Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
30.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΚίνδυνος να χαθούν πτήσεις από τα κυπριακά αεροδρόμια…

Κίνδυνος να χαθούν πτήσεις από τα κυπριακά αεροδρόμια…

Share

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

Αψυχολόγητη και καταστροφική χαρακτηρίζεται από φορείς και παράγοντες τους τουρισμού η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει αιφνιδιαστικά το νέο σχέδιο κινήτρων σε αεροπορικές εταιρείες. Επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στην αεροπορική συνδεσιμότητα της χώρας, αλλά και στο χειμερινό τουρισμό, ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ ζήτησαν να ανακληθεί η απόφαση άμεσα.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι, ίσως η απόφαση αυτή να προκαλέσει τριγμούς όχι μόνο στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και στα νοικοκυριά που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό.
Έκανε μάλιστα λόγο για ακόμα έναν «ογκόλιθο», μέσα στις προκλήσεις και τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν.
Ο κ. Ρουσουνίδης, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να βρεθεί λύση. Ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν και από το ΚΕΒΕ, το οποίο κάλεσε Κυβέρνηση και εμπλεκόμενους φορείς να υπαναχωρήσουν από τις ακραίες τοποθετήσεις, σχετικά με την απόφαση να ανασταλεί το νέο σχέδιο κινήτρων σε αεροπορικές εταιρείες.

Παρέμβαση ΣΤΕΚ
Τραγικές θα είναι οι συνέπειες για την τουριστική οικονομία και κατ’ επέκταση για την οικονομία του τόπου από την αναστολή των κινήτρων αεροπορικής επιβατικής κίνησης τα οποία ισχύουν από το 2012, τονίζει σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) Άκης Βαβλίτης, ο οποίος παράλληλα απευθύνει έκκληση όπως «τα κίνητρα αφεθούν εκτός της αντιπαράθεσης».
Συγκεκριμένα, ο κ. Βαβλίτης εξέφρασε «έντονη ανησυχία για την τροπή που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων Hermes». «Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες των μεταξύ τους διαφορών, αλλά σίγουρα θα έχει τραγικές συνέπειες για την τουριστική οικονομία και κατ’ επέκταση την οικονομία του τόπου η αναστολή των κινήτρων αεροπορικής επιβατικής κίνησης τα οποία ισχύουν από το 2012», υπογράμμισε και τόνισε πως «η άμεση επαναφορά των κινήτρων εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΤΕΚ, «σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός τρέχει με διψήφιο αριθμό και με την ενεργειακή κρίση που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη αλλά και με μια άγνωστη πορεία για την τουριστική βιομηχανία όσον αφορά το 2023, είναι ό,τι χειρότερο αυτή η εξέλιξη».
Επίσης, ο κ. Βαβλίτης είπε ότι «έχει ήδη πληγεί η αξιοπιστία μας προς τους διοργανωτές ταξιδίων και τις αεροπορικές εταιρείες που αξιοποιούν αυτά τα κίνητρα». Ανέφερε ότι τα κίνητρα είναι αυτά που «υποστηρίζουν τις απευθείας κρατήσεις από οποιονδήποτε στην Ευρώπη» και πρόσθεσε πως αν δεν υπάρχει η συνδεσιμότητα και εξαρτόμαστε μόνο από διοργανωτές ταξιδίων, αυτό θα έχει επιπτώσεις σε μια τουριστική χώρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του τοπικού Συνδέσμου Ξενοδόχων Θάνου Μιχαηλίδη ο οποίος δήλωσε ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία η αναστολή των κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρίες.

Δεύτερες σκέψεις
Οι έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από φορείς του τουρισμού και το ΚΕΒΕ, στις οποίες προστέθηκε χθες και η θέση της Hermes Airports ότι τα κίνητρα είναι ακόμα πιο απαραίτητα σήμερα, υπό συνθήκες νέας κρίσης, έκαναν την κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις.
Ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, την Πέμπτη, δήλωσε πως θα υπάρξουν διαβουλεύσεις του ιδίου με τον υπουργό Οικονομικών, για το μέλλον των σχεδίων κινήτρων. Είπε μάλιστα, με νόημα, πως δεν ανακοινώθηκε κατάργηση των κριτηρίων, αλλά αναστολή της ανανέωσής τους, καθώς τα υφιστάμενα έληξαν, όπως είπε. Συνέχιση των σχεδίων κινήτρων ζητά και Hermes.
Η θέση του υπουργού ήρθε λίγες ώρες μετά τις τοποθετήσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών στον πως δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η ετοιμασία νέου σχεδίου κινήτρων. Συνάγεται ότι η εντατικοποίηση των πιέσεων αλλά και οι ψυχραιμότερες σκέψεις οδηγούν την Κυβέρνηση σε επαναξιολόγηση του θέματος.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News