Thursday, March 28, 2024
22.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΝίκος Χριστοδουλίδης: Η ακρίβεια, το μεταναστευτικό, το μέλλον της νέας γενιάς και...

Νίκος Χριστοδουλίδης: Η ακρίβεια, το μεταναστευτικό, το μέλλον της νέας γενιάς και το Κυπριακό απασχολούν περισσότερο την κυπριακή κοινωνία… 

Share

Οι υποψήφιοι απαντούν

Νίκος Χριστοδουλίδης: Η ακρίβεια, το μεταναστευτικό, το μέλλον της νέας γενιάς και το Κυπριακό απασχολούν περισσότερο την κυπριακή κοινωνία… 

Στην προσπάθειά μας για κάλυψη της προεκλογικής προσπάθειας των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τους απευθύναμε επτά βασικά ερωτήματα και παραθέτουμε τις απαντήσεις τους στους αναγνώστες μας.

Τα ερωτήματά μας αφορούν κυρίως τις απόψεις τους για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες και τη χώρα μας. 

Ποιο αξιολογείτε ως το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες και πώς σκοπεύετε να το επιλύσετε;

Εκείνο που προκύπτει μέσα από το διάλογο μας με την κοινωνία, είναι ότι τα θέματα της ακρίβειας, του μεταναστευτικού, το μέλλον της νέας γενιάς και το Κυπριακό απασχολούν περισσότερο την κυπριακή κοινωνία. Για το θέμα της ακρίβειας πέρα από την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των ευάλωτων συμπατριωτών μας (χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα εκτός των φορολογικών κατηγοριών κ.α.) θα πρέπει να βρούμε μόνιμες λύσεις. Η ακρίβεια συνδέεται με το κόστος της ενέργειας και η μόνιμη λύση είναι η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Έχουμε συγκεκριμένο πλάνο που επικεντρώνεται μέσα από συγκεκριμένα σχέδια και γρήγορες διαδικασίες στην ουσιαστική ενίσχυση όλων των υφιστάμενων σχεδίων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, εγκατάσταση θερμομόνωσης, αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών και αγορά ηλεκτροκίνητων και υβριδικών οχημάτων.

Πολύ ψηλά επίσης στις ανησυχίες των πολιτών είναι και το πρόβλημα του μεταναστευτικού, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές όπως στην Πάφο. Είναι σημαντικό να ληφθούν αμέσως στοχευμένα μέτρα μέσα από τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων διαδικασιών ώστε να καταστεί η χώρα μας μη ελκυστικός προορισμός, μέσα από την ταχύτερη εξέταση αιτητών ασύλου. Προς τον σκοπό αυτό, το πρόγραμμα μας περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του προσωπικού για την εξέταση επιπλέον 3000 αιτήσεων το χρόνο, πάντα μέσα στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων μας. Μέσα από αυτή την προσέγγιση θα υπάρξουν και παράπλευρα οφέλη, σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν στην καταπολέμηση της εκμετάλλευσης των επιδομάτων, αφού θα μειωθούν δραστικά οι πρόδηλα αβάσιμες αιτήσεις, απαλλάσσοντας την Κύπρο από τον τίτλο που έχει αποκτήσει ως ελκυστικός προορισμός λόγω και των επιδοματικών πολιτικών που απολαμβάνουν.

Είναι για αυτό που προχωρούμε ως μία από τις πρώτες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, στη σύσταση Υφυπουργείου Μετανάστευσης, που θα συστεγάσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, στα πρότυπα άλλων κρατών της ΕΕ, με πλήρη προγραμματισμό, συντονισμό, οργάνωση, εποπτεία και την ευθύνη αξιολόγησης και αναβάθμισης των Υπηρεσιών/Τμημάτων που θα υπάγονται σε αυτό, με σκοπό την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων και προκλήσεων, και το πιο σημαντικό την ταχεία διεκπεραίωση των αιτήσεων για να πάψουμε να θεωρούμαστε ελκυστικός προορισμός.

Με ποιο τρόπο μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού;

Πρωταρχικός στόχος και ύψιστη προτεραιότητά μας, είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων µε στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Δυστυχώς, εκείνα που εμποδίζουν διαχρονικά την επίλυση του Κυπριακού είναι ο τουρκικός μαξιμαλισμός και η τουρκική αδιαλλαξία.

