Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΝίκος Τσαππής: Η αστυνομία, το ποδόσφαιρο και η αγάπη του για την...

Νίκος Τσαππής: Η αστυνομία, το ποδόσφαιρο και η αγάπη του για την Πάφο

Share

Με προτροπή του πατέρα του ο Νίκος Τσαππής μπήκε στην αστυνομία το 1990 και μετά από υπηρεσία σε διάφορα τμήματα της Δύναμης, ανέλαβε πριν από ένα περίπου χρόνο τα ηνία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου.

Ευχαριστεί τη σύζυγο αλλά και την οικογένεια του για την κατανόηση και τη συμπαράσταση τους, αφού κατά περιόδους απουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι για εκπαίδευση είτε στη Λευκωσία είτε στο εξωτερικό, ενώ ερωτηθείς εάν έκαμε λάθη στην πολύχρονη καριέρα του δηλώνει ότι «ουδείς αλάνθαστος»…

Ερ.: Κύριε Τσαππή ποτέ μπήκατε στη αστυνομία, ήταν η επιλογή σας;
Απ.: Στην αστυνομία μπήκα το 1990 και για να είμαι ειλικρινής δεν ήταν μέσα στους στόχους μου, αλλά με προτροπή του πατέρα μου μπήκα στην αστυνομική ακαδημία.

Ερ.: Η μητέρα σας πώς αντέδρασε;
Απ.: Μου έδωσε την ευχή της για να πάνε όλα καλά…

Ερ.: Πώς ήταν η εκπαίδευση στην ακαδημία;
Απ.: Ήταν δύσκολη, ήταν η πρώτη χρονιά μετά την αναβάθμιση της Αστυνομικής Σχολής σε Αστυνομική Ακαδημία που άλλαξε και τον τρόπο εκπαίδευσης, αφού μπήκαν νέα μαθήματα στη σχολή με εξω-υπηρεσιακούς λέκτορες και ομιλητές.

Ερ.: Πόσα χρόνια ήταν η εκπαίδευση στην Ακαδημία;
Απ.: Η εκπαίδευση μας ήταν τρία χρόνια σε διάφορες φάσεις, που περιλάμβαναν και πρακτική εκπαίδευση σε διάφορα τμήματα της αστυνομίας.

Ερ.: Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση σας που πρωτοδιοριστήκατε;
Απ.: Να αναφέρω ότι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης μου στην Ακαδημία έκανα πρακτική στην αστυνομική διεύθυνση Λευκωσίας και όταν το 1993 ολοκλήρωσα τη φοίτηση μου στην ακαδημία μετατέθηκα στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου.

Ερ.: Πώς ήταν η αστυνομία τότε;
Απ.: Πριν από τριάντα τόσα χρόνια, τα πράγματα σε σύγκριση με την σημερινή περίοδο ήταν πολύ διαφορετικά, όπως και οι μορφές του εγκλήματος και ο τρόπος διερεύνησης των υποθέσεων. Διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία των μελών της δύναμης μας.
Με τα χρόνια και την είσοδο νέων αστυνομικών με διαφορετικές ιδέες και αντιλήψεις, αλλά και τις νέες μορφές εγκλήματος αναβαθμίστηκε η εκπαίδευση των αστυνομικών.

Ερ.: Το έγκλημα πριν από τριάντα χρόνια ήταν πιο ήπιο ή οι υποθέσεις ήταν πιο σοβαρές;
Απ.: Υπήρχαν και σοβαρές υποθέσεις όπως φόνοι εκ προμελέτης, που λόγω άλλων καταστάσεων ήταν περισσότερες, υπήρχαν κλοπές και διαρρήξεις σε μικρότερο βαθμό απ’ ότι σήμερα, αφού και ο κόσμος της Κύπρου ήταν λιγότερος, δεν είχαμε αλλοδαπούς με τις δικές τους νοοτροπίες, η χρήση ναρκωτικών ήταν περιορισμένη και φυσικά δεν υπήρχε η τεχνολογία με τα εγκλήματα του διαδικτύου και τις απάτες. Τότε τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά απ’ ότι σήμερα.

