Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
23.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΑΦΟΣΟμόφωνη απόφαση ΣΕΚΟ Πάφου

Ομόφωνη απόφαση ΣΕΚΟ Πάφου

Share

Τα ημιτελή έργα δεν ανακόπτουν την διάβρωση

Αναλαμβάνει ο Υπουργός Μεταφορών Γ. Καρούσος και συγκαλεί σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους επισημαίνοντας πως τα έργα για την προστασία από τη διάβρωση είναι απαραίτητα…

Από τις 560.00 τετραγωνικά μέτρα λιβαδιών ποσειδωνίας επηρεάζονται από τους κυματοθραύστες μόνο 1300 μέτρα

Ομόφωνα υπέρ της εκτέλεσης των έργων για προστασία των νοτιοδυτικών ακτών μεταξύ Πάφου και Γεροσκήπου από τη διάβρωση, τάχθηκαν όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Κομμάτων και Οργανώσεων (ΣΕΚΟ), τα οποία ζητούν να υλοποιηθεί στο σύνολο του το έργο όπως πρότειναν οι μελετητές. Σε σύσκεψη την Τετάρτη, που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Πάφου Φ. Φαίδωνος ο οποίος προεδρεύει στη ΣΕΚΟ, τα μέλη της απέρριψαν τις εντάσεις της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και χαρακτηρίζουν μηδαμινές τις επιπτώσεις στα λιβάδια ποσειδωνίας. Παράλληλα, αποφάσισαν να αποστείλουν επιστολή στον υπουργό Μεταφορών για την οργάνωση ειδικής σύσκεψης στην παρουσία όλων των αρμοδίων τμημάτων και των μελετητών του έργου.

Στη συνεδρίαση της ΣΕΚΟ που ήταν η 1η με τη νέα σύνθεση της,  παρέστησαν οι 4 Βουλευτές, οι Δήμαρχοι Πάφου, Γεροσκήπου και Πέγειας, ο πρόεδρος του ΕΒΕ, εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΞΕ, ο διευθυντής της ΕΤΑΠ και ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου.

Συγκαλεί σύσκεψη ο Καρούσος

Τη διαβεβαίωση ότι τα έργα προστασίας των νοτιοδυτικών ακτών των δήμων Πάφου και Γεροσκηπου θα εκτελεστούν έδωσε μιλώντας  στο Radio Cosmos ο Υπουργός Μεταφορών –Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος. Υπάρχουν ανέφερε χαρακτηριστικά τρόποι, καθώς και άλλες εναλλακτικές λύσεις για την κατασκευή των έργων πέρα από τους κυματοθραύστες, ώστε το έργο για το οποίο έχει μάλιστα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του να εκτελεστεί. Ο κ. Καρούσος, εκτίμησε ότι θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για αντιμετώπιση της διάβρωσης στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου, όπως και ολόκληρης της Κύπρου, τονίζοντας ότι υπάρχουν λύσεις και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οποίος φωνάζει, δεν σταματούν τα έργα». Απαντώντας και στην έκκληση του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος να συγκληθεί ειδική σύσκεψη στην παρουσία όλων των αρμοδίων κυβερνητικών τμημάτων και των μελετητών του έργου για την προστασία των ακτών από τη διάβρωση, ο κ. Καρούσος διαβεβαίωσε ότι μετά τη συνεδρία της ΣΕΚΟ προτίθεται να συγκαλέσει στη Λευκωσία τη συνάντηση, ώστε να εξευρεθεί όπως είπε λύση στο πρόβλημα και να αρθούν οι εντάσεις που προβάλλονται από το Τμήμα Αλιείας.

Μηδαμινές περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Σε παρέμβαση του στο Radio Cosmos o Δήμαρχος Πάφου, επανέλαβε ότι η αναγκαιότητα του έργου καταδεικνύεται από τις μελέτες για το εύρος της διάβρωσης. Το είδος των έργων που προτάθηκαν επιλέχθηκαν με βάση τις μελέτες ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι βρισκόταν σε συνεχή διαβούλευση με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα. Ο Δήμαρχος Πάφου, αποκάλυψε ότι ο διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος είχε ταχθεί υπέρ της υλοποίησης του έργου όπως προβλέπουν τα σχέδια και απέδωσε τις ενστάσεις στις θέσεις του Τμήματος Αλιείας. Για να αποφευχθούν πρόσθεσε επιπτώσεις στα λιβάδια ποσειδωνίας, έγιναν τροποποιήσεις και μετακινήσεις των κυματοθραυστών ώστε η επιβάρυνση να ελαχιστοποιηθεί και να περιοριστεί σε 300 περίπου μέτρα από τις 560.000 τετραγωνικών μέτρων λιβαδιών ποσειδωνίας που υπάρχουν στην περιοχή που θα εκτελεστεί το έργο. Αυτό που πρέπει να συνυπολογιστεί είπε ο κ. Φαίδωνος, είναι το όφελος από την υλοποίηση του έργου.

