Friday, March 29, 2024
17.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΚωνσταντίνος Λετυμπιώτης: «Ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός ο διορισμός»

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: «Ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός ο διορισμός»

Share

Ο συμπολίτης μας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μιλά στον “Αδέσμευτο” για το σημαντικό πόστο που ανέλαβε και την ζωή του μακριά από την αγαπημένη του Πάφο…

Δικό μας άνθρωπο, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το νέο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, ο οποίος αποτελεί και το νεότερο μέλος του κυβερνητικού σχηματισμού του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Δεν χρειάστηκε λοιπόν να του το ζητήσουμε δεύτερη φορά, καθώς με την πρώτη κρούση, αποδέχτηκε το αίτημά μας να παραχωρήσει την πρώτη του ουσιαστικά προσωπική συνέντευξη στον “Αδέσμευτο”.

Άλλωστε πρόκειται για την εφημερίδα στην οποία δημοσίευσε τα πρώτα του άρθρα και παρεμβάσεις όντας δημοτικός σύμβουλος Πάφου.

Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1984 στην Πάφο.  Αποφοίτησε από το Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ και ακολούθως εκπλήρωσε την στρατιωτική του θητεία. Είναι κάτοχος πτυχίου Αρχιτέκτονα Μηχανικού από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Μεταπτυχιακού τίτλου στην Αρχιτεκτονική από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ (UPenn).

Με το πέρας των σπουδών του επέστρεψε Κύπρο όπου και εργάστηκε ως Αρχιτέκτονας Μηχανικός σε Αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα τη Λεμεσό.

Από πολύ μικρή ηλικία, αναμείχθηκε με τα κοινά. Πρόεδρος του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου του Α’ Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Πάφου. Πρόεδρος της ΦΠΚ Πρωτοπορίας Θεσσαλονίκης το 2008-2009 και εκπρόσωπός της στην ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης.

Το 2012 εξελέγη Α’ Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Παγκύπρια. Τον Αύγουστο του 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού Πάφου, θέση που κατείχε μέχρι τον Μάιο του 2017.

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης “Πάφος 2017” και από το 2016 μέχρι τον Αύγουστο του 2022 ήταν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου μέχρι που παραιτήθηκε από την θέση του.

Είναι νυμφευμένος με την Ειρήνη Σοφοκλέους με την οποία έχουν ένα γιο, τον Γιώργο.

-Με ποια συναισθήματα αναλάβατε τα καθήκοντα του νέου Κυβερνητικού Εκπροσώπου; 

Η εμπιστοσύνη που επέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πρόσωπό μου, αποτελεί τιμή και ευθύνη. Ιδιαίτερα, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διατελέσει Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ασκώντας τα καθήκοντά του με μεγάλη επιτυχία.

Η ευθύνη που συνεπάγεται ο ρόλος που καλούμε να επιτελέσω είναι μεγάλη και είμαι αποφασισμένος να αφιερώσω το σύνολο των δυνάμεών μου να ανταπεξέλθω επάξια. Ο ρόλος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου είναι η επικοινωνία του Κυβερνητικού έργου και αυτό σε συνάρτηση με τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για έγκαιρη παρακολούθηση και υλοποίηση του Κυβερνητικού έργου αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Έχω άλλωστε την ισχυρή πεποίθηση, ότι απαραίτητη προϋπόθεση μιας σύγχρονης κοινωνίας είναι οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι έγκαιρα και έγκυρα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναδύεται και η επιτακτική ανάγκη αυτή η επικοινωνία να είναι αμφίδρομη και τακτική. Δεν είναι ζήτημα βούλησης αλλά αυτό επιτάσσει η εποχή μας. Αν είναι κάτι που προσωπικά επιδιώκω είναι αυτή η επικοινωνία με τα ΜΜΕ αλλά και κατ’ επέκταση με την κοινωνία των πολιτών να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο, εκτιμώ ότι αυτό θα συμβάλει σε ένα βαθμό στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την πολιτική, αλλά και θα είναι ωφέλιμη για τον τρόπο που θα εκτελούμε τα καθήκοντά μας.

