Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
22.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΑΦΟΣΜε λαμπρότητα τίμησε η Πάφος την επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας

Με λαμπρότητα τίμησε η Πάφος την επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας

Share

Με λαμπρότητα και αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, η πόλη της Πάφου τίμησε τη διακοσιοστή δεύτερη επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, συνεορτάζοντας με τον απανταχού Ελληνισμό την κορυφαία αυτή στιγμή του ΄Εθνους.

Το βράδυ της Παρασκευής 24 Μαρτίου, ο Δήμος Πάφου οργάνωσε στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο την καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος, ομιλία απο τον Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Νομικό, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Μελέτης Ν. και Σ. Ιστορίας – « Ιωάννης Καποδίστριας» Δρα Ανδρέα Κούκο και καλλιτεχνικό μέρος από το Σύνολο Εντέχνου του Μουσικού Σχολείου Πάφου.

Ανατέμνοντας τα νοήματα και τα μηνύματα της Εθνεγερσίας του 1821 και του επικού Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955 -1959, ο Καθηγητής Ανδρέας Κούκος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο “Γενικόν Σχέδιον” της Φιλικής Εταιρείας που οδήγησε στην έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Σκληροί αγώνες εννέα χρόνων σε στρατιωτικό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο οδήγησαν στην ίδρυση του ελληνικού κράτους. Ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1827 με επίσημο υπόμνημά του ενέταξε την Κύπρο στις αλύτρωτες εστίες του Ελληνισμού που με την πρώτη ευκαιρία θα διεκδικήσει.

Η Κύπρος, το 1821, ακολούθησε το βηματισμό της Μητέρας Πατρίδας και ξεσηκώθηκε κι εκείνη κατά των Οθωμανών. Συνεχείς οι αγώνες των Κυπρίων αδελφών μας για την Ελευθερία μέσα στους αιώνες! Κύπριοι εθελοντές συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες του Ελληνισμού, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Μ. Ασία, στη Βόρεια Ήπειρο το 1940. Πάντα μαζί! Η έμπνευση του 1821 άναψε και το φυτίλι του ξεσηκωμού την 1η Απριλίου 1955 κατά της αγγλικής αποικιοκρατίας. Οι νέοια γωνιστές της ΕΟΚΑ γράφουν νέες σελίδες δόξας και τιμής ».

Σήμερα Σάββατο 25 Μαρτίου, συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Το πρωί τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου πανηγυρική δοξολογία χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Τυχικού και στην παρουσία των εκπροσώπων των Αρχών της πόλης και Επαρχίας Πάφου. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

Τον πανηγυρικό της επετείου εκφώνησε ο λειτουργός Α΄ Μ. Ε. Δρ Γιώργος Κουτσίδης.

Ακολούθως έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αγωνιστών 1821, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου.

Ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση σε τμήμα της κεντρικής Λεωφόρου Γεωργίου Γρίβα Διγενή, με τη συμμετοχή μαθητών, μαθητριών, φοιτητών και φοιτητριών από εκπαιδευτήρια, μελών σωματείων και οργανώσεων, καθώς επίσης τμημάτων της Εθνικής Φρουράς, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου.

Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους, από ειδική εξέδρα στην είσοδο του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, μαζί με τους άλλους επισήμους.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News