Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
16.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΑΦΟΣΞανά στους δρόμους οι αμπελουργοί

Ξανά στους δρόμους οι αμπελουργοί

Share

Εξοργισμένοι παρουσιάζονται πολλοί αμπελουργοί στην Πάφο οι οποίοι δεν κατάφεραν να τρυγήσουν τα σταφύλια από τα αμπέλια τους και θεωρούν εμπαιγμό τους το τρίτο σχέδιο επιδότησης που εξάγγειλε η κυβέρνηση. Χθες οι αμπελουργοί κατήλθαν σε νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο. Την εκδήλωση αποφάσισαν οι αγροτικές οργανώσεις μετά από έντονα παράπονα που δέχθηκαν από επηρεαζόμενους αμπελουργούς. Οι αμπελουργοί χαρακτηρίζουν εξαιρετικά άδικη την πρόνοια του σχεδίου βάσει της οποίας αν από ένα αμπέλι έχει τρυγηθεί έστω και ένα μικρό μέρος του ο αμπελουργός δεν δικαιούται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επιδότησης. Στην ανακοίνωση τους οι αγροτικές οργανώσεις τονίζουν ότι 3ο σχέδιο της κυβέρνησης δυστυχώς δεν επιλύει το πρόβλημα των αδιάθετων σταφυλιών. Το ύψος της αποζημίωσης που έχει αποφασισθεί να παραχωρηθεί δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής των αμπελουργών. Σημειώνεται ακόμη πως ένας φτωχός αμπελουργός που τρύγησε το μισό αμπέλι δεν δικαιούται να επιδοτηθεί για το υπόλοιπο. Με την εκδήλωση διαμαρτυρίας οι αγανακτισμένοι αμπελουργοί διεκδικούν δίκαιη αποζημίωση καθώς επίσης και απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής της σχετικής αίτησης. Το ύψος της αποζημίωσης έχει καθοριστεί σε 270 ευρώ το δεκάριο όμως αυτό μειώνεται κλιμακωτά μετά τα δύο πρώτα. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε προχθές νέο Σχέδιο Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα Συγκεκριμένα, ενέκρινε την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης προς τους οινοπαραγωγούς, συνολικού ύψους που δεν θα ξεπερνά συνολικά τα 200.000. Εξουσιοδότησε παράλληλα τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να ετοιμάσει σχέδιο στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δεν μπορεί το κράτος να καλύπτει το κόστος

Το κράτος δεν μπορεί να καλύψει εξ ολοκλήρου την αποζημίωση των αμπελουργών για τα σταφύλια που έμειναν ατρύγητα υποστηρίζει ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής διότι αυτό απαγορεύεται και από την Ε.Ε. Ωστόσο πρόσθεσε αξιοποιήθηκε η πρόνοια για ενίσχυση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και κατέστη δυνατή η καταβολή αποζημιώσεων. Σε κάθε περίπτωση τόνισε στο Radiocosmos δεν είναι υγιές ένας παραγωγικός κλάδος να στηρίζει μόνον στις επιδοτήσεις. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση εκτός από τον πράσινο τρυγητό ενέκρινε άλλα δύο σχέδια επιδοτήσεων ύψους πέραν των 500.000 ευρώ. Δυστυχώς πρόσθεσε λόγω λανθασμένων πληροφοριών και εκτιμήσεων οι αμπελουργοί δεν αξιοποίησαν το μέτρο του πράσινου τρυγητού. Για το 2023 είπε το Υπουργεί εξετάζει διάφορα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.

Πυρά Πιττοκοπίτη

Το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι μόνον Περιβάλλοντος και δεν επιδεικνύει κανέναν ενδιαφέρον για την γεωργική ανάπτυξη και την διατήρηση των διαφόρων κλάδων υποστηρίζει ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΚ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης. Με αφορμή την χτεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των αμπελουργών για το νέο σχέδιο επιδότησης ο κ. Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι η απογοήτευση και η οργή τους είναι δικαιολογημένη διότι όπως είπε το κράτος τους δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του και το αρμόδιο Υπουργείο αδιαφορεί.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News