφίβολα, η μπάλα και το σχοινάκι θεωρούνται από τα πιο αγαπημένα όργανα των παιδιών, ίσως γιατί είναι διαθέσιμα σε όλα τα δημοτικά σχολεία και τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να προπονηθούν στα διαλείμματα αλλά και στον ελεύθερο χρόνο στο σπίτι τους. 

– Πόσο συχνά πρέπει να προπονούνται τα παιδιά;

Οι προπονήσεις που αφορούν στο αγωνιστικό τμήμα και πραγματοποιούνται στο γήπεδο του Γυμνασίου Απ. Παύλου, είναι καθημερινές, διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι απαιτήσεις για τους αγώνες είναι πολλές και οι αθλήτριες πρέπει να προπονούνται καθημερινά.

Τα κορίτσια του μαζικού αθλητισμού στην ακαδημία, προπονούνται δυο φορές την εβδομάδα από μια ώρα, ενώ οι πιο μικρές ηλικίες ξεκινούν με μια φορά την εβδομάδα με σκοπό να εξοικειωθούν και να αγαπήσουν το άθλημα.

– Με ποιά κριτήρια επιλέγονται τα παιδιά για το αγωνιστικό τμήμα;

Το σημαντικότερο κριτήριο είναι ο σωματότυπος των παιδιών. Για να μπορέσει ένα παιδί να αντεπεξέλθει στους αγώνες χρειάζεται ο συνδυασμός ενός σωστού σκελετού, ευλυγισίας και φυσικά ταλέντου…  

– Οι αθλητές σας συμμετέχουν σε αγώνες τοπικούς ή διεθνείς;

Κάθε χρόνο συμμετέχουμε στο παγκύπριο πρωτάθλημα της Ομοσπονδίας Γυμναστικής, ανάλογα με την κατηγορία και την ηλικία των παιδιών, σε αγώνες διαφόρων άλλων σωματείων στην Κύπρο, καθώς και σε διάφορους αγώνες στο εξωτερικό.

Πρόσφατα, μάλιστα, λάβαμε μέρος σε διεθνή αγώνα στη Θεσσαλονίκη, διάρκειας τεσσάρων ημερών, με τη συμμετοχή 500 αθλητριών από 8 χώρες και οι αθλήτριες μας κατενθουσιάστηκαν τόσο από τους αγώνες όσο και από τη φιλοξενία.

– Στην Πάφο έχουμε αθλήτριες που μπορούν να διακριθούν σε τέτοιους αγώνες;

Έχουμε αρκετές ταλαντούχες αθλήτριες και προσπαθούμε ώστε να εξελιχθούν και να φθάσουν να αγωνιστούν στην κατηγορία γυναικών – νεανίδων για να μπορέσουν να αγωνιστούν στην Εθνική Κύπρου. Η δυσκολία για τα παιδιά είναι να μπορέσουν να συνδυάσουν την απαιτητική προπόνηση με το σχολείο και το βαρύ καθημερινό τους πρόγραμμα.

– Οι γονείς γενικά επιλέγουν την ρυθμική γυμναστική για τα παιδιά τους;

Βεβαίως, αρκετοί γονείς επιλέγουν για τα παιδιά τους τη ρυθμική γυμναστική και ειδικά το κομμάτι του μαζικού αθλητισμού. Όπως, επίσης, με παρότρυνση των γονιών προχωρήσαμε στη δημιουργία και του τμήματος Ενόργανης Γυμναστικής.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους γονείς για τη συνεργασία μας.

Παράλληλα, θέλω να προτρέψω όλους τους γονείς να κατευθύνουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό, σε οποιοδήποτε άθλημα, καθώς η επίδραση του αθλητισμού στην ανάπτυξη των παιδιών είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο σε σωματικό επίπεδο όσο και σε ότι αφορά την προσωπική τους ανάπτυξη και υγεία.

– Θα μας πείτε λίγα λόγια και για το τμήμα Ενόργανης Γυμναστικής;

Ξεκινήσαμε το 2017, με υπεύθυνο προπονητή τον κ. Σταύρο Δημητρίου, πτυχιούχο του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με ειδικότητα στην Ενόργανη Γυμναστική και παρόλο που δεν έχουμε τον απαιτούμενο χώρο για να έχουμε τα όργανα στημένα, αρκετά παιδιά, κορίτσια και αγόρια ήρθαν κοντά μας για να ασχοληθούν με το άθλημα αυτό. 

– Ολοκληρώνονται σε λίγο τα μαθήματα για φέτος; ετοιμάζετε κάποιες εκδηλώσεις;

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ετοιμάζουμε την τελική μας γιορτή με τη συμμετοχή όλων των παιδιών της σχολής μας και περιμένουμε όλους τους γονείς να έρθουν και να παρακολουθήσουν την πρόοδο των παιδιών τους.

Η τελική μας γιορτή, θα γίνει την Τετάρτη 28 Ιουνίου, στο Στάδιο Μιχαλάκης Κυπριανού στη Γεροσκήπου, στις 7.30 το απόγευμα. Τα καθαρά έσοδα από την εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο, θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Φέτος θα δωθούν στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα. 

– Ολοκληρώνοντας αυτήν τη συνομιλία αν θέλετε να πούμε και δυο λόγια για τον Σύλλογο Γυμναστικής “Ακάμας”.

Ο “Ακάμας” ήταν ο πρώτος σύλλογος γυμναστικής στη Πάφο και ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυμναστικής από το 1979. Για πάνω από 10 χρόνια είχε αδρανοποιηθεί και διαγραφεί και θέλοντας να τιμήσουμε τον τότε σύλλογο επιλέξαμε ως όνομα το “Ακάμας”.

Επίσης, η ονομασία του συλλόγου μας, έχει να κάνει με την προστατευόμενη περιοχή του Ακάμα.

Σκοπός του συλλόγου μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά της πόλης και επαρχίας της Πάφου να ασχοληθούν ενεργά με τον αθλητισμό που τόσα πολλά οφέλη μπορεί να τους προσφέρει.

Όλα τα τμήματα του συλλόγου συμμετέχουν σε αρκετές αθλητικές, πολιτιστικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, δίνοντας έτσι στα παιδιά την ευκαιρία να παρουσιάζουν τις χορογραφίες και ασκήσεις που έχουν διδαχθεί, συμμετέχοντας έμπρακτα και με ουσιαστικό τρόπο στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης.

Άννα Κυριάκου

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News