Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
17.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Πάφος καλύψε τις απώλειες σε τουρισμό και ακίνητα -Νέα σχέδια στήριξης...

Η Πάφος καλύψε τις απώλειες σε τουρισμό και ακίνητα -Νέα σχέδια στήριξης ανακοίνωσε η Υπ. Εμπορίου και Βιομηχανίας

Share

Η Πάφος κάλυψε το χαμένο έδαφος λόγω της πανδημίας και τις απώλειες της ρωσικής αγοράς τόσο στον τουριστικό τομέα όσο και σε αυτό των ακινήτων.  Τα στοιχεία για το 2021  καταδεικνύουν ότι οι απώλειες απο την κατάργηση του προγράμματος των Χρυσών Διαβατηρίων καλύφθηκαν.  Εν τω μεταξύ τα τελευταία δύο χρόνια το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει προκηρύξει, ή θα προκηρύξει μέχρι το τέλος του 2022, Σχέδια Χορηγιών που ξεπερνούν τα 330 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 171 εκατομμύρια θα διατεθούν για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Αυτά δήλωσε η Υπουργός  Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου στη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου. Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου για το 2023 προγραμματίζεται η προκήρυξη Σχεδίων ύψους 120 εκατομμυρίων για στήριξη των επιχειρήσεων, εκ των οποίων τα 80 εκατομμύρια για προώθηση επενδύσεων για αποθήκευση ενέργειας σε συνδυασμό με νέες ΑΠΕ. Τα άλλα Σχέδια που θα προκηρυχθούν το 2023 αφορούν, μεταξύ άλλων, όπως είπε, στην προώθηση της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων, στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην εφαρμογή του κυκλικού μοντέλου στην οικονομία, στην ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων και στη δημιουργία συμπράξεων.

Ανοδικά η Πάφος

Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου Γιώργος Μάης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως τα  στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2021 είναι πολύ ενθαρρυντικά για τον τουρισμό, αφού συνέχισε για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021,τα στοιχεία έδειξαν ότι οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 1.937.000 σε σύγκριση με 631.600 την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 206,7%. Είπε επίσης πως το 2021 η Πάφος φιλοξένησε περίπου το 39% των τουριστών με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 755.400. Σχετικά με τον τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας,  σημείωσε οι αιτήσεις για έκδοση αδειών οικοδομής και άδειών διαχωρισμού, σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 15% και έφτασαν τα αντίστοιχα επίπεδα του 2018, ενώ παράλληλα οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 30% και έφτασαν στα προ πανδημίας επίπεδα.  Πρόσθεσε πως η  Πάφος ήταν η επαρχία με τα πιο πολλά πωλητήρια σε ξένους με ποσοστό 31%. Παρόλο που υπήρξε μείωση της ζήτησης στην αγορά ακινήτων από Κινέζους και Ρώσους υπηκόους, αυτή αντικαταστάθηκε, όπως είπε, από την αύξηση της ζήτησης από υπηκόους χωρών όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ισραήλ, του Λιβάνου, Ασιατικών και Αραβικών Χωρών.

 

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News