Ερ.: Περάσατε από αρκετά τμήματα της αστυνομίας ποιο ξεχωρίζεται και γιατί;
Απ.: Ναι πέρασα από αρκετά τμήματα της αστυνομίας και κυρίως από τμήματα που ασχολούνται με τη διερεύνηση και υπηρέτησα για αρκετά χρόνια στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ) μέσα από το οποίο σου δίνεται η δυνατότητα να έρθεις σε επαφή και με τον κόσμο, να ακούσεις το παράπονο ή την καταγγελία του, να τη διερευνήσεις και να την εξιχνιάσεις. Είναι ένα τμήμα για το οποίο πρέπει να έχεις επιμονή και υπομονή, πειθαρχία και συνεχή εκπαίδευση για χειρισμό των διαφόρων υποθέσεων.

Ερ.: Πρόσφατα αναλάβατε τα ηνία της ΑΔΕ Πάφου, πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση σε σύγκριση με την εποχή που πρωτοδιοριστήκατε;
Απ.: Έχουν αλλάξει πολλά. Η αστυνομία έχει μετακομίσει σε νέες εγκαταστάσεις με τις συνθήκες εργασίας μας να έχουν βελτιωθεί, αφού είναι λειτουργικές και μας προφέρουν ασφάλεια.
Παράλληλα τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και η μορφή του εγκλήματος, το οποίο και έχει αυξηθεί λόγω και της αύξησης του πληθυσμού της επαρχίας και κυρίως των αλλοδαπών με τη δική τους κουλτούρα και νοοτροπίες.

Ερ.: Πρόσφατα ο αρχηγός αστυνομίας ανέφερε ότι θα έρθουν στην Πάφο νέοι αστυνομικοί. Ποιες είναι σήμερα οι ανάγκες της Αστυνομίας σε ανθρώπινο δυναμικό;
Απ.: Οι διαδικασίες στελέχωσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου είναι σε εξέλιξη, έχουν ήδη προσληφθεί νέα μέλη τα οποία είναι στην ακαδημία για εκπαίδευση, ενώ βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον αρχηγό αστυνομίας, ο οποίος γνωρίζει τις ανάγκες της Επαρχίας και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση μας.

Ερ.: Στα τριάντα τόσα χρόνια που είστε στην αστυνομία έχετε κάνει λάθη στην καριέρα σας;
Απ.: Ουδείς αλάνθαστος, απώτερος στόχος σε όλες τις περιπτώσεις είναι να διεκπεραιωθεί η εργασία μας με το καλύτερο αποτέλεσμα, ωστόσο λόγω φόρτου εργασίας μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να γίνουν κάποιες παραλήψεις.

Ερ.: Όλα αυτά τα χρόνια στην αστυνομία έμεινε κάποιο περιστατικό που θα το θυμάστε για πάντα;
Απ.: Το καλοκαίρι του 2013, είμαι υπεύθυνος του ΤΑΕ και γύρω στις 8.30 το βράδυ έφτασε μήνυμα στην αστυνομία ότι άγνωστοι στην περιοχή Τάφοι των Βασιλέων επιτέθηκαν και έκλεψαν από γυναίκα την τσάντα της με χρυσαφικά και χρήματα. Μια ώρα αργότερα έγινε δεύτερη καταγγελία για ληστεία και πάλι στην ίδια περιοχή, ενώ μέχρι τα μεσάνυκτα έγινε και τρίτη καταγγελία, ενώ τις πρωινές ώρες σημειώθηκε και απόπειρα διάρρηξης της ΣΠΕ Χολετριών. Αμέσως έγινε ανάκληση προσωπικού και αρχίσαμε εκτεταμένες έρευνες με ανακοπές οχημάτων σε όλη την Πάφο και τελικά καταφέραμε να εντοπίσουμε και να συλλάβουμε τους ληστές…

Ερ.: Οι δικοί σας (η σύζυγος και τα παιδιά) πώς αντιμετωπίζουν το γεγονός ότι η δουλειά σας, σας κρατά μακριά τους καθώς και από κάποιες οικογενειακές υποχρεώσεις;
Απ.: Στην διάρκεια της υπηρεσίας μας στην αστυνομία χρειάστηκε να περάσουμε αρκετό χρόνο μακριά από το σπίτι και την οικογένεια μας, ειδικά εμείς από την επαρχία Πάφου, που είμαστε μακριά από το κέντρο. Χρειάζεται να γίνουν αρκετές θυσίες από εμάς και πολλές φορές απουσιάζουμε από σημαντικές οικογενειακές υποχρεώσεις. Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσω τη σύζυγο καθώς και την υπόλοιπη οικογένεια μου, για την κατανόηση και τη συμπαράσταση τους, αφού κατά περιόδους απουσιάζω για μεγάλο χρονικό διάστημα για εκπαίδευση είτε στη Λευκωσία είτε στο εξωτερικό. Παράλληλα, όταν εργάζεσαι σε ένα τμήμα όπως το ΤΑΕ, δεν μπορείς να έχεις ωράριο εργασίας και να σχολάσεις όταν θα πρέπει να διερευνήσεις μια υπόθεση και φυσικά τώρα ως αστυνομικός διευθυντής οι υποχρεώσεις μου είναι περισσότερες.

