Friday, March 29, 2024
17.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΑΙΔΕΙΑΔιαμαρτυρία εκπαιδευτικών Απογευματινών Προγραμμάτων

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών Απογευματινών Προγραμμάτων

Share

H Ανεξάρτητη Ομάδα Εκπαιδευτικών Απογευματινών Προγραμμάτων, πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης παγκύπρια διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Παιδείας με αιτήματα τη διασφάλιση της εργασίας και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών των απογευματινών προγραμμάτων και επέδωσε υπόμνημα διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Παιδείας, το οποίο παρέλαβε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Νεόφυτος Παπαδόπουλος.

Στο υπόμνημα – και όπως ανέφερε μιλώντας στο ΚΥΠΕ η κ. Έλενα Μιτέλλα εκπροσωπώντας την Ανεξάρτητη Ομάδα των Εκπαιδευτικών που προσφέρουν τις  υπηρεσίες τους στα 14 απογευματινά προγράμματα εκπαίδευσης –  ζητούν να γίνει σεβαστή η απόφαση του Δικαστηρίου το 2020 ότι ήταν παράνομο το καθεστώς της εργοδότησης τους ως αυτοτελώς εργαζομένων και να επανέλθουν στο καθεστώς του μισθωτού εργαζομένου, που υφίστατο από το 2006 μέχρι το 2013.

Η κ. Μιτέλλα είπε πως οι Εκπαιδευτικοί των Απογευματινών Προγραμμάτων ζητούν να γίνει σεβαστή η επιστολή που συνέταξε η Διευθύντρια των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία δηλώνει ξεκάθαρα ότι σε κάποια προγράμματα υπήρχε σχέση εργοδότη/εργοδοτουμένου, προσθέτοντας ότι συνεπώς το να εργάζονται ως αυτοτελώς εργαζόμενοι και να πληρώνουν οι ίδιοι τις κοινωνικές τους ασφαλίσεις είναι παράνομο.

Στη συνέχεια είπε πως οι Εκπαιδευτικοί των Απογευματινών Προγραμμάτων ζητούν τη μοριοδότησή τους ανάλογα με την πολύχρονη πείρα τους, που ξεπερνά τα 17 χρόνια, και να είναι καταχωρημένοι σε ειδικούς καταλόγους που να τους κατοχυρώνουν και να τους προστατεύουν.

Επίσης, συνέχισε, πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα πώς είναι δυνατό να γίνουν διορισμοί από τους καταλόγους διοριστέων/διορισίμων, αφού οι εκπαιδευτικοί των απογευματινών μαθημάτων εξυπηρετούν ειδικότητες.

Διευκρίνισε ότι ειδικότητες σημαίνει ότι «έχουμε περάσει από δικές μας εξετάσεις και έχουμε δικά μας μητρώα» και έθεσε το ερώτημα πώς είναι δυνατό μια εξειδίκευση να ενσωματωθεί στο πρωινό σχολείο και να διδάσκεται από τους πρωινούς καθηγητές ως προέκταση της πρωινής μάθησης.

Εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι αυτή η προσέγγιση αντιφάσκει με την απόφαση να υπάρχει ξεχωριστά από το πρωινό σχολείο ένα μουσικό σχολείο.

Στο υπόμνημα που παραδόθηκε διατυπώνεται επίσης η θέση πως «είναι άδικο και για τον μαθητή να μην επωφελείται από τον εκπαιδευτικό ειδικότητας, από τη στιγμή που ενδιαφέρεται ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι σαν να λέμε να κάνει εγχείρηση ανοικτής καρδιάς ο γιατρός γενικής ιατρικής».

Ερωτηθείσα αν αυτό θα σημαίνει ότι εκπαιδευτικοί των απογευματινών προγραμμάτων θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους, είπε πως δεν κινδυνεύουν όλοι να χάσουν την εργασία τους, καθώς κάποιοι που είναι ψηλά στους καταλόγους θα συνεχίσουν να εργάζονται, λόγω αναγκών, αλλά όπως είναι η πρόθεση να προηγούνται οι πρωινοί καθηγητές, θα κοστίσει σε θέσεις εργασίας στους εκπαιδευτικούς των απογευματινών, συμπλήρωσε.

Ανέφερε επίσης ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διαβουλεύονται επί αυτής της πρόθεσης, αλλά η Ανεξάρτητη Ομάδα αποφάσισε να αναλάβει δράση τώρα, προσθέτοντας «για να μην βγούμε στους δρόμους κατόπιν εορτής».

Συμπλήρωσε πως αν εφαρμοστεί αυτή η πρόθεση περισσότεροι από τους μισούς θα χάσουν τις δουλειές τους.

 Αντιλαμβανόμαστε ότι γίνονται σκέψεις για κατάργηση των υπηρεσιών μας, γεγονός που μας δημιουργεί ανασφάλεια για το μέλλον το δικό μας και της οικογένειάς μας, αλλά παράλληλα και δικαιολογημένη πικρία και θυμό, είπε.

ΚΥΠΕ

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!