Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
22.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΜέτρα ΑΗΚ μετά το θάνατο γυπών από ηλεκτροπληξία

Μέτρα ΑΗΚ μετά το θάνατο γυπών από ηλεκτροπληξία

Share

Την απογοήτευσή τους εκφράζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, αναφορικά με τους θανάτους γυπών από ηλεκτροπληξία ζητώντας από την ΑΗΚ να λάβει μέτρα.

Σε κοινή ανακοίνωση τους οι εταίροι υλοποίησης του έργου «Ζωή με τους Γύπες», Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Birdlife Cyprus, Terra Cypria και Vulture Conservation Foundation αναφέρουν ότι το περασμένο Σάββατο βρέθηκαν νεκροί από ηλεκτροπληξία δύο ακόμοι γύπες στην περιοχή μεταξύ Κελοκεδάρων και Σαλαμιού, σημειώνοντας ότι αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η ΑΗΚ είχε εφαρμόσει διορθωτικά μέτρα στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο πέθανε ακόμη ένας γύπας τον Απρίλιο του 2022, ενώ το 2018 πέθανε στην ίδια περιοχή γύπας μετά από πρόσκρουση σε εναέρια γραμμή.

Οι φορείς αυτοί επισημαίνουν ότι οι θάνατοι γυπών «ισοδυναμούν με τεράστια οικολογική ζημιά» και ότι η ΑΗΚ είχε ενημερωθεί για την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων πασσάλων μετά τον θάνατο του πρώτου γύπα το 2022.

Κάνουν επίσης λόγο για «δυσκαμψία» από πλευράς της Αρχής για τη λήψη μέτρων, σημειώνοντας ότι «εδώ και τέσσερα χρόνια υπάρχει σχετικό κονδύλι προς διάθεση της ΑΗΚ από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος».

«Η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και η ΑΗΚ καθ’ υπόδειξη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας θα πρέπει να δράσει άμεσα για την μόνωση όλων των πασσάλων που έχουν αναγνωρισθεί ως υψηλού ρίσκου για ηλεκτροπληξία για τον Σπιζαετό και το Γύπα, αλλά και τη σήμανση εναέριων γραμμών υψηλής τάσης με υψηλό ρίσκο πρόσκρουσης για τον Γύπα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News