Ερ.: Πώς είναι το καθημερινό σας πρόγραμμα;
Απ.: Από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ είμαι στο γραφείο μου στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου τις καθημερινές, αλλά αρκετές φορές και τα Σαββατοκύριακα.

Ερ.: Ελεύθερο χρόνο έχετε;
Απ.: Προσπαθώ να ξεκλέβω λίγο χρόνο για να πηγαίνω σε αγαπημένα από τα παλιά μέρη…

Ερ.: Και ποιο είναι αυτό το μέρος;
Απ.: Η παραλία της Γεροσκήπου και η θάλασσα της περιοχής είναι το αγαπημένο μου μέρος που επισκέπτομαι για να ηρεμήσω και να ξεκουραστώ.

Ερ.: Σας αρέσει όπως έγινε σήμερα η παραλία ή την προτιμάτε όπως ήταν παλιά;
Απ.: Τα παλιά χρόνια ήταν πιο φυσική με περιορισμένο αριθμό λουόμενων και όλοι ήταν γνωστοί μεταξύ τους, όμως τα τελευταία χρόνια, η ομορφιά της περιοχής και οι νέες υπηρεσίες που έχουν προστεθεί έφεραν και την αύξηση των επισκεπτών. Πάντως και τώρα μου αρέσει η παραλία.

Ερ.: Τι θυμάστε από τη Γεροσκήπου των παιδικών σας χρόνων;
Απ.: Μεγάλη αλλαγή σε σύγκριση με το σήμερα. Τότε η Γεροσκήπου ήταν ένα μεγάλο χωριό με την πλατεία που ήταν ο χώρος συνάθροισης και αναψυχής για μικρούς και μεγάλους με τα παραδοσιακά καφενεία και τα μικρά καταστήματα της περιοχής.

Ερ.: Διατηρείτε φιλίες από τότε;
Απ.: Βεβαίως και αυτές οι φιλίες είναι πλέον πιο ποιοτικές και οι συναντήσεις με τους παλιούς φίλους από τα παλιά και οι αναμνήσεις από τότε είναι μια διέξοδος από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Ερ.: Ποδόσφαιρο παρακολουθείτε, και ποια είναι η ομάδα που υποστηρίζετε;
Απ.: Το ποδόσφαιρο μου αρέσει είναι το χόμπι μου από μικρός αφού έπαιξα και στην τοπική ομάδα Άδωνης Γεροσκήπου, ενώ στη συνέχεια με μια ομάδα συνομήλικων μου δημιουργήσαμε την ομάδα «Παπαφλέσσας». Πλέον υποστηρίζω την ομάδα της επαρχίας μας την «Pafos FC» και εύχομαι να είναι η χρονιά της φέτος και να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Ως αστυνομία να αναφέρω ότι είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους αγώνες και τις άλλες εκδηλώσεις σε μια τέτοια περίπτωση.

Ερ.: Μουσική ακούτε, ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;
Απ.: Μου αρέσει η Ελληνική μουσική και αγαπημένη μου τραγουδίστρια είναι η Χαρούλα Αλεξίου.

Ερ.: Εάν σήμερα σας έλεγαν ότι θα πάρετε μια προαγωγή αλλά θα πρέπει να μετατεθείτε από την Πάφο τι θα λέγατε;
Απ.: Μια προαγωγή είναι καλοδεχούμενη όμως δηλώνω λάτρης της Πάφου και θα προτιμούσα την επαρχία μου…

Ερ.: Θέλετε δηλαδή να ολοκληρώσετε την καριέρα σας στην αστυνομική Διεύθυνση Πάφου;
Απ.: Αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμένα, αλλά από τις ανάγκες στην υπηρεσία…

Ερ.: Τι θα συμβουλεύατε ένα δικό σας πρόσωπο, εάν σας ζητούσε να γίνει αστυνομικός;
Απ.: Χωρίς δισταγμό θα τον συμβούλευα εάν πραγματικά το θέλει να γίνει μέλος της αστυνομίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News