Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑΗ Πάφος χρειάζεται μεγάλο αμφιθέατρο

Η Πάφος χρειάζεται μεγάλο αμφιθέατρο

Share

Του Κώστα Νάνου

 

Πριν από σχεδόν 20 χρόνια ένα από τα θέματα που απασχολούσαν την τοπική επικαιρότητα, ήταν και η προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Πάφου και Γεροσκήπου για την ανέγερση αμφιθεάτρου.

Οι δύο Δήμοι είχαν πάρει ζεστά το θέμα και αναζητούνταν κατάλληλοι χώροι, ώστε να δημιουργηθεί το αμφιθέατρο που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες για την διοργάνωση συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων. Τότε είχε εκτιμηθεί ότι πολλοί διοργανωτές δεν επέλεγαν να φέρουν εκδηλώσεις στην Πάφο διότι δεν διέθετε κατάλληλο χώρο.

Το αρχαίο Ωδείο είναι μικρής χωρητικότητας και δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, ενώ και η πρόσβαση για τους θεατές είναι πολύ δύσκολη. Δυστυχώς τότε, παρότι είχαν προταθεί κατάλληλοι χώροι οι δύο Δήμοι δεν προχώρησαν.

Η ανάγκη αυτή υφίσταται ακόμη και είναι κάτι που διαπιστώθηκε και στην διάρκεια που η πόλης μας είχε αναλάβει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Οι ανάγκες τότε καλύφθηκαν με άλλους τρόπους και την ευρηματικότητα των υπευθύνων του Πάφος 2017. Σήμερα, οι ανάγκη αυτή είναι ακόμη πιο πιεστική. Η λύση να τοποθετούνται όλο το Καλοκαίρι οι κερκίδες του φεστιβάλ Όπερας μπροστά από το κάστρο είναι κάκιστη, διότι αλλοιώνει την εικόνα της πόλης και της βιτρίνας μας που είναι το Λιμανάκι με το Μεσαιωνικό Κάστρο.

Πρόσφατα είχαν γίνει σκέψεις για κηποθέατρο δίπλα από τα κτήρια της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης όμως λόγω περιορισμών που σχετίζονται και με το αρχαίο νεκροταφείο που εκτιμάται ότι υπάρχει στην περιοχή αυτή, η περίπτωση φαίνεται απομακρυσμένη. Ένας χώρος που θα προσφέρονται για ένα τέτοιο θέατρο είναι το πάρκο της Ήβης Μαλιώτη, που ανακατασκευάζεται πλέον και δεν προβληματίστηκε κανείς αν μπορούσε να περιληφθεί ένα κηποθέατρο.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται αυτό το θέμα από τον Δήμο Πάφου, καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει κατανόηση για την αναγκαιότητα του. Το θέμα αυτό δεν είναι ανάγκη να αποτελέσει ζήτηση άσκησης πολιτικής από κανέναν. Όμως όσοι κατανοούν αυτή την ανάγκη, μπορούν να ενώσουν δυνάμεις και να πείσουν ώστε να τεθεί ως προτεραιότητα.

Είμαστε βέβαιοι ότι με την απολεσματικότητα που διακρίνει τον Δήμαρχο Πάφου αν πειστεί για την αναγκαιότητα του αμφιθεάτρου μπορούν να βρεθούν ο κατάλληλος χώρος και τα απαραίτητα κονδύλια για την ανέγερση του. Ένας από τους ανθρώπους που κατανοεί πλήρως αυτή την ανάγκη είναι ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου και μαέστρος Σωκράτης Τερπίζης. Το θέμα το έχει θέσει και δημόσια πολλές φορές.

Το μουσικό σχολείο της Πάφου κατέχει περίοπτη θέση στα μουσικά σχολεία της Κύπρου και σε αναλογία πληθυσμού είναι το μεγαλύτερο. Στο μουσικό σχολείο της Πάφου φοιτούν 126 παιδιά τα οποία σε κάθε δημόσια εμφάνιση τους μαγεύουν το κοινό.

Με αφορμή τις συναυλίες που διοργανώνονται από το Μουσικό Σχολείο σε Πάφο – Λεμεσό και Λευκωσία, ο κ. Τερπίζης επανέλαβε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η κατασκευή υπαίθριου αμφιθεάτρου στην πόλη μας το οποίο μεταξύ άλλων όπως είπε θα ενθαρρύνει τους διοργανωτές να περιλαμβάνουν και την πόλη μας στην οργάνωση συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News