Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
27.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΝα αξιοποιήσουμε θετικά την Τεχνητή Νοημοσύνη, δήλωσε ο Δρ Nello Cristianini

Να αξιοποιήσουμε θετικά την Τεχνητή Νοημοσύνη, δήλωσε ο Δρ Nello Cristianini

Share

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) βρίσκεται ήδη στη ζωή μας και πρέπει να την αξιοποιήσουμε με θετικό τρόπο, δήλωσε ο Δρ Nello Cristianini, Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Bath.

Ο Καθηγητής ήταν φιλοξενούμενος σε μια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα:  «The Shortcut: Πώς οι μηχανές έγιναν έξυπνες χωρίς να σκέφτονται ανθρώπινα» που διοργάνωσε το Ερευνητικό Κέντρο Αλγοριθμικής Διαφάνειας (CyCAT) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, ο Καθηγητής μίλησε για τα επαγγέλματα που κυρίως επηρέαζονται ή θα επηρεαστούν σύντομα από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Είπε ότι ήδη η ΤΝ μπορεί να κάνει μεταφράσεις ενώ σε λίγα χρόνια θα εισέλθει και στον τομέα των μεταφορών με τα αυτόματοποιημένα οχήματα.

Έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών BT Group, η οποία ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περίπου 55.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2030.

«Δεν είναι μακριά αυτό, είναι σε μόνο λίγα χρόνια» είπε, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή εκ μέρους της εταιρείας γίνεται διότι φαίνεται να αναμένουν πως Chat bots όπως είναι το ChatGPT θα έχουν μέχρι το 2030 φθάσει σε σημείο που να μπορούν πολύ καλά να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους.

Θα υπάρξει μια μετάβαση, ανέφερε, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς.

Έχουμε είπε, χρόνο να σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε και αυτό είναι ένα έργο που θα πρέπει να κάνουν οι πολιτικοί με την εισαγωγή των απαραίτητων ρυθμίσεων.

Κλήθηκε επίσης από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις  προειδοποιήσεις από πολλούς ειδικούς, οι οποίοι ανέφεραν πρόσφατα ότι η ΤΝ μπορεί να φθάσει σε σημείο να αποτελέσει υπαρξιακή απειλή για τον άνθρωπο.

Ο Καθηγητής αναφέρθηκε στις υπογραφές που έχουν μαζέψει επιστήμονες ζητώντας από τις κυβερνήσεις να μετριάσουν τον υπαρξιακό κίνδυνο, αφανισμό του ανθρώπου.

«Οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν λέξεις τυχαία, αφανισμός σημαίνει αφανισμός. Είναι ένα πολυ μπερδεμένο μήνυμα που στάληκε, δεν αντιλαμβάνομαι πώς μπορεί να σημειωθεί ένα γεγονός που θα οδηγήσει σε εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους λόγω των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πρέπει να μας το εξηγήσουν αυτό», είπε.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις του κοινού είπε ότι ένα είδος αλγόριθμου έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να δημιουργεί υλικό, όπως εικόνες, μουσική, βίντεο και κείμενα σε τέτοιο βαθμό που να έχει καταστεί πλέον δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος ποιο υλικό έχει δημιουργηθεί από την ΤΝ και ποιο από τον άνθρωπο.

Αυτό, είπε, δημιουργεί σωρεία προβλημάτων. Ένα από αυτά είναι η παραπλάνηση, πχ ότι μια εικόνα είναι πραγματική ενώ δεν είναι, κάτι που ανοίγει τον δρόμο της παραπληροφόρησης. Ένα άλλο πρόβλημα, είπε, είναι ότι το υλικό που δημιουργείται αποτελεί πόρο εισοδήματος για πολλούς ανθρώπους. Οταν η ΤΝ εισέρχεται σε αυτούς τους τομείς κυρίως των τεχνών, αναπόφευκτα γίνεται ανταγωνιστική με τον άνθρωπο ενώ τίθεται και θέμα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Όλα αυτά χρειάζονται ρύθμιση, είπε και εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι υπάρχει πάντα κάτι θετικό σε κάθε εξέλιξη της τεχνολογίας.

Το ChatGPT είπε, είναι εδώ, βρίσκεται στη ζωή μας και το κλειδί είναι να το κατανοήσουμε και να το αξιοποιήσουμε θετικά.

Η συζήτηση ήταν ανοιχτή σε φοιτητές και φοιτήτριες, ερευνητές, ακαδημαϊκούς και στο ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για το θέμα αυτό.

Ο Δρ Nello Cristianini, είναι γνωστός ερευνητής σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης με επιμέρους ερευνητικά ενδιαφέροντα που εστιάζουν στη θεωρία της μηχανικής μάθησης, στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας, στις κοινωνικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, στα φιλοσοφικά θεμέλια της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και στην υπολογιστική κοινωνική επιστήμη. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «The Shortcut – Why Intelligent Machines Do Not Think Like Us», που εκδόθηκε από το CRC Press (2023).

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News