Friday, March 29, 2024
21.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗλίας Μυριάνθους: Έρωτας για την περιοχή Π. Χρυσοχούς

Ηλίας Μυριάνθους: Έρωτας για την περιοχή Π. Χρυσοχούς

Share

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, δεν είναι μόνο το πολιτικό πρόσωπο που όλοι γνωρίζουμε. Ο βουλευτής διανύει την τελευταία του θητεία στην Κυπριακή Βουλή και όπως δηλώνει στον «Αδέσμευτο» νιώθει ότι είναι από τους τυχερούς βουλευτές, γιατί είχε συνάδελφους που έγραψαν ιστορία στο Κοινοβούλιο. Εξομολογείται ακόμα πώς του αρέσει να περνά τον ελεύθερο χρόνο του και πώς τον χαλαρώνει να ασχολείται με την καλλιέργεια αρωματικών βοτάνων, ενώ δηλώνει πως με την ολοκλήρωση της θητείας του θέλει να κάνει οσα δεν κατάφερε μέχρι τώρα.
Μιλά ακόμα για την αγάπη του για το κυνήγι, το ψάρεμα και την Αγγέλα.

Ερ.: Άρχισε πριν από λίγες μέρες ο δεύτερος χρόνος της παρούσας θητείας σας στη Βουλή. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας για την επαρχία;
Απ.: Προτεραιότητα και αυτή τη χρονιά θα είναι η επίλυση των βασικών προβλημάτων της επαρχίας που αφορούν το οδικό δίκτυο, τα δημόσια νοσηλευτήρια και τα εκπαιδευτήρια στην Πόλη της Πάφου και στην περιφέρεια.

Ερ.: Μετά από 2,5 θητείες στη βουλή, ο ρόλος του βουλευτή είναι όπως τον είχατε οραματιστεί μπαίνοντας στην βουλή το 1998;
Απ.: Θεωρώ ότι σε αρκετά θέματα ο ρόλος του βουλευτή είναι κάπως παρεξηγημένος κυρίως σε ότι αφορά τα όρια που μπορεί να δράσει, γιατί πολλές φορές οι πολίτες θεωρούν ότι οι ευθύνες μας έχουν σχέση και με ζητήματα που αφορούν στην εκτελεστική εξουσία με αποτέλεσμα να διατυπώνουν αιτήματα εκτός των αρμοδιοτήτων μας.

Ερ.: Χάλασε η σχέση σας με κάποιον ή κάποιους πολίτες που θεώρησαν ως μη ικανοποιητική την προώθηση αιτήματος του;
Απ.: Υπάρχουν πολίτες που όταν τους μιλήσεις με ειλικρίνεια το δέχονται και το εκτιμούν, υπάρχουν όμως και άλλοι που δεν το δέχονται και επιμένουν για κάτι διαφορετικό…

Ερ.: Σας έτυχε πολίτης να σας ζητήσει κάτι εξωπραγματικό;
Απ.: Κάποιες φορές υπάρχουν «υπερβολικές απαιτήσεις» αλλά αν θέλουμε να στεκόμαστε με αξιοπρέπεια στο λειτούργημα που υπηρετούμε πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή «δεν μπορείς να μπεις σε μια παράλογη συζήτηση για να ικανοποιήσεις αιτήματα που δεν έχουν καμία λογική».

Ερ.: Η ανάμειξη σας με την πολιτική από ποτέ ξεκινά;
Απ.: Από τα παιδικά μου χρόνια και συγκεκριμένα από την εποχή του πραξικοπήματος του 74 όταν ο πατέρας μου ήταν στις ομάδες αντίστασης και υπεράσπισης της νομιμότητας τους κράτους. Θυμούμαι που πολλές φορές είχε έρθει στο σπίτι μας με άλλους αντιστασιακούς και εγώ έκαμνα ερωτήσεις και ήταν οι πρώτες μου εμπειρίες. Στη συνέχεια μεγαλώνοντας, αναμείχθηκα με τη νεολαία της ΕΔΕΚ και τη φοιτητική παράταξη του κόμματος. Ήμουν σε μια συνεχή επαφή με την πολιτική και γενικότερα με τα κοινά.
Το 1996 διεκδίκησα βουλευτική έδρα αλλά δεν εκλέγηκα, όμως το 1998 με τον διορισμό του Γιαννάκη Ομήρου στη θέση του Υπουργού Άμυνας, ως πρώτος επιλαχών πήρα τη θέση του στη βουλή.

