Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
22.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑΟι πιο όμορφες επιλογές ...

Οι πιο όμορφες επιλογές …

Share

Οι πιο όμορφες επιλογές

12 σπουδαία λογοτεχνικά βιβλία για τα οποία μιλούν όλοι αυτό το καλοκαίρι και μπορείτε να διαβάσετε…

 

Κλασικά έργα από μεγάλους συγγραφείς και σύγχρονα μυθιστορήματα που μόλις κυκλοφόρησαν. Αυτά τα βιβλία αποτελούν τα πιο δυνατά χαρτιά της φετινής βιβλιοπαραγωγής.

Τα καλά βιβλία διαβάζονται πάντα και παντού. Στη σεζλόνγκ, στην αμμουδιά, στο μετρό καθώς πηγαίνουμε στη δουλειά, στη σκιά ενός δέντρου στον κήπο, στη δροσερή μας βεράντα, σε ένα ήσυχο καφέ ανάμεσα σε δυο ραντεβού, στην ουρά της τράπεζας, στο τραπέζι της κουζίνας καθώς μαγειρεύουμε… Το καλοκαίρι, στην πόλη ή στις μικρές μας αποδράσεις, διαβάζουμε ό,τι διαβάζουμε πάντα, δηλαδή όσα μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον και μας προσφέρουν απόλαυση. Δεν υπάρχουν βιβλία παραλίας. Τα καλά βιβλία διαβάζονται παντού: στην πλαζ, στην ουρά της τράπεζας, στο μετρό, στο κρεβάτι πριν κοιμηθούμε.

Έτσι στη συγκεκριμένη λίστα με τις πιο δυνατές αφίξεις του φετινού καλοκαιριού, φιγουράρουν σπουδαία έργα κλασικής λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν με νέα μετάφραση, όπως «Ο έφηβος» του Ντοστογιέφσκι από τις εκδόσεις Άγρα ή το «Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ» από τη μνημειώδη σειρά Orbis Literae των εκδόσεων Gutenberg, αλλά και σύγχρονα μυθιστορήματα που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον όπως το «Άλλες ζωές» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα που απέσπασε το βραβείο Νόμπελ του 2021 και κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός ή το «Ξένο χώμα» της Τζανίν Κάμμινς που έχει σαρώσει διεθνώς τις πωλήσεις με πάνω από 2.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως και μιλά με πολύ ιδιαίτερο και καταιγιστικό τρόπο για την προσφυγιά.

 

«Ο Σινεφίλ»

Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα που κυκλοφορεί πρώτη φορά στα ελληνικά, σε μετάφραση μιας ποιήτριας με πολύ τρυφερή ματιά, της Μυρσίνης Γκανά. Το βιβλίο μας ταξιδεύει στον αμερικανικό νότο, μέσα από τη ζωή ενός νεαρού άνδρα, του Μπινξ Μπόλινγκ, γόνου μιας παλιάς κρεολικής οικογένειας στη Νέα Ορλεάνη, ο οποίος βλέπει τη ζωή μόνο μέσα από τον κινηματογράφο.

 

«Ουίσκι, Τάνγκο, Φόξτροτ»

Το «Ουίσκι, Τάνγκο, Φόξτροτ» του νεοϋρκέζου συγγραφέα Ντέιβιντ Σέιφερ, με σπουδές στο Χάρβαρντ και το Κολούμπια είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα που συνδυάζει το νουάρ, με μια σύγχρονη οπτική, τη δυστοπία, αλλά και την πολιτική. Με δάνειο τη συναρπαστική πλοκή ενός τεχνο-θρίλερ το βιβλίο δίνει ένα αιχμηρό κοινωνικό σχόλιο πάνω στην ιδιωτικότητα που βάλλεται από παντού στην αναδυόμενη ψηφιακή εποχή μας.

