Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
25.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑΜισές δουλειές για τον Ακάμα

Μισές δουλειές για τον Ακάμα

Share

Μπορεί η παρούσα κυβέρνηση να κομπάζει ότι ολοκλήρωσε το Τοπικό Σχέδιο για τον Ακάμα και ότι τόλμησε να το δημοσιοποιήσει κλείνοντας μια εκκρεμότητα από το 1989, όμως η πραγματικότητα είναι πως έκανε και σε αυτή την περίπτωση «μισές δουλειές» και πετάει την καυτή πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση.

Μετά από 7 χρόνια, η κυβέρνηση δημοσιοποιεί το Τοπικό Σχέδιο που αφορά τις κοινότητες που γειτνιάζουν με τον Ακάμα, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα το Τοπικό Σχέδιο της Πέγειας και το κυριότερο δεν κατέληξε στα αντισταθμιστικά μέτρα που είναι και η ουσία του προβλήματος, το οποίο ήταν σε εκκρεμότητα όλα αυτά τα χρόνια.

Το πιο τραγικό είναι πως η κυβέρνηση κατάργησε το 2016 τρεις υπουργικές αποφάσεις του 2011 επί διακυβέρνησης Χριστόφια που αφορούσαν τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών και προέβλεπαν αποζημίωση, ανταλλαγή και μεταφορά συντελεστή δόμησης.

Τα αντισταθμιστικά μέτρα που συζήτησαν την Τρίτη οι συναρμόδιοι Υπουργοί Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Οικονομικών, και τελικά δεν συμφώνησαν ήταν αυτά τα οποία κατάργησαν το 2016.

Το θέμα θα το χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να καθορίσει πολιτική σχετικά με τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες.

Το ερώτημα που τίθεται, είναι τι θα γίνει με το Τοπικό Σχέδιο αν στους 6 μήνες που θα παραμείνουν σε αναστολή οι πρόνοιες του δεν υπάρξει κατάληξη και συμφωνία για τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Θα μπορεί ο επόμενος Υπουργός Εσωτερικών να αναβάλλει από εξάμηνο σε εξάμηνο την εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου και να ανανεώνει το διάταγμα για τις Λευκές Ζώνες;

Κανείς επίσης δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει κατά την περίοδο των ενστάσεων που θα υποβληθούν. Για να οριστικοποιηθεί το Τοπικό Σχέδιο, θα πρέπει όλες οι ενστάσεις που θα υποβληθούν να εξεταστούν από το Πολεοδομικό Συμβούλιο και στη συνέχεια ο Υπουργός Εσωτερικών να δημοσιεύσει το τελικό Τοπικό Σχέδιο.

Με όλες τις πιο πάνω εκκρεμότητες γίνεται αντιληπτό ότι το Τοπικό Σχέδιο για τον Ακάμα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ούτε μετά από 6 μήνες και η εκκρεμότητα θα παραμείνει.

Η απόφαση για την δημοσιοποίηση του με την εξάμηνη αναστολή και δίχως τα αντισταθμιστικά μέτρα, όχι μόνον δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς από τους κυβερνώντες, αλλά μένουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι διότι κορόιδεψαν τις επηρεαζόμενες κοινότητες και τους ιδιοκτήτες γης 3 φορές.

Σε ότι αφορά την προστασία του Ακάμα, απλά η κατάσταση δεν διαφοροποιείται προς το χειρότερο λόγω της επιμονής της υπηρεσίας περιβάλλοντος αλλά και των δεσμευτικών ευρωπαϊκών όρων για προστατευόμενες περιοχές όπως είναι ο Ακάμας. Το μόνο θετικό που μπορεί να ισχυριστεί ότι πέτυχε η παρούσα κυβέρνηση σχετικά με τον Ακάμα, είναι η προώθηση του Εθνικού Δασικού Πάρκου, για το οποίο τα έργα είναι σε εξέλιξη και προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2024! Ο Ακάμας όμως δεν είναι μόνον στα όρια του κρατικού δάσους.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News