–  Αναμένατε τον συγκεκριμένο διορισμό;  

Έχουμε μόλις ολοκληρώσει μια απαιτητική προεκλογική περίοδο που εκ των πραγμάτων εστιάζαμε όλη μας την προσοχή σε αυτή. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήμουν ένα εκ των ατόμων που εκπροσωπούσα τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, άρα ο ρόλος μου ήταν σχετικός. Παρόλα αυτά, ο διορισμός δεν ήταν ποτέ θέμα συζήτησης, ούτε ασφαλώς αυτοσκοπός. Υπό αυτό το πρίσμα τα χρονικά περιθώρια και οι ρυθμοί μας ήταν τέτοιοι που δεν εξετάζαμε την μετά των εκλογών περίοδο.

-Ποια ήταν η αντίδραση των δικών σας ανθρώπων με δεδομένο ότι τα νέα καθήκοντα σας θα σας κρατούν συχνά μακριά τους;

Νιώθω αληθινά ευλογημένος να απολαμβάνω τη στήριξη των δικών μου ανθρώπων σε κάθε μου βήμα. Η σύζυγός μου ιδιαίτερα, με στήριξε και με στηρίζει διαχρονικά, διασφαλίζοντας την ίδια ώρα και την αναγκαία ισορροπία μεταξύ των καθηκόντων και της οικογένειας. Οι γονείς, τα αδέλφια τόσο τα δικά μου όσο και της συζύγου αλλά και πολύ καλοί μας φίλοι με στηρίζουν και αυτό είναι κάτι που ειλικρινά με συγκινεί.

Τα καθήκοντά μου σίγουρα θα με κρατούν συχνά μακριά τους, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κάποιος τα συχνά ταξίδια που θα έχουμε στο πρόγραμμά μας, παρόλα αυτά, η όσο το δυνατόν συχνότερη επαφή με τους δικούς μου είναι στις προτεραιότητές μου και επιδιώκω να τους βλέπω όποτε το επιτρέπει το πρόγραμμά μου.

Της απώλειας χρόνου αισθάνομαι ότι υπερισχύει η ειλικρινής αγάπη και η ικανοποίηση των δικών μου ανθρώπων για την ευκαιρία που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μου έδωσε.

– Είστε έτοιμος να μετακομίσετε από την Πάφο για να είστε πιο κοντά στο κέντρο όπου λαμβάνονται και οι αποφάσεις; 

Λέω συχνά –με κάθε ευκαιρία- ότι την Πάφο δεν την αλλάζω με τίποτα.  Είναι εξάλλου η πόλη μου, η ηρεμία που μου προσφέρει είναι για εμένα ευεργετική. Τα καθήκοντά μου όμως απαιτούν ένα γεμάτο πρόγραμμα και διαρκή παρουσία μου στη Λευκωσία. Η απόφαση να μετακομίσω Λευκωσία μαζί με τη σύζυγο και τον γιο μας ήταν ασφαλώς κοινή και λήφθηκε έχοντας κατά νου, ότι έστω και με το βεβαρημένο πρόγραμμά μου η επαφή με την οικογένεια δεν πρέπει να χαθεί. Ως εκ τούτου, για όσο καιρό θα ασκώ τα καθήκοντά μου θα μετακομίσω Λευκωσία και με την πρώτη ευκαιρία θα βρίσκομαι στην Πάφο, το έχω άλλωστε ανάγκη, αφού με ξεκουράζει.  Έχουμε την ευλογία να ζούμε σε μια πόλη που διασφαλίζει την ποιότητα ζωής μας.

– Πιστεύετε ότι οι πολίτες είναι καλά και σωστά ενημερωμένοι για όσα συμβαίνουν στον τόπο μας; 

Αισθάνομαι ότι παρόλο που ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και που πλέον η πρόσβαση στην πληροφορία είναι και πιο άμεση και πιο εύκολη, αρκετοί συμπολίτες μας δεν λαμβάνουν την σωστή και έγκυρη ενημέρωση.  Εδώ είναι βέβαια που καλούμαστε κι εμείς ως Κυβέρνηση να επικοινωνούμε ορθά, έγκυρα, έγκαιρα και νηφάλια τα πεπραγμένα. Εδώ είναι αν θέλετε και το μεγάλο μας στοίχημα, η ορθή αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, η συχνή επαφή με όσους από εσάς υπηρετείτε την δημοσιογραφία και που αποτελείτε σε ένα μεγάλο βαθμό μεσάζοντες μεταξύ Κυβέρνησης και κοινωνίας.

