Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
19.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΑΦΟΣΚαυγάς για τη μελέτη...

Καυγάς για τη μελέτη…

Share

Τουριστική ανάπτυξη της Πόλης Χρυσοχούς

Τι έδειξε η μελέτη…

Διαφωνίες και αντιπαραθέσεις…
Οι φυσικές ομορφιές ,το όπλο της περιοχής που πρέπει να διατηρηθούν και να ενισχυθούν…

Παρουσιάστηκε στις αρχές της εβδομάδας η μελέτη που εκπονήθηκε για την τουριστική ανάπτυξη του διαμερίσματος της Πόλης Χρυσοχούς και του Πύργου Τηλλυρίας. Στόχος του Υφυπουργείου Τουρισμού είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη για την περιοχή του Πύργου Τηλλυρίας και της Πόλης Χρυσοχούς και όχι απλά να παραδοθεί μια μελέτη η οποία να αφορά την τουριστική ανάπτυξη, τόνισε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο οποίος ήταν παρών στην παρουσίαση.
Οι όροι εντολής ήταν η «Ανάπτυξη στρατηγικής με στόχο την τουριστική ανάπτυξη και την εδραίωση της τουριστικής ταυτότητας για τις ευρύτερες περιοχές Πόλης Χρυσοχούς και Τηλλυρίας» η οποία εκπονήθηκε από την εταιρεία Price water house Coopers Ltd.
Ο κ. Περδίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της μελέτης συνάδουν όπως είπε, με την δουλειά του Υφυπουργείου Τουρισμού αλλά και με τα 15 σχέδια επιχορηγήσεων που έχουν εκπονήσει ως Υφυπουργείο τους τελευταίους τέσσερις μήνες και που στο τέλος της χρονιάς θα γίνουν 17.
Εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα πως μετά απ’ την παρουσίαση της μελέτης θα είναι ακόμη πιο κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο μπορούν οι επιχειρήσεις αλλά και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις της περιοχής να αναβαθμίσουν το τουριστικό τους προϊόν, ούτως ώστε το τουριστικό μέλλον της περιοχή να είναι ακόμα πιο λαμπρό. Επιπρόσθετα ο κ. Περδίος είπε πως οι πλείστες εκ των εισηγήσεων μέσα από την παρουσίαση της μελέτης θα ενσωματωθούν στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού δηλώνοντας πως αυτός ήταν ο σκοπός.
Είναι η πρώτη φορά συνέχισε, «που η πλέον βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς και της Τηλλυρίας ενσωματώνεται σε στρατηγικό πλάνο του Κράτους», δηλώνοντας πως αυτό θα γίνει από το χρόνου όπου εισερχόμαστε στο μεσοπρόθεσμο πλάνο δράσης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού με τριετή διάρκεια 2023- 2025. Πρόσθεσε πως αρκετές από τις δράσεις θα ενσωματωθούν σ’ αυτό το μεσοπρόθεσμο πλάνο και οι υπόλοιπες την πενταετία 2020-2026 και μέχρι το2030.

Στόχος
Οι μελετητές τόνισαν μεταξύ άλλων ότι στρατηγικό όραμα βιωσιμότητας των ευρύτερων περιοχών της Π. Χρυσοχούς και της Τηλλυρίας, όπως αναφέρθηκε, πρέπει να είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης τουριστικής ταυτότητας, η οποία περιλαμβάνει την καθιέρωση της περιοχής, ως αυθεντικού, ολόχρονου, υψηλής ποιότητας, ψηφιακά έξυπνου και κοινωνικά επωφελούς προορισμού. Αναφορά έγινε στο επιχειρηματικό μοντέλο που αφορά τις ειδικές μορφές τουρισμού που είναι ελκυστικές με βάση τις μοναδικές πτυχές της περιοχής. Επιπρόσθετα σημειώθηκε πως η περιοχή έχει ευλογηθεί με μια τεράστια φυσική και ανέγγιχτη ομορφιά, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν μοναδικά φυσικά περιβάλλοντα με στενές βαθιές κοιλάδες, σπηλιές, φαράγγια αμμώδεις και βραχώδεις παραλίες νησάκια και καταγάλανα νερά. Οι περιοχές είπαν οι μελετητές συνδέονται με πολυάριθμους μύθους και θρύλους από την αρχαιότητα, που παρέχουν ενδιαφέρουσες αφηγηματικές ιστορίες και συνδέονται με διάφορα μέρη ενδιαφέροντος.

Υποδείξεις
Σε σχέση με τις υποδομές οι μελετητές ανέφεραν πως στόχος είναι η βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης της περιοχής, για να γίνει το τοπικό περιβάλλον πιο φιλόξενο, ασφαλές και ενδιαφέρον, ώστε οι επισκέπτες να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι και να ενθαρρύνονται να περάσουν περισσότερο χρόνο στον προορισμό, αλλά και να τον επισκεφτούν ξανά. Ακόμη δεύτερος στόχος είναι η βελτίωση του συγκοινωνιακού δικτύου και της προσβασιμότητας του τουρισμού τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες, αλλά και η εφαρμογή υποδομών βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων και βέλτιστων περιβαλλοντικών πρακτικών, καθώς και η βελτίωση της ψηφιοποίησης του τουρισμού.
Επίσης η μελέτη επικεντρώθηκε και στην βελτίωση των υφιστάμενων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στην αύξηση του αριθμού των προσφερόμενων κλινών, και στην παροχή κινήτρων στον τοπικό πληθυσμό να παραμείνει στον προορισμό και να προσελκύσει νέους μόνιμους κατοίκους. Επισημάνθηκε ακόμη η επωνυμία (Branding) και προβολή της περιοχής λέγοντας πως πρόσφατες ταξιδιωτικές τάσεις δείχνουν ότι οι τουρίστες αναζητούν πλέον δύο βασικά στοιχεία όταν ταξιδεύουν, τις βιώσιμες πρακτικές και τις αυθεντικές εμπειρίες.
Τέλος οι μελετητές αναφέρθηκαν και στο κεφάλαιο της ανασκόπησης παρόμοιων προορισμών όπως είναι η Δυτική Ελλάδα, η Τοσκάνη στην Ιταλία, η Θεσσαλία, η Κυανή Ακτή στην Γαλλία, το Αλγάρβε στην Πορτογαλία και το Cinque Terre στην Ιταλία.

