Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
19.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑΗ μεταρρύθμιση δεν πέφτει από τον ουρανό!

Η μεταρρύθμιση δεν πέφτει από τον ουρανό!

Share

Του Κώστα Νάνου

Χρειάστηκαν συζητήσεις και προσπάθειες δεκαετιών για να υπάρξει αίσιο τέλος στην Βουλή με την ψήφιση των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο του 2024. Δεν αρκεί όμως η ψήφιση των νομοσχεδίων για να πάρει σάρκα και οστά η μεταρρύθμιση. Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το 2024 χρειάζεται να γίνουν πολλά από τις υφιστάμενες τοπικές αρχές αλλά και το κεντρικό κράτος.

Μέχρι τώρα τουλάχιστον το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, δεν παρουσιάζεται έτοιμο ή δεν έχει την πολιτική βούληση που απαιτείται για να υλοποιήσει την μεταρρύθμιση. Οι ανησυχίες που εκφράζουν οι τοπικές αρχές που θα συνενωθούν είναι γνήσιες και πρέπει να εισακουστούν. Προς το παρόν κανείς δεν ξέρει πως θα επιτευχθεί η ενοποίηση των τοπικών αρχών σε διοικητικό επίπεδο, ποια θα είναι η ιεραρχία στην κοινή υπηρεσία πως θα γίνεται η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει η κάθε τοπική αρχή, αλλά και η εξυπηρέτηση των χρεών.

Μόλις πρόσφατα στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς επιχειρήθηκε να γίνει καταγραφή και συλλογή όλων των στοιχείων από τις τοπικές αρχές που θα συγκροτήσουν το νέο Δήμο, όμως υπήρξε άρνηση να παραχωρηθούν αυτά τα στοιχεία.

Αυτά βέβαια μπορεί να ξεπεραστούν σχετικά εύκολα με την παρέμβαση των επαρχιακών διοικήσεων, οι οποίες έχουν υπό τον έλεγχο τους τα Κοινοτικά Συμβούλια. Το δύσκολο είναι να πειστούν οι σημερινοί τοπικοί άρχοντες για την αναγκαιότητα να συνεργαστούν και να πιστέψουν στην μεταρρύθμιση και να εργαστούν για την προώθηση της. Εδώ τα πράγματα είναι σε πολύ χειρότερο σημείο από οτιδήποτε άλλο.

Το παράδειγμα των κοινοτήτων του Ακάμα που δεν θέλουν να συνενωθούν με τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς και Πέγειας αντίστοιχα είναι ενδεικτικό. Πρόκειται για μικρές κοινότητες με τον πληθυσμό να παρουσιάζει φθίνουσα πορεία. Τα έσοδα τους είναι ελάχιστα και η δυνατότητα τους να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες στου δημότες τους μηδαμινές. Με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και την ένταξη τους σε μεγαλύτερες οντότητες αυτές οι κοινότητες  μόνον όφελος θα έχουν. Παρ όλα αυτά, οι σημερινοί τοπικοί άρχοντες είναι πολέμιοι της μεταρρύθμισης και παρουσιάζονται έτοιμοι να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να την παρεμποδίσουν.

Το τραγικό σε αυτή την περίπτωση είναι πως αυτές τις συμπεριφορές τις σιγοντάρουν και ορισμένοι πολιτικάντηδες, ελπίζοντας ότι θα γίνουν αρεστοί και ότι θα αποκομίσουν πολιτικό όφελος. Για να μην δυσαρεστήσει κάποιους  και να αποφύγει το πολικό κόστος  ενόψει και των Προεδρικών Εκλογών στην ίδια λογική κινείται και το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο όλο αυτό το διάστημα αποφεύγει ουσιαστικά να προωθήσει την μεταρρύθμιση και να αντιμετωπίσει με αποφασιστικό τρόπο τα ζητήματα που προκύπτουν. Ο χρόνος που χάνεται όμως είναι πολύτιμος για την μεταρρύθμιση, η οποία κινδυνεύει να βρεθεί στον βάλτο τον Ιούνιο του 2024.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News