Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
24.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΑΦΟΣΕπεκτείνονται οι ανασκαφές στην παραλιακή περιοχή Γεροσκήπου

Επεκτείνονται οι ανασκαφές στην παραλιακή περιοχή Γεροσκήπου

Share

Στο φως νέα ευρήματα στην Ιεροκηπία, που παραπέμπουν σε αρχαία πόλη ίσως και την Αρσινόη…

Σκέψεις για επέκταση των ανασκαφών και ανατολικότερα προς την τουριστική πλαζ της Γεροσκήπου…

 

Οι πρόσθετες ανασκαφές που διεξάγονται στο παραλιακό τεμάχιο της Αρχιεπισκοπής στην Γεροσκήπου, όχι μόνον ενισχύουν, αλλά πιθανόν και να επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων για την αρχαιολογική σπουδαιότητα του χώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Radio Cosmos, από τις πρόσφατες ανασκαφές προκύπτουν στοιχεία που ίσως οδηγήσουν και σε διαφοροποίηση των αρχικών εκτιμήσεων για τα κτήρια που εντοπίστηκαν. Δεν αποκλείεται πλέον το ενδεχόμενο, τα κατάλοιπα των κτηρίων να ανήκουν σε αρχαία πόλη, ενδεχομένως την Αρσινόη.  Αυτή η αναφορά έγινε και από τον Αρχαιολόγο Ευστάθιο Ράπτου (που είναι επικεφαλής των ανασκαφών που διεξάγονται) σε διάλεξη στην Γεροσκήπου, στο πλαίσιο παρουσίασης της μελέτης εκτίμησης των ευρημάτων.

Ο πολιτιστικός λειτουργός του Δήμου Γεροσκήπου Νίκος Παλιός, αναφερόμενος στις ανασκαφές και τα ευρήματα, χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την κήρυξη του χώρου ως αρχαίο μνημείο, ώστε να τύχει και της απαραίτητης φύλαξης του.

Ο κ. Παλιός επιβεβαίωσε επίσης πληροφορίες του Radio Cosmos, ότι υπάρχουν σκέψεις επέκτασης των ανασκαφών στη βόρεια πλευρά του τεμαχίου της Αρχιεπισκοπής, αλλά και στην ανατολική πλευρά μεταξύ του ξενοδοχείου Φαέθων και της Δημοτικής Πλαζ.

Όπως είχε αποκαλύψει ο «Αδέσμευτος» πριν από 2 χρόνια, οι αρχαιολόγοι βρίσκονται μπροστά σε κατάλοιπα που παραπέμπουν σε εντυπωσιακά σε μέγεθος κτήρια. Τα κατάλοιπα καταδεικνύουν πως το μέγεθος των κτηρίων παραπέμπει σε οικισμό, παλάτι ή ναό.

Μέχρι τώρα οι αρχαιολόγοι είναι πολύ επιφυλακτικοί για να κάνουν κάποια εκτίμηση για το αρχαιολογικό σύμπλεγμα των κτηρίων και δηλώνουν πως δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα πριν από την ολοκλήρωση της ανασκαφής και των επιστημονικών μελετών των ευρημάτων.

Λόγω και των ιστορικών αναφορών, παράγοντες της περιοχής υποστηρίζουν ότι τα κατάλοιπα που εντοπίζονται σχετίζονται με τους Ιερούς Κήπους της Αφροδίτης, όμως οι αρχαιολόγοι κάνουν και άλλες εκτιμήσεις με βάση τα ευρήματα από τις ανασκαφές.

Στην αρχαιότητα, η περιοχή της Γεροσκήπου είχε συνδεθεί με τη λατρεία της Αφροδίτης, της θεάς της βλάστησης και της γονιμότητας. Στα νότια, προς τη θάλασσα, βάσει των ίδιων ιστορικών αναφορών, βρίσκονταν οι περίφημοι Ιεροί Κήποι της Αφροδίτης. Από τους κήπους αυτούς, σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα γεωγράφο Στράβωνα, περνούσε η πομπή των πιστών που κατέληγε στο ιερό της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο.

Όλα αυτά βέβαια βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο των επιστημονικών εκτιμήσεων από αρχαιολόγους βάσει και των ευρημάτων που έρχονται στο φως από τις ανασκαφές που διεξάγονται στην περιοχή. Το βέβαιο είναι πως πρόκειται για έναν χώρο σπουδαίας αρχαιολογικής σημασίας για την Ελληνιστική περίοδο.

Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον το τι νέες εκπλήξεις μπορεί να μας επιφυλάσσει η αρχαιολογική σκαπάνη.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News