Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
19.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΥΓΕΙΑΟι 6 παράγοντες που μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο μακράς Covid

Οι 6 παράγοντες που μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο μακράς Covid

Share

Ο όρος long COVID αναφέρεται στα συμπτώματα της COVID-19 που παραμένουν για περισσότερο από 4 εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση με τον ιό.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα κόπωσης, πυρετό, καθώς και διάφορα άλλα αναπνευστικά, καρδιακά, νευρολογικά ή γαστρεντερικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι γυναίκες που έχουν σωματικό βάρος εντός φυσιολογικών ορίων, δεν καπνίζουν, ασκούνται τακτικά, κοιμούνται επαρκώς, κάνουν καλή διατροφή και αποφεύγουν το αλκοόλ, έχουν σχεδόν 50% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν Long COVID.

«Καθώς η κυκλοφορία του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό συνεχίζεται, βλέπουμε ότι η long COVID εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα υγείας. Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι αν υιοθετήσουμε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τότε πιθανώς θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου», υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για 32.000 γυναίκες από τη Nurses’ Health Study II. Οι γυναίκες αυτές είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους κατά τα έτη 2015-2017.

Στο διάστημα από το Απρίλιο του 2020 μέχρι το Νοέμβριο του 2021, 1.900 γυναίκες μολύνθηκαν με τον ιό SARS-CoV-2. Από αυτές, το 44% παρουσίασαν συμπτώματα long COVID. Συγκριτικά με τις γυναίκες που έκαναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, αυτές που είχαν 5 ή 6 παράγοντες που συνδέονται με υγιεινό τρόπο ζωής, είχαν επίσης 49% μειωμένο κίνδυνο long COVID.

Οι παράγοντες που συνδέθηκαν ισχυρότερα με μειωμένο κίνδυνο long COVID ήταν το σωματικό βάρος εντός φυσιολογικών ορίων και ο επαρκής ύπνος (7-9 ώρες καθημερινά). Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι οι γυναίκες με τον πλέον υγιεινό τρόπο ζωής, είχαν 30% μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα, ακόμα και αν νόσησαν τελικά από long COVID.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, μία θεωρία που μπορεί πιθανώς να εξηγήσει τις παρατηρήσεις της μελέτης είναι ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής και απορρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος, παράγοντες που στο σύνολό τους έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο long COVID.

«Από τα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι σαφές ότι ακόμα και απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, όπως για παράδειγμα η αύξηση της διάρκειας του ύπνου, μπορεί να προσφέρει οφέλη στην πρόληψη της long COVID», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

 

πηγή: onmed.gr

 

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News