Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
25.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΑΦΟΣΠροεκλογικά παιχνίδια στον Ακάμα

Προεκλογικά παιχνίδια στον Ακάμα

Share

«Μαγειρεύουν» το Τοπικό Σχέδιο

Για άλλη μια φορά το θέμα του Ακάμα βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

 

Η εκκρεμότητα στην δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου των κοινοτήτων του Ακάμα εντείνει την αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της Κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι ασκούνται αφόρητες πιέσεις για δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου προκειμένου να εξυπηρετηθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μετά από 32χρόνια που επιβλήθηκαν οι λευκές ζώνες στον Ακάμα οι κάτοικοι των γειτονικών κοινοτήτων παρακολουθούν όλα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες και το συμπέρασμα που εξάγουν είναι πως χρησιμοποιούνται για άλλη μια φορά για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες. Την Τετάρτη είχε καθοριστεί κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για να συζητήσουν το Τοπικό Σχέδιο πλην όμως μάταια αναμέναν το Τοπικό Σχέδιο.  Η συνεδρία θα επαναληφθεί ενώ δόθηκε διορία για κατάθεση του Τοπικού Σχεδίου.

 

 Διαβεβαιώσεις Νουρή

 

Το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα εκπονείται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών και διευκρινίζει ότι «το Πολεοδομικό Συμβούλιο, στο οποίο ο Υπουργός Εσωτερικών έχει εκχωρήσει τις αρμοδιότητές του για το θέμα αυτό, στη βάση των υφιστάμενων Κανονισμών, ολοκλήρωσε την συζήτηση και κατέληξε στις αποφάσεις του τις οποίες διαβίβασε μαζί με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Περιβαλλοντική αρχή από την οποία και αναμένεται η τελική γνωμάτευση». Σε ανακοίνωση το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται στο «επίμονο αίτημα κάποιων Βουλευτών αλλά και κομμάτων να δημοσιοποιήσουμε το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα πριν την ολοκλήρωση των νενομισμένων διαδικασιών» στην οποία το ΥΠΕΣ απάντησε με επιστολή μας στις 4 Απριλίου 2022 στην Επιτροπή Εσωτερικών με την οποία ενημερώνει για την κατάσταση του θέματος ως έχει σήμερα. Στην επιστολή του το ΥΠΕΣ αναφέρεται στις πρόνοιες των κανονισμών που δεν επιτρέπουν την δημοσιοποίηση του σχεδίου πριν την ολοκλήρωσή του, καθώς  μια τέτοια ενέργεια ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της διαδικασίας εκπόνησης.

 

Καταγγελίες

 

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εσωτερικών Άριστος Δαμιανού μετά την συνεδρίαση δήλωσε πως από τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχε υπερψηφιστεί η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτή τέθηκε εν κινδύνω, λόγω της άρνησης της Κυβέρνησης να αποδεχτεί το νέο Δήμο Ακάμα με το επιχείρημα ότι αλλοιώνεται το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα. Από τότε, και επειδή στην αναπομπή του Νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε επίκληση του Τοπικού Σχεδίου, είχαμε ζητήσει την κατάθεση του σχετικού Τοπικού Σχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Υπήρξε άρνηση τότε από τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος επικαλέστηκε την κείμενη Νομοθεσία που αφορά την Πολεοδομία. Επειδή δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, σήμερα, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και με τη σύμφωνη γνώμη του συν-προέδρου μου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, δώσαμε προθεσμία εικοσιτεσσάρων ωρών, για να διαβουλευτεί το αρμόδιο Υπουργείο με το νομικό του σύμβουλο και να μας απαντήσουν επίσημα κατά πόσον οι όποιοι δικοί τους κανονισμοί, τίθενται πάνω και πέρα από την υποχρέωση να λογοδοτούν στο Κοινοβούλιο. Είναι ισχυρή πεποίθησή μας, ότι κανένας δεν βρίσκεται πάνω από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Θα αναμένουμε μέχρι αύριο συμμόρφωση με την απαίτηση για κατάθεση του υπό εκκόλαψη Τοπικού Σχεδίου, για το οποίο όλοι μιλούν, αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν και σίγουρα όχι οι Βουλευτές. Προστασία, λοιπόν, του περιβάλλοντος, σεβασμός σε Νόμους, συμβάσεις που έχει κυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με το περιβάλλον, αειφορία στην ανάπτυξη και σίγουρα ευαισθησία έναντι του αριθμού δικαιολογημένων αιτημάτων των κοινοτήτων που επηρεάζονται από το γεγονός ότι βρίσκονται στην περιοχή του Ακάμα. Υπογραμμίζω, ότι θα συνεχίσουμε την συζήτηση. Δεν θα επιτρέψουμε τα οποιαδήποτε συμφέροντα, ιδιωτικά, πολιτικά ή άλλα, να τεθούν πάνω από την ανάγκη για συνέχιση της προστασίας της περιοχής του Ακάμα. Την ίδια ώρα τα δικαιολογημένα αιτήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολλούς τρόπους, με την αίσθηση του επείγοντος, γιατί οι άνθρωποι όντως επηρεάζονται δυσμενώς και αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις περιοχές τους. Για αυτό και πρέπει να βρεθεί η αναγκαία ισορροπία και δεν θεωρούμε ότι με το υπό εκπόνηση Τοπικό σχέδιο υπάρχει αυτή η ισορροπία.

