Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
23.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΜεγάλη πρόκληση - Του Γιώργου Σαξατέ

Μεγάλη πρόκληση – Του Γιώργου Σαξατέ

Share

Σε μια εποχή που το Κυπριακό βρίσκεται σε τέλμα, που η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η αδιαφορία βρίσκονται σε έξαρση, που ο κόσμος και η νεολαία απομακρύνονται από την εκκλησία, με τον πόλεμο να έχει φέρει ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας, αλλά κι την εκκλησία ν βρίσκεται  μπλεγμένη σε πολιτικά παιχνίδια λόγω ακριβώς της πολεμικής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η πρόκληση για κάθε ιεράρχη να βρεθεί στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου, είναι τεράστια.

Είναι γι’ αυτούς και άλλους πολλούς λόγους που οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προκαθημένου, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα επηρεάσουν άμεσα όλους μας.

Στην Κύπρο βεβαίως ο καταστατικός χάρτης της εκκλησίας μας δεν επιτρέπει την άμεση εκλογή του Αρχιεπισκόπου από το λαό και αυτό ουσιαστικά αναδεικνύεται από την διευρυμένη Ιερά Σύνοδο, η οποία ψηφίζει έναν από τους τρεις πρώτους ανεξάρτητα της διαφοράς των ψήφων που έχουν εξασφαλίσει.

Συνεπώς σε ένα μεγάλο ποσοστό το ποιος θα εκλεγεί τελικά στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο καθορίζεται από τις ισορροπίες εντός της Ιεράς Συνόδου.

Όσον αφορά τώρα τους πιστούς η αλήθεια είναι ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία γνωρίζουν το ιεράρχη της επαρχίας τους και ελάχιστα γνωρίζουν για τους υπόλοιπους.

Είναι επίσης δεδομένο ότι η συμμετοχή στις αρχιεπισκοπικές εκλογές είναι περιορισμένη, με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων να μην ενδιαφέρονται και να μην προσέρχονται στις κάλπες.

Το διακύβευμα όμως είναι μεγάλο για όλους μας και όλοι έχουμε υποχρέωση να ενημερωθούμε και να επιλέξουμε τον ιεράρχη που θεωρούμε κατάλληλο για να χειριστεί με σύνεση όλα τα ζητήματα που αναφέραμε στην αρχή, από τα οποία θα επηρεαστεί άμεσα όχι μόνο η καθημερινότητά μας αλλά και το μέλλον του τόπου μας.

Και αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από τη δική μας συμμετοχή. Απλά η αποχή μας από κάθε εκλογική διαδικασία δίνει το δικαίωμα σε άλλους να αποφασίσουν και για τη δική μας τύχη και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Τις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε, επίσημα όλοι πόσοι και ποιοι θα διεκδικήσουν τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 18 Δεκεμβρίου και από το αποτέλεσμα τους θα καθορίσει ποιοι τρεις θα συνθέσουν το τριπρόσωπο από το οποίο τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα εκλέξουν τον Αρχιεπίσκοπο…

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News