Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
21.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΜπαράζ εγκαινίων από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη...

Μπαράζ εγκαινίων από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη…

Share

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο του ΑΒU Mediteranneo και τέλεσε τα εγκαίνια του προπονητικού Κέντρου της Pafos fc, ενώ είχαμε και την Ιδρυτική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων και Πανεπιστημίων…

Πολύ γεμάτη ήταν η εβδομάδα που πέρασε για την Πάφο και αμέσως μετά το τριήμερο του Κατακλυσμού, με την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη την Τετάρτη, για την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού Mediteranneo στους Χαρουπόμυλους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αμέσως μετά την κατάθεση του θεμέλιου λίθου είχε συνάντηση με τα μέλη του ΕΒΕ Πάφου και το απόγευμα τέλεσε τα εγκαίνια του Προπονητικού Κέντρου της Pafos fc, “Νάσος Κωνσταντίνου”.

Στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του ΑΒU Mediteranneo, παρέστησαν και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Επιτρόπων του AUB Philip. S. Khoury και άλλα μέλη του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Fadlo R. Khuri, η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, οι βουλευτές και οι Δήμαρχοι της Επαρχίας και πολλοί άλλοι επίσημοι.

Στην τελετή θα παρέστησαν επίσης τα μέλη των αντιπροσωπειών των Πανεπιστημίων και των Τοπικών Αρχών της περιοχής που φιλοξενήθηκαν στην πόλη μας από τον Δήμο Πάφου στο πλαίσιο της πρώτης, ιδρυτικής συνάντησης του Περιφερειακού Δικτύου Πανεπιστημίων και Πόλεων που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη μέρα στο Pafos Innovation Center.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το AUB-Mediterraneo θα αρχίσει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Pafos Innovation Center, μέχρι να ολοκληρωθεί η δική του πανεπιστημιούπολη, με τις παρακάτω σχολές και προγράμματα:

Σχολή Τεχνών και Επιστημών, η οποία θα προσφέρει:

  • Πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες, τη Φιλοσοφία και τα Οικονομικά, Πληροφορικής και Υπολογιστών και πτυχείο στη Ψυχολογία.

Σχολή Μηχανικών και Αρχιτεκτονικής, η οποία θα προσφέρει:

  • Πτυχίο στη Βιομηχανική Μηχανική και Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Μηχανικής.
  • Διοίκηση Επιχειρήσεων-School of Business, η οποία θα προσφέρει:
  • Πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μεταπτυχιακό στο Business Analytics.

Εγκαίνια

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, εγκαινίασε το προπονητικό κέντρο της Πάφος fc, που στο εξής θα φέρει το όνομα του αδικοχαμένου συμπολίτη μας Νάσου Κωνσταντίνου, που είχε περάσει από την ομάδα της Πάφου.

Μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν και οι γονείς του Νάσου, Νίκος και Αθηνούλα).

Το προπονητικό αυτό κέντρο θα έχει το όνομα του αδικοχαμένου Κύπριου φίλου του ΠΑΟΚ, Νάσου Κωνσταντίνου, που είχε πέσει θύμα της τυφλής οπαδικής βίας και υπήρξε παίκτης της Πάφου και ομάδων της περιοχής.

Πρόκειται για ένα πλήρως ανακαινισμένο και υπερσύγχρονη προπονητικό κέντρο που θα προσφέρει όλες όσα απαιτούνται για την προετοιμασία των ποδοσφαιριστών, που σίγουρα θα συμβάλει στην πρόοδο του αθλήματος και την καλύτερη προετοιμασία των ποδοσφαιριστών της ομάδας και των ακαδημιών της.

Κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά, ήταν οι ηχηρές απουσίες τόσο του προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Ανδρέα Μιχαηλίδη, όσο και αυτή του προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Γιώργου Κούμα.

Πανεπιστημιακός κόμβος η Πάφος

Το απόγευμα της προηγούμενη ημέρας, πραγματοποιήθηκε η Ιδρυτική Συνέλευση του Regional Network of Universities and Cities, στο οποίο συμμετέχουν πανεπιστήμια από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, με την υποστήριξη των Τοπικών Αρχών των πόλεων τους.

Στη Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Pafos Innovation Center, έλαβαν μέρος ως ιδρυτικά μέλη το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, το Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας, το Πανεπιστήμιο Birzeit της Παλαιστίνης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου συμμετέχει με το καθεστώς του συνεργαζομένου εταίρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός πληθυσμός των πόλεων που συμμετέχουν στο Δίκτυο είναι 13 περίπου εκατομμύρια, ενώ στα πανεπιστήμια φοιτούν συνολικά 325.000 περίπου φοιτητές.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος τόνισε ότι το Δίκτυο αναλαμβάνει ένα μεγαλεπήβολο έργο αφού με την ίδρυσή του στοχεύει να αποτελέσει έναν ενεργό σύνδεσμο συνεργασίας για την προώθηση της εκπαίδευσης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Τα πανεπιστήμια, επισήμανε, χρειάζονται τις Τοπικές Αρχές ώστε να παράγουν έργο και να ευδοκιμούν οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ιδρυτικών μελών του Δικτύου, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την εκτίμηση και εμπιστοσύνη που επέδειξαν στον Δήμο Πάφου και για το εξαίρετο πνεύμα συνεργασίας τους.

Στη συνέχεια απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό αντιπρόσωποι των ιδρυτικών μελών του Δικτύου.

Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ιορδανίας κ. Nathir Obeidat εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Δίκτυο θα καλλιεργεί την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των μελών του για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πιεστικών και σύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή μας.

Στο πλαίσιο της Συνέλευσης παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε η Ιδρυτική Διακήρυξη του Δικτύου ενώ καθορίστηκε πλαίσιο όσον αφορά την δομή του δικτύου και τους τομείς ενδιαφέροντος στους οποίους θα εστιαστούν οι άμεσες δράσεις του κατά το 2023

Η Ιδρυτική Συνέλευση του Δικτύου ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της Ιδρυτικής Διακήρυξης από τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των συμβαλλόμενων μελών.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News