 

«Οι προφήτες»

Ένα μυθιστόρημα που επί έναν ολόκληρο χρόνο ήταν στη λίστα με τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία των αναγνωστών-χρηστών της διεθνούς πλατφόρμας Goodreads. O συγγραφέας του, Robert Jones, Jr., αρθρογράφος σε μεγάλα έντυπα όπως οι New York Times και το The Paris Review, με το πρώτο του κιόλας έργο κατάφερε να αποκτήσει φήμη διεθνώς, να διεκδικήσει μια θέση στη βραχεία λίστα για το National Book Award των ΗΠΑ και να εκδοθεί άμεσα σε 15 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

 

«Άλλες ζωές»

Ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Βρετανός με καταγωγή από την Τανζανία, είναι ομότιμος καθηγητής Αγγλικής και Μετααποικιακής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και ζει στο Καντέρμπουρι. Τα βιβλία του ξεχωρίζουν και αποσπούν σημαντικές διακρίσεις γιατί διεισδύουν μεθοδικά στις ρίζες της αποικιοκρατίας, αποκαλύπτοντας τις βαθιές συνέπειες στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ανατολική Αφρική.

 

«Όμορφε κόσμε, πού είσαι»

Σε αυτό το νέο της βιβλίο η Σάλλυ Ρούνεϋ αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής συγγραφέα, της Άλις, και τριών φίλων της, της Αϊλίν, του Φίλιξ και του Σάιμον, που θα ερωτευθούν ο ένας τον άλλον, θα χωρίσουν, και θα μπερδευτούν σε ένα γαϊτανάκι έρωτα και φιλίας, αναζητώντας ένα παράθυρο ανοιχτό που θα τους οδηγήσει σε έναν πιο όμορφο κόσμο.

 

«Λατρεία»

Η Χάνα Κεντ από τη Νότια Αυστραλία ξεσήκωσε κυριολεκτικά ένα τεράστιο κύμα λατρείας με το πρώτο της μυθιστόρημα «Έθιμα ταφής» που σάρωσε σε διεθνή βραβεία και μεταφράστηκε σε 28 γλώσσες. Στο νέο της βιβλίο, τη «Λατρεία» η συγγραφέας-φαινόμενο δικαιώνει τους φαν της δίνοντας μια σπαρακτική ιστορία που μας ταξιδεύει στον 19ο αιώνα.

 

«Ο έφηβος»

Αυτό είναι το προτελευταίο μυθιστόρημα που έγραψε ο Ντοστογιέφσκι, ένα παραγνωρισμένο έργο που δεν κέρδισε την παγκόσμια φήμη όπως «Οι δαιμονισμένοι» το «Έγκλημα και τιμωρία», οι «Αδερφοί Καραμάζοφ». Πρόκειται για την εξομολόγηση ενός αφελούς, φιλόδοξου, έφηβου αγοριού, του Αρκάντι Ντολγκορούκι, που είναι νόθος γιος ενός γαιοκτήμονα και μιας δουλοπάροικης.

 

«Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ!»

Το αριστούργημα του Φώκνερ κυκλοφόρησε στις αρχές του καλοκαιριού σε νέα μετάφραση-άθλο από την εξαιρετική Μαργαρίτα Ζαχαριάδου. Ο νομπελίστας Αμερικανός συγγραφέας, αντλώντας έμπνευση από την Παλαιά Διαθήκη και τα ομηρικά έπη, αφηγείται, με μια μοντερνιστική γραφή που παραπέμπει στον Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόυς, την άνοδο και την πτώση μιας δυναστείας του αμερικανικού Νότου.

 

«Στους δρόμους»

To μυθιστόρημα που διακρίθηκε στα Prix Femina (βραβεία γαλλικής λογοτεχνίας) το 2019, αφηγείται το ερωτικό τρίγωνο μεταξύ ενός συγγραφέα που βιώνει κρίση μέσης ηλικίας, ενός φίλου του από τα νεανικά του χρόνια που αρέσκεται να ζει μποέμ κάνοντας ωτοστόπ και της γυναίκας του τελευταίου.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News