 

Ανησυχίες

 

Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, (ΟΠΟΚ) θεωρεί, πέραν κάθε εύλογης αμφιβολίας και επιστημονικής επιφύλαξης, ότι αρκετές και σημαντικές προτεινόμενες πρόνοιες και πολεοδομικές ζώνες του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα θα επιφέρουν σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους στόχους διατήρησης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Ζώνη Ειδικής Προστασίας Χερσόνησος Ακάμα. Ως εκ τούτου, σημειώνει ότι η Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και η Γνωμάτευση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης για το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, η οποία αναμένεται να εκδοθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος, δεν μπορεί παρά να είναι αρνητική, αξιολογώντας ορθά και κυρίως αναγνωρίζοντας τις σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Ζώνη Ειδικής Προστασίας Χερσόνησος Ακάμα. Ως Μέλος της Ad-hoc Επιτροπής για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση και της Επιτροπής Αξιολόγησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Σχέδια και Προγράμματα, η ΟΠΟΚ θεωρεί ότι οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα δεν θεμελιώνεται στις Αρχές της Πρόληψης και της Προφύλαξης και δεν εφαρμόζει, ούτε κατ’ ελάχιστον, το γράμμα των Οδηγιών για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) και τα Πουλιά (2009/147/ΕΚ, πρώην Οδηγία 79/409/ΕΟΚ). Η ΟΠΟΚ αναφέρει ότι το Πολεοδομικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, θα πρέπει να προβούν στην αναγκαία αναθεώρηση και ριζική τροποποίηση αρκετών και σημαντικών προτεινόμενων προνοιών και πολεοδομικών ζωνών του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μελέτης, το οποίο δεν είναι άλλο από το μοναδικό και αναλλοίωτο φυσικό περιβάλλον και τοπίο της Χερσονήσου Ακάμα. Η ΟΠΟΚ είναι της θέσης ότι ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διάσπαρτης, ασύμβατης και ανεξέλεγκτης ανάπτυξης, αλλά αντιθέτως πρέπει να επιτευχθεί μέσω της συμπαγούς, συμβατής και ενοποιημένης ανάπτυξης, η οποία πρέπει να χωροθετείται εντός ή/και να επεκτείνεται πλησίον (όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο και αιτιολογείται επαρκώς) των υφιστάμενων Ορίων Ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων της Χερσονήσου Ακάμα, καθότι αυτά παραμένουν μέχρι σήμερα σε πολύ μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτα / αναξιοποίητα.  Καταλήγοντας, η ΟΠΟΚ σημειώνει ότι, δεδομένης της επιτακτικής ανάγκης για ριζική αναθεώρηση και τροποποίηση αρκετών και σημαντικών προτεινόμενων προνοιών και πολεοδομικών ζωνών του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, θα πρέπει να επιδιωχθεί και να διασφαλιστεί η ενιαία και ολοκληρωμένη αξιολόγηση των αθροιστικών επιπτώσεων από την τροποποίηση του πολεοδομικού καθεστώτος της Χερσονήσου Ακάμα.

Ως εκ τούτου, προσθέτει, επιβάλλεται η κοινή υποβολή των Τοπικών Σχεδίων Ακάμα και Πέγειας σε Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (Δέουσα Εκτίμηση) στους στόχους διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στην Χερσόνησο Ακάμα, λαμβάνοντας ουσιωδώς υπόψη τις αθροιστικές επιπτώσεις σε συνάρτηση με το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, για το οποίο εκδόθηκε ήδη Περιβαλλοντική Έγκριση.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News