Αβάσιμα επιχειρήματα

Ο Δημοτικός Μηχανικός Γεροσκήπου και συντονιστής του έργου  Κυριάκος Λέανδρου επεσήμανε ότι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος είχε εγκρίνει την στρατηγική μελέτη περιβάλλοντος και έδωσε το πράσινο φως για την εκτέλεση των έργων στα τμήματα 2 και 5 ανατολικά και δυτικά της περιοχής μελέτης. Τόνισε επίσης ότι η αποσπασματική εκτέλεση έργων θα περιορίσει την αποτελεσματικότητα και την προστασία της ακτής από τν διάβρωση. Ο κ. Λεάνδρου ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η έκταση των λιβαδιών ποσειδωνίας είναι σε ποσοστό μικρότερη του 0,5% και αυτό πρόσθεσε θα πρέπει να εκτιμηθεί και συνυπολογιστεί με το όφελος που θα υπάρξει από τα έργα ακτοπροστασίας. Ο συντονιστής του έργου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στις απόψεις του Τμήματος Αλιείας, αναφέρονται χαρακτηριστικά και στοιχεία μεταξύ άλλων για έναν κυματοθραύστη ο οποίος επηρεάζει δύο μέτρα λιβαδιών ποσειδωνίας και σε άλλη περίπτωση 95 μέτρα. Αυτά τα επιχειρήματα κατέληξε δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη θέση για μη υλοποίηση του έργου.

Εμφανής η διάβρωση

Τα έργα προστασίας των ακτών από τη διάβρωση είναι αναγκαία για την προστασία του παραλιακού μετώπου και τη βελτίωση του υποστηρίζει ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής, σημειώνοντας πως οι όποιες επιπτώσεις στο περιβάλλον θα πρέπει να συνυπολογιστούν με το όφελος που θα προκύψει. Η διάβρωση συνέχισε είναι εμφανής στην περιοχή και παραδεκτή από όλους τους εμπλεκομένους. Παράλληλα τόνισε με τα προτεινόμενα έργα, θα κατεδαφιστούν και θα απομακρυνθούν κατασκευές που έγιναν παράνομα στη θάλασσα και δίχως καμιά μελέτη.

Εκδικούνται την Πάφο

Την ανάγκη εκτέλεσης των έργων για προστασία των ακτών της Πάφου και της Γεροσκήπου όπως είχαν σχεδιαστεί αρχικά επεσήμανε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Πάφου Κυριάκος Δρουσιώτης. Μιλώντας στο Radio Cosmos ο κ. Δρουσιώτης, ζήτησε την παρέμβαση του κράτους για την εκτέλεση των έργων με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει,  αφού όπως είπε πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την επαρχία και τον τουρισμό της. Δεν θα επιτρέψουμε ανέφερε χαρακτηριστικά, το συγκεκριμένο έργο να καθυστερήσει. Ο κ.  Δρουσιώτης ανέφερε ότι η υπηρεσία περιβάλλοντος πάντοτε είναι τροχοπέδη στην εκτέλεση έργων ειδικά στην επαρχία Πάφου, όπου όπως είπε ασκεί όλη την αυστηρότητα της σε αντίθεση με τις άλλες επαρχίες που παρουσιάζεται πιο χαλαρή. Ανέφερε ως παράδειγμα τον δρόμο Αεροδρομίου Τουριστικής Περιοχής καθώς και τον Ακάμα.

Στηρίζει η Πέγεια

Ο Δήμος Πέγειας τάσσεται υπέρ της υλοποίηση των έργων προστασίας των ακτών από τη διάβρωση στο παραλιακό μέτωπο Πάφου-Γεροσκήπου και ελπίζει ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος θα ανάψει το πράσινο φως και για την υλοποίηση των αντίστοιχων έργων που προτάθηκαν και για την παραλία του Ασκού. Μιλώντας στο Radio Cosmos o Δήμαρχος Μαρίνος Λάμπρου, ανέφερε ότι αρχές Ιουνίου θα εξεταστεί από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος η μελέτη για την κατασκευή των 5 κυματοθραυστών που προτείνονται στην περιοχή. Το έργο πρόσθεσε είναι πολεοδομικό και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του.

 

 

 

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News