Το κυβερνητικό έργο, αλλά και οι εξελίξεις στη χώρα μας ευρύτερα, αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, αφορούν κατά την άποψή μου και σε μεγαλύτερο βαθμό τους νέους και τις νέες μας, αφού επηρεάζουν τις δικές τους ζωές και το μέλλον τους.

Παρατηρώ ότι ειδικά οι νέοι μας απομακρύνονται από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να συγχρονίσουμε με τις δικές μας πρακτικές, να εκσυγχρονιστούμε και να παρέχουμε την πληροφόρηση νηφάλια και ουσιαστικά.

–   Σκέφτεστε να θέσετε σε εφαρμογή κάποιες αλλαγές στον τρόπο ενημέρωσης των πολίτων; 

Ήδη έχω ξεκινήσει και προτίθεμαι να συνεχίσω μια σειρά επαφών με ΜΜΕ για να ανταλλάξουμε απόψεις και εισηγήσεις για καλύτερες πρακτικές και μεθόδους που θα συμβάλουν στην ενημέρωση των πολιτών.

Μελετώ βέβαια και τι πρακτικές ακολουθούν ομόλογοί μου στο εξωτερικό για να προσαρμόσουμε όσα εκτιμούμε ότι θα είναι ωφέλιμα και χρήσιμα.  Στο επόμενο διάστημα ευελπιστώ να είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε κάποιες από αυτές τις αλλαγές, παρόλο που η εξέλιξη θα πρέπει να είναι και διαρκής και δυναμική διαδικασία. Εκτιμώ ότι ο διάλογος και η παραγωγική συνεργασία θα συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια που στοχεύει το αυτονόητο, την υπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου της κοινωνίας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άλλωστε, έχει επαναλάβει σε αρκετές περιστάσεις την προσήλωσή του στην επαφή με την κοινωνία και τα οφέλη από αυτή.

– Πώς νοιώσατε όταν πριν καλά – καλά αναλάβετε τα καθήκοντά σας κληθήκατε να ασχοληθείτε με την τραγωδία στα Τέμπη; 

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη μας βύθισε σε θλίψη και μας συγκλόνισε.  Η είδηση της τραγωδίας την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ήταν όπως αντιλαμβάνεστε ότι χειρότερο. Η πρώτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ξεκίνησε τηρώντας μονόλεπτη σιγή για τα θύματα του δυστυχήματος. Τα δεκάδες θύματα, νεαρά στην πλειοψηφία τους, και οι συνθήκες που έγινε, συνέβαλαν στην τραγικότητα. Ιδιαίτερα δε η είδηση ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν δυο συμπατριώτες μας, ο Κυπριανός και η συμπολίτισσά μας Αναστασία, όπως αντιλαμβάνεστε μας καθήλωσε.

Οι πρώτες δημόσιες μου δηλώσεις αφορούσαν δυστυχώς αυτή την εθνική τραγωδία που αυτονόητα επισκίασε την ανάληψη καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης. Αυτό που οφείλουμε να πράξουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των παιδιών είναι να μην περιοριστούμε σε μεγαλόστομα λόγια και θεωρητικές υποδείξεις αλλά να αντλήσουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα ως προς την σημαντικότητα των υποδομών μιας σύγχρονης χώρας, των μηχανισμών παρακολούθησης των έργων, την αξιοκρατία και την λογοδοσία. Πλέον αυτά δεν μπορούν να είναι μόνο συνθήματα αφού είναι προφανές ότι οι όποιες παραλείψεις και παθογένειες μπορούν να αποβούν μοιραίες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!