Στο διεθνές πλαίσιο, το οποίο πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη στον καθορισμό του πώς θα κινηθούμε και διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και κυρίως της ΕΕ, η οποία ορθώς αντέδρασε με αποφάσεις και δράσεις οι οποίες μάλιστα έχουν κόστος και για την ίδια την ΕΕ, θα πρέπει η προσπάθειά µας να επικεντρωθεί προς την κατεύθυνση ενισχυμένου και πρωταγωνιστικού ρόλου της ΕΕ, της οποίας Κράτος-Μέλος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, και που θα συνεχίσει να είναι και μετά μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, που πρέπει να βασίζεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Έχω την έντονη πεποίθηση, ότι μέσα στο διεθνές πλαίσιο που διαμορφώνεται, η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανέναρξη και ουσιαστική επικουρία των διαπραγματεύσεων, αφού διαθέτει όλα εκείνα τα εργαλεία που μπορούν να οδηγήσουν σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων ως αποτέλεσμα της επίλυσης του Κυπριακού. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην επίλυση του Κυπριακού, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων και των τουρκικών «θέλω», όπως για παράδειγμα, την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου, την αεροπορική συμφωνία, τα «παγωμένα» κεφάλαια της ενταξιακής της πορείας και πολλά άλλα. Η ξεκάθαρη διασύνδεση των επιδιώξεων της Άγκυρας με την αποκλιμάκωση της τουρκικής επιθετικής στάσης και την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, δύναται να δημιουργήσει εκείνα τα δεδομένα που θα οδηγήσουν σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και χωρίς να παραγνωρίζουμε ή να υποβαθμίζουμε τις δυσκολίες, ξεκινούμε από την πρώτη μέρα μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια για τη λήψη σχετικής πολιτικής απόφασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον διορισμό μιας ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας με συγκεκριμένους όρους εντολής. Οι όροι εντολής θα πρέπει να προβλέπουν την επιδίωξη μιας λύσης στο Κυπριακό η οποία θα βασίζεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο καθώς και στις θεμελιώδεις αρχές λύσης του Κυπριακού, οι οποίες προβλέπονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για την Κύπρο.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό ως αποτέλεσμα της ακρίβειας και των προβλέψεων για οικονομική επιβράδυνση τα επόμενα χρόνια;

Είμαστε μία μικρή οικονομία εξαρτώμενοι σε μεγάλο βαθμό από εξωγενείς παράγοντες, άρα πρέπει να κινηθούμε προς τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας. Σίγουρα, υφιστάμενοι τομείς όπως αυτοί του τουρισμού και των υπηρεσιών πρέπει να ενισχυθούν, αλλά υπάρχουν δυνατότητες και σε άλλους τομείς. Η ενίσχυση για παράδειγμα του πρωτογενούς τομέα που σήμερα έχει ένα μικρό ποσοστό συνεισφοράς στο ΑΕΠ, μπορεί να αποκτήσει σημαντική δυναμική και με τη βοήθεια της τεχνολογίας να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας. Είναι επίσης σημαντική η ουσιαστική σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας μέσω της εμπλοκής όλων των παραγωγικών δυνάμεων, με στόχο την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων του αύριο. Πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας μας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συνεχείς μεταρρυθμίσεις όπως η μετάβαση προς το ψηφιακό κράτος. Την ίδια ώρα επικεντρωνόμαστε στην προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως από τις εταιρείες τεχνολογίας από το Ισραήλ, μέσα από τις πολιτικές σχέσεις που χτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Όλα αυτά θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, επιτρέποντας μας να έχουμε στοχευμένη κοινωνική πολιτική.

Τι μέτρα προτείνετε για την πάταξη της διαφθοράς και  αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου στο εξωτερικό;

Το φαινόμενο της διαφθοράς όπως αποτυπώνεται και σε σχετικές έρευνες έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών και είναι ένα διαχρονικό και συστημικό πρόβλημα. Στο πρόγραμμα διακυβέρνησης μας προτείνουμε σειρά συγκεκριμένων μέτρων για την ανασύνταξη του κράτους. Μέσα από σειρά προτάσεων στοχεύουμε στην ανάπτυξη κουλτούρας μηδενικής ανοχής στη βάση εμπιστοσύνης, διαφάνειας, λογοδοσίας και αποτελεσματικότητας. Μία κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούμε που θα φέρει αποτελέσματα μακροπρόθεσμα είναι να δημιουργήσουμε μέσα από την παιδεία κουλτούρα ενάντια στη διαφθορά. Ταυτόχρονα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κάτι που σε σημαντικό βαθμό θα ενεργήσει ως τροχοπέδη εναντίον πράξεων διαφθοράς. Προωθούμε αριθμό θεσμικών μεταρρυθμίσεων για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των τριών εξουσιών, αξιολογούμε στη βάση των συστάσεων της GRECO τον διαχωρισμό του ρόλου του νομικού συμβούλου του κράτους από εκείνο του δημόσιου κατήγορου, εισάγουμε ειδικά κριτήρια για τον διορισμό ανεξάρτητων αξιωματούχων, ενισχύουμε τα αποτρεπτικά μέτρα για τη σύγκρουση συμφερόντων, θεσμοθετούμε κανονισμούς για την πρόσληψη συγγενικών προσώπων, εκσυγχρονίζουμε τη δημόσια διοίκηση, στοχεύοντας στη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα και υιοθετούμε τον Θεσμό της Συμμετοχικής Δημοκρατίας, ώστε οι πολίτες να συμμετέχουν πιο ενεργά και αμεσότερα για τη διαμόρφωση πολιτικών.

