Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
21.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΙατροδικαστικό μπάχαλο

Ιατροδικαστικό μπάχαλο

Share

ΓΡΑΦΕΙ ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ

Η ιστορία ενίοτε δυστυχώς επαναλαμβάνεται, όπως στην περίπτωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας η οποία αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων εδώ και χρόνια με την πολιτεία να περιορίζεται σε ημίμετρα. Η υπόθεση θανάτου της 28χρονης Bykova από την Ουκρανία, φέρνει και πάλι στην επιφάνεια τις αδυναμίες και τα προβλήματα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, τα οποία είχαν επισημανθεί και πριν από 5 χρόνια με τον φριχτό θάνατο της 46χρονης Πετράνα Μίλκοβα την οποία είχαν κατασπαράξει σκύλοι στην τουριστική περιοχή της Γεροσκήπου και τα τραύματα της τότε από τη 1η νεκροψία είχαν αποδοθεί σε γεωργικό μηχάνημα.

Τώρα στην περίπτωση της Bykova το πόρισμα της νεκροψίας των ιατροδικαστών αμφισβητείται ήδη από την στιγμή που η νομική υπηρεσία κάλεσε καθηγήτρια ιατροδικαστικής από την Ελλάδα να διενεργήσει την 2η νεκροψία που ζήτησαν οι συνήγοροι του υπόπτου οι οποίοι διόρισαν ιατροδικαστή τον ιδιώτη Μάριο Ματσάκη.

Αυτό και μόνον δημιουργεί μείζον ζήτημα καθώς η Γενική Εισαγγελία αμφισβητεί τουλάχιστον την ικανότητα των Κύπριων ιατροδικαστών. Πριν από 5 χρόνια η κυβέρνηση δια του Υπουργού Υγείας είχε απολογηθεί με γραπτή ανακοίνωση για την υπόθεση θανάτου της Πετράνα Μίλκοβα.

Αυτούσια η γραπτή ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να εκφράσει τη λύπη του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και το γεγονός ότι έχουν διεξαχθεί κατ’ επανάληψη νεκροτομές (πέντε συνολικά) σε εκλιπούσα από εγνωσμένου κύρους ιατροδικαστές. Θα θέλαμε να απολογηθούμε πρωτίστως για την ταλαιπωρία που υφίσταται η οικογένεια της εκλιπούσας. Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα του τομέα της ιατροδικαστικής, που πηγάζουν κυρίως από τη διοικητική δομή της Δημόσιας Υπηρεσίας. Εντοπίζουμε πως υπάρχει κενό ως προς τον τρόπο αξιολόγησης, ένα γενικό πρόβλημα που αφορά όλους τους ιατρικούς λειτουργούς που αξιολογούνται εν γένει με βάση τις διαδικασίες του Δημόσιου Τομέα. Η απουσία βέλτιστων πρακτικών, δεικτών απόδοσης και ποιοτικών ελέγχων, αποτελούν στο σύνολό τους προβλήματα, τα οποία θα επιλυθούν με την επικείμενη αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Εν αναμονή, όμως, της εφαρμογής της αυτονόμησης και επειδή τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να συνεχίσουν να υφίστανται, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναζητώντας πιθανές λύσεις στο πρόβλημα, πραγματοποιεί ήδη συναντήσεις τόσο ενδοϋπηρεσιακά όσο και με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, ώστε να ενημερωθεί λεπτομερώς. Ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος έχει ήδη υπ’ όψιν του δύο πιθανές λύσεις, σε διαβούλευση και συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε διορθωτικά μέτρα. Εν προκειμένω και μετά την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής εξέτασης που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας, θα υποβληθεί στον Υπουργό Υγείας, ως η αρμόδια Αρχή, έκθεση γεγονότων και εάν διαπιστωθεί ότι προκύπτει οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα, το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Δυστυχώς 5 χρόνια μετά δεν έγινε οτιδήποτε και η Αγγελική Παππέτα που ήταν τότε ο ένας από τους ιατροδικαστές που είχαν κάνει την νεκροψία στην Μίλκοβα είναι σήμερα επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News