Προβληματισμός στην ΕΤΑΠ
Προβληματισμένη παρουσιάζεται η ηγεσία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ), δια μέσου του προέδρου της, Κυριάκου Δρουσιώτη, μετά και από την πρώτη παρουσίαση της μελέτης για την επέκταση της ΕΣΑΟΚ (Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων).
Ο κ. Δρουσιώτης με σχετική του ανακοίνωση, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για ακόμη μια φορά, για το υψίστης σημασίας θέμα, όπως είπε, που αφορά την εγκατάλειψη και τον μαρασμό της Κυπριακής υπαίθρου όλων ανεξαιρέτως των Επαρχιών. Όπως επεσήμανε, οι αποσπασματικές προσεγγίσεις για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος της εγκατάλειψης της υπαίθρου δεν επιλύεται με την επιλογή μερικών (ορεινών) κοινοτήτων και κοινοτήτων “ειδικής ζώνης” όπως χαρακτηρίστηκαν για υλοποίηση μεμονωμένων δράσεων της ΕΣΑΟΚ.
Όπως αναφέρεται, η ΕΤΑΠ από το 2019 ζητά ολιστική προσέγγιση και χάραξη ενιαίας πολιτικής για την αναζωογόνηση της υπαίθρου και αντί αυτού, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ανέθεσε επέκταση της ΕΣΑΟΚ που καλύπτει 47 κοινότητες της επαρχίας εκ των οποίων 9 είναι ακατοίκητες, 27 έχουν πληθυσμό κάτω από 100 κατοίκους, δηλαδή, «εθνική/περιφερειακή στρατηγική για 4600 κατοίκους». Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ αναφέρει ότι θα «χαραχτούν πολιτικές», που θα καλύψουν, παραδείγματος χάριν, το χωριό Τσάδα αλλά αυτές δεν θα καλύπτουν τα γειτονικά χωριά Καλλέπεια ή Λετύμπου. Διερωτήθηκε τι θα γίνει με τις υπόλοιπες κοινότητες που δεν καλύπτονται από την ΕΣΑΟΚ.

Καταγγελίες
Ο Δήμαρχος της Πόλη Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή υποστήριξε ότι κάποιοι δεν θέλουν να αναπτυχθεί τουριστικά το διαμέρισμα της Πόλης Χρυσοχούς και επικεντρώνονται μόνον στην αξιοποίηση της περιοχής για εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Οι όροι εντολής για την μελέτη είπε ο κ. Παπαχριστοφή περιορίζονταν στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού ενώ το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί όπως είπε είναι γιατί δεν υπάρχουν στην περιοχή ξενοδοχειακές μονάδες. Μιλώντας στο Radio Cosmos  o κ. Παπαχριστοφή προανήγγειλε ότι θα αποστείλει επιστολή στο Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών για την ανάγκη να δοθούν κίνητρα ώστε να αναπτυχθούν ξενοδοχειακές μονάδες στην Πόλη Χρυσοχούς.
Παράλληλα είπε είναι σε εξέλιξη μελέτη για λογαριασμό του Δήμου η οποία εκπονείται από το πανεπιστήμιο Frederick. O Δήμαρχος της Πόλης Χρυσοχούς επέκρινε και την ΕΤΑΠ Πάφου λέγοντας ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα μόνον των ξενοδόχων της Πάφου οι οποίοι δεν θέλουν να αναπτυχθούν ξενοδοχεία και στην περιοχή του διαμερίσματος της Χρυσοχούς. Αντίθετες με τον Δήμαρχος της Πόλη Χρυσοχούς εκτιμήσεις για την μελέτη  διατύπωσε στο Radio Cosmos o κοινοτάρχης της Αργάκας Σπύρος Πελοπίδα ο οποίος σημείωσε ότι τα πλεονεκτήματα της περιοχής είναι αναμφίβολα τα φυσικό περιβάλλον και θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι προτάσεις των μελετητών.

Κ. Κλεάνθους
Για σύγχυση και αντικρουόμενες θέσεις επέκρινε φορείς και παράγοντες του διαμερίσματος της Πόλης Χρυσοχούς ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κυριάκος Κλεάνθους.  Διερωτήθηκε τι απόψεις κατέθεσαν στους μελετητές την περίοδο εκπόνησης της μελέτης.
Ο κ. Κλεάνθους χαρακτήρισε σημαντική την μελέτη και απένειμε εύσημα στο Υφυπουργείο Τουρισμού τονίζοντα ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η ανέγερση ξενοδοχείων είναι άλλο ζήτημα. Οι προσπάθειες των φορέων της περιοχής κατέληξε θα πρέπει να επικεντρωθούν ώστε να αξιοποιηθούν τα ευρήματα της μελέτης και παράλληλα να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ανέγερση και ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή οι οποίες θα εξυπηρετούν τους τουρίστες ειδικών ενδιαφερόντων.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News