Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
25.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΕξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος απάτης με συμβολή Αστυνομίας Κύπρου

Εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος απάτης με συμβολή Αστυνομίας Κύπρου

Share

Κύκλωμα διαδικτυακής απάτης με κρυπτονομίσματα εξαρθρώθηκε σε διεθνή επιχείρηση που διοργανώθηκε από τη Europol, στην οποία σημαντική συμβολή είχε η Αστυνομία Κύπρου.

Κατά την επιχείρηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία, συνελήφθησαν έξι πρόσωπα – το ένα εκ των οποίων στην Κύπρο – ενώ κατασχέθηκαν εκατομμύρια ευρώ σε κρυπτονομίσματα, χρηματικά ποσά και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Στην επιχείρηση, συμμετείχαν πέραν της Αστυνομίας Κύπρου, οι αστυνομικές αρχές της Αυστρίας και της Τσεχίας, ενώ στον συντονισμό της συμμετείχαν η Europol και η Eurojust.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης είχαν αρχικά οι αυστριακές αρχές. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι σύμφωνα με δελτίο Τύπου, που εξέδωσε χθες η Europol, μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Φεβρουαρίου 2018, οι ύποπτοι φέρονται να εξαπατούσαν τα θύματά τους, καλώντας τα, μέσω στοχευμένης ενημέρωσης στο διαδίκτυο, να επενδύσουν χρηματικά ποσά σε κρυπτονομίσματα, σε συγκεκριμένες διαδικτυακές πλατφόρμες. Η ζημιά που προκλήθηκε από την απάτη αυτή, φέρεται να ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Με τη συνδρομή της Europol, στις 17 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε Κοινή Μέρα Δράσης (Joint Action Day – JAD), με συμμετοχή των αρχών της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες και συλλήψεις, στις τρεις χώρες.

Στην Κύπρο, προστίθεται, είχε εντοπιστεί ότι διέμενε ένας από τους υπόπτους, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, καθώς και ένταλμα έρευνας της οικίας του. Κατά την Κοινή Μέρα Δράσης, μέλη του Γραφείου Εκτέλεσης Ευρωπαϊκών Εντολών Έρευνας & Αιτημάτων Δικαστικής Συνδρομής, του Δικανικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Δεδομένων και του ΤΑΕ Λάρνακας, μαζί με ανακριτές των αυστριακών αρχών και της Europol, μετέβησαν στην οικία του, όπου εντόπισαν και συνέλαβαν τον ύποπτο.

Προστίθεται ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας, που ακολούθησε, εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν ως τεκμήρια διάφοροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, καθώς και ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι, το οποίο περιείχε αριθμό κρυπτονομισμάτων, συνολικής αξίας πέραν των 90,000 δολαρίων.

Όλα τα κατασχεθέντα παραδόθηκαν στις αυστριακές αρχές, ενώ ο ύποπτος οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου και εκδόθηκε επίσης στην Αυστρία, καταλήγει η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News