Ποιες λύσεις προτείνετε για επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και τη γήρανση του πληθυσμού;

Το δημογραφικό και η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και φυσικά η χώρα μας. Αγγίζει πολλές πτυχές των  διάφορων πολιτικών όπως είναι μεταξύ άλλων η κοινωνική πολιτική, η δημιουργία δομών συμπεριλαμβανομένου βρεφοκομικών σταθμών, για άτομα με αναπηρίες, για άτομα τρίτης ηλικίας και η ενεργός γήρανση. Παράλληλα, απαιτείται η μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών αλλά και γενικότερα η προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, αφού η φροντίδα αλλά και η ευθύνη βαραίνει συνήθως τις γυναίκες. Προς αυτή την κατεύθυνση το πρόγραμμα διακυβέρνησης μας περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν στην ενεργό γήρανση των ατόμων τρίτης ηλικίας μέσω προγραμμάτων, δομημένων δραστηριοτήτων και κοινωνικοποίησης τους, καθώς και η επέκταση της φροντίδας και του θεσμού των υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας για ηλικιωμένους αλλά και για εγκυμονούσες, καλύπτοντας περίοδο μέχρι και για 2 μήνες μετά τη γέννα.

Η προώθηση ευέλικτων μορφών εργασίας, αλλά και η προώθηση κινήτρων σε ιδιωτικές εταιρείες ή σε ομάδα επιχειρήσεων για τη δημιουργία σταθμών φύλαξης παιδιών για τους εργαζομένους γονείς. Συγκεκριμένη πολιτική που αφορά στην στήριξη των πολυτέκνων περιλαμβάνεται επίσης στην κοινωνική πολιτική του προγράμματος διακυβέρνησης μας μέσω της οποίας εισηγούμαστε μεταξύ άλλων την επανεξέταση της επιδοματικής πολιτικής για τους πολύτεκνους, με σκοπό την πιο αποτελεσματική στήριξή τους. Αφαιρούμε τα εισοδηματικά κριτήρια για γονείς με τρία παιδιά και άνω, εφόσον, τουλάχιστον τρία τέκνα είναι εξαρτώμενα.

Αν δεν περάσετε στον 2ο γύρο θα καλέσετε τους ψηφοφόρους να υποστηρίζουν συγκεκριμένο υποψήφιο;

Εκείνο που με ενδιαφέρει στην παρούσα φάση είναι πως εμείς θα διασφαλίσουμε να είμαστε στο δεύτερο γύρο, με σημαντικό ποσοστό. Το επιτελείο μας εργάζεται προς την κατεύθυνση της μαζικής συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Χρειαζόμαστε ισχυρή λαϊκή εντολή και καλούμε τον κυπριακό λαό να συμμετάσχει μαζικά στις εκλογές. Από κει και πέρα το τι θα γίνει στο δεύτερο γύρο, είναι μία άλλη διαδικασία για την οποία οι αποφάσεις θα ληφθούν εκείνη την στιγμή βάσει των δεδομένων που θα διαμορφωθούν.

Σε περίπτωση εκλογής σας με ποια κριτήρια θα επιλέξετε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου;

Ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής είναι απαίτηση της κοινωνίας και έχω την έντονη πεποίθηση ότι αποτελεί όχι μόνο αναγκαιότητα, αλλά και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των προκλήσεων της χώρας μας, που δεν έχουν κομματική ταυτότητα ή/και ιδεολογικό χαρακτήρα. Ο διορισμός των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου εάν ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του, είναι η πρώτη κορυφαία πολιτική πράξη και από αυτήν θα κριθώ. Έχω ξεκάθαρα στο μυαλό μου πώς θα κινηθώ και προς ποια κατεύθυνση. Θα σχηματίσω την κυβέρνηση μου με άτομα ικανά ανεξαρτήτως πολιτικής, κομματικής, κοινωνικοοικονομικής ή άλλης προέλευσης. Θυμίζω ότι έχουμε Προεδρικές εκλογές και οι Υπουργοί από οπουδήποτε κι αν προέρχονται, είναι το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου που θα εφαρμόσουν κι όχι προσωπικές πολιτικές. Θα εφαρμόσουν το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης μου, που έχω δημοσιοποιήσει και είναι αποτέλεσμα μίας πρωτόγνωρης για τα κυπριακά δεδομένα διαδικασίας, του διαλόγου με τους πολίτες.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!