Friday, March 29, 2024
21.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΑΦΟΣΝέα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στα Κούκλια

Νέα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στα Κούκλια

Share

Δύο τάφοι του 12ου αι. π.Χ. με σπάνια ευρήματα ανασκάφηκαν στη θέση Κούκλια-Μάρτσελλο .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, κατά τη δεύτερη ανασκαφική περίοδο για το έτος 2022 στη θέση Κούκλια-Μάρτσελλο από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών , προέκυψαν νέα στοιχεία που καθιστούν πιθανότερη τη χρονολόγηση της αρχικής φάσης του τείχους στην Υστεροκυπριακή ΙΙ περίοδο (14ος/13ος αι. π.Χ.) και όχι στην Κυπρο-Αρχαϊκή περίοδο. Ωστόσο, αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης της κεραμικής για να υπάρξουν οριστικά συμπεράσματα.

Η ανασκαφή έφερε στο φως συναρπαστικά νέα ευρήματα, μεταξύ αυτών μία διπλή ταφή που χρονολογείται στον πρώιμο 12ο αι. π.Χ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα κατακόρυφο όρυγμα, στην κατώτερη απόληξη του οποίου ανοίχθηκε μία πλευρική κόγχη. Εντός της κόγχης ενταφιάσθηκαν ταυτόχρονα ένας άνδρας (περίπου 30 ετών) και μία γυναίκα (περίπου 25 ετών). Η μελέτη των ανθρώπινων, ζωικών και φυτικών καταλοίπων, καθώς και των λοιπών ευρημάτων, αναμένεται να προσφέρει νέα πολύτιμα στοιχεία για τον 12ο αι. π.Χ., που υπήρξε μία περίοδος κρίσης για όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε διαφορετικό σημείο της ανασκαφής ήλθε στο φως ένας λάκκος, όπου τοποθετήθηκε, πιθανότατα κατά την Κυπρο-Γεωμετρική περίοδο, ένα τεμαχισμένο άλογο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα, το οποίο θα προσφέρει νέα δεδομένα για τη μελέτη των ταφικών εθίμων της Κυπρο-Γεωμετρικής περιόδου.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!