Ερ.: Ποιο είναι το καθημερινό σας πρόγραμμα με δεδομένο ότι κατοικείται στην Περιοχή Πόλεως Χρυσοχούς και πρέπει πολύ συχνά να βρίσκεστε στην Λευκωσία;
Απ.: Η απόσταση είναι το μεγάλο πρόβλημα γιατί χρειάζομαι 2,5 με 3 ώρες για να μεταβώ στη Λευκωσία και άλλες τόσες για να επιστρέψω, για αυτό και το πρόγραμμα μου ξεκινά από πολύ νωρίς το πρωί και ανάλογα με τις υποχρεώσεις ολοκληρώνεται αργά το βράδυ.

Ερ.: Ελεύθερο χρόνο έχετε και πως τον περνάτε;
Απ.: Είναι θέμα διαχείρισης του χρόνου, στην πρώτη θητεία ήμουν παντού, πλέον κάνω επιλογές για να αξιοποιώ καλύτερα τον χρόνο μου, ώστε να έχω χρόνο και για την οικογένεια μου.

Ερ.: Πώς αντιμετωπίζουν οι δικοί σας άνθρωποι, σύζυγος και παιδιά το γεγονός ότι η δουλειά σας κρατά μακριά τους;
Απ.: Όταν τα παιδιά ήταν μικρά υπήρχαν κάποια ζητήματα γιατί ο χρόνος που τους αφιέρωνα ήταν λίγος και πρέπει να πω ότι ένιωθα και ενοχές. Η Αγγέλα από την άλλη, δείχνει κατανόηση και μάλιστα έχει αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του επαγγελματικού μας γραφείου.

Ερ.: Ποια είναι τα χόμπι σας;
Απ.: Είχα χόμπι, μου άρεσε πολύ η θάλασσα και το ψάρεμα καθώς και το κυνήγι. Τα τελευταία έξι χρόνια δεν έχω πάει ψάρεμα και στο κυνήγι εάν έχω πάει δυο φορές με παρέα, την πρώτη Κυριακή. Πλέον αυτό που με ευχαριστεί και με βοηθά να ξεφεύγω από την καθημερινότητα είναι η ενασχόληση μου με τα αρωματικά βότανα. Πλέον για να περνώ την ώρα μου ασχολούμαι με την καλλιέργεια Λεβάντας, Ρίγανης και Μέντας, ενώ έχω πάρει και ένα μικρό αποστακτήρα για να φτιάχνω αιθέρια ελαία…

Ερ.: Ξέρω ότι είστε και ζωόφιλος.
Απ.: Ναι έχω δυο μικρά σκυλάκια που σχεδόν είναι εννιά χρονών, ενώ η αυλή του σπιτιού μας έχει γίνει κέντρο φιλοξενίας γάτων, αφού καταντήσαμε να έχουμε καμιά 25αρια γατιά.

Ερ.: Ποια μουσική σας αρέσει;
Απ.: Μου αρέσει η Ελληνική Μουσική και ιδιαίτερα το Ρεμπέτικο τραγούδι.

Ερ.: Υπάρχει αγαπημένο τραγούδι;
Απ.: Πολλά είναι τα τραγούδια που μου αρέσουν ξεχωρίζω τα τραγούδια του Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου.

Ερ.: Ποια είναι η σχέση σας με τον αθλητισμό;
Απ.: Μου αρέσουν το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ αλλα δεν έχω τον απαιτούμενο χρόνο για να πάω στο γήπεδο, προτιμώ να παρακολουθώ αγώνες από την τηλεόραση ή από το ραδιόφωνο.

Ερ.: Ποια είναι η ομάδα σας;
Απ.: Ομάδα μου είναι η Πάφος, ενώ όταν αγωνίζονται Κυπριακές ομάδες στα διεθνή πρωταθλήματα είμαι με όλες τις ομάδες της Κύπρου.

