Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
23.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΜειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο

Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο

Share

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωσταντίνος Ιωάννου, χαιρέτισε την απόφαση της Βουλής να εγκρίνει ομόφωνα την πρόταση για την δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σημειώνοντας πως αυτός ο θεσμός θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού και τον συντονισμό όλων των δράσεων. Μιλώντας στο Radiocomos o Υπουργός Εσωτερικών τόνισε, η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη υιοθέτησε άμεσα μια νέα στρατηγική, με ολιστική προσέγγιση, η οποία εδράζεται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες, οι οποίοι αφορούν:
τη μείωση των αφίξεων νέων αιτητών ασύλου, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τη βελτίωση των υποδομών φιλοξενίας και συνθηκών υποδοχής, και την αύξηση του αριθμού των επιστροφών.
Όπως εξήγησε, αποτέλεσμα των δράσεων μεταξύ άλλων, ήταν και η μείωση των αφίξεων κατά 37%, την ίδια ώρα που οι αιτήσεις ασύλου επίσης κατέγραψαν μείωση κατά σχεδόν 50%.
Παράλληλα χάρη στην αύξηση των εξεταστών, κατέστη δυνατό να μειωθεί η περίοδος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε τρεις μήνες το μέγιστο, δεδομένου ότι εξετάζονται κατά μέσο όρο 2.200 αιτήσεις μηνιαίως.
Συνολικά, όπως επεσήμανε, εντός του 2023, εκδόθηκαν 20.239 αποφάσεις, με στόχο της Κυβέρνησης για το 2024, όπως ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσφατα, είναι ο χρόνος αυτός να μειωθεί περαιτέρω και οι αποφάσεις να εκδίδονται εντός 30 ημερών.
Ο κ. Ιωάννου, ερωτηθείς σχετικά εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, σημειώνοντας πως η Ε.Ε θα πρέπει να σχεδιάσει πολιτική για την επόμενη μέρα της λήξης των πολεμικών επιχειρήσεων στην Γάζα.
Αναλύοντας την πτυχή του περιορισμού των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στις μαζικές αφίξεις παράτυπων μεταναστών, κυρίως από την Υποσαχάρια Αφρική μέσω της Πράσινης Γραμμής. Όπως εξήγησε, εκείνο που διαφάνηκε ήταν ότι η συντριπτική πλειοψηφία ερχόταν στην Κύπρο για τα οικονομικά οφέλη, καθώς παρουσιαζόταν η Κύπρος ως οικονομικός παράδεισος, και όχι λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν στη χώρα τους.
Ο Υπουργός είπε πως για να αντιμετωπιστεί αυτή η παράμετρος, η Κυβέρνηση προχώρησε μια σειρά από δράσεις για τη μείωση των αφίξεων, μεταξύ των οποίων ήταν η διαδικτυακή ενημερωτική εκστρατεία σε χώρες προέλευσης, όπως η Νιγηρία, το Καμερούν και η Λ.Δ. Κογκό, για ενημέρωση των εν δυνάμει μεταναστών για τις πραγματικές συνθήκες που ισχύουν στην Κύπρο. Επίσης, η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε το Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, στο οποίο πέτυχε να περιληφθούν σχεδόν όλες οι θέσεις της Δημοκρατίας, και να περιληφθούν μέτρα που περιορίζουν την ανεξέλεγκτη άφιξη μεταναστών από την Τουρκία.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News