Ερ.: Οι σχέσεις σας με τους άλλους βουλευτές της επαρχίας ποιες είναι;
Απ.: Οι σχέσεις μου με όλους τους συναδέλφους είναι άριστες και όχι μόνο με τους Παφίτες, αλλά και τους βουλευτές που μετέχουμε στις ίδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές αλλα και στις αποστολές. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές.

Ερ.: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια με την ολοκλήρωση της παρούσας θητείας σας θα διεκδικήσετε εκ νέου εκλογή;
Απ.: Βάση του καταστατικού του κόμματος είναι η τελευταία μου θητεία στην Βουλή, αλλά και να μην υπήρχε αυτή η πρόνοια, το είχα αποφασίσει και ανακοινώσει ότι η παρούσα θα ήταν και η τελευταία μου θητεία, αφού το πρόγραμμα του βουλευτή είναι πολύ απαιτητικό. Υπάρχουν νομίζω πολλά ικανά και νέα στελέχη που μπορούν να αναλάβουν αυτό το ρόλο και είμαι από εκείνους που υποστηρίζει ότι πρέπει να δίνεται η ευκαιρία σε νέα στελέχη να δείξουν τις ικανότητες τους. Εξάλλου το 2026, όταν θα ολοκληρωθεί η θητεία μου θα είμαι 59 ετών και όπως αντιλαμβάνεστε θα πρέπει να μου μείνει και κάποιος ποιοτικός χρόνος για να κάνω όσα δεν κατάφερα όλα αυτά τα χρόνια.

Ερ.: Άρα δεν επιστρέφετε ούτε στο λογιστικό σας γραφείο;
Απ.: Επειδή τα παιδιά μου έχουν ακολουθήσει το επάγγελμα και επειδή εκτιμώ ότι σε 2-3 χρόνια θα είναι έτοιμοι και έμπειροι, νομίζω ότι αυτό που λέω για «τόπο στα νιάτα» θα το κάνω και στα δικά μου τα παιδιά. Σκοπός μου είναι να ασχοληθώ με ποιο ποιοτικά πράγματα…

Ερ.: Την Πόλη Χρυσοχους θα την εγκαταλείψετε;
Απ.: Όχι, η ευρύτερη περιοχή της Πόλης είναι ο «έρωτας μου» πέραν του έρωτα με την Αγγέλα. Είναι η περιοχή που με γεμίζει και με ηρεμεί, το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και το βαθύ πράσινο του δάσους μου δίνει ηρεμία και χαλάρωση που δεν μπορεί να εξαργυρωθεί με τίποτα.

Ερ.: Τι θα μείνει να θυμάστε από την πορεία σας στην Κυπριακή Βουλή;
Απ.: Θα έλεγα ότι ήμουν από τους τυχερούς βουλευτές γιατί μπήκα στην Βουλή το ‘98 και ήμουν τότε ο πιο μικρός βουλευτής, ήμουν μόλις 28 χρονών και είχα συνάδελφους απ’ όλες τις πολιτικές παρατάξεις που έγραψαν ιστορία, όπως ο Βάσος Λυσσαρίδης, Τάκης Χατζηδημητρίου, Δημήτρης Ηλιάδης και Δώρος Θεοδώρου από την ΕΔΕΚ, Σπύρος Κυπριανού που τότε ήταν πρόεδρος της Βουλής, Τάσος Παπαδόπουλος, Αλέξης Γαλανός, Νίκος Πιττοκοπίτης από το ΔΗΚΟ, από το ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, Κίκης Καζαμίας, Κίκης Γιάγκου, Αβραάμ Αντωνίου που τότε ήταν πρόεδρος της επιτροπής εργασίας με τεραστία σοφία στον τρόπο χειρισμού των εργασιακών ζητημάτων, και ο Γλαύκος Κληρίδης από τον ΔΗΣΥ που όταν άκουγες τις συζητήσεις τους όχι μόνο από το βήμα της βουλής, αλλα και στα διαφορά πηγαδάκια έπαιρνες γνώσεις που δεν μπορείς να πάρεις από κανένα πανεπιστήμιο ή βιβλίο…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!