Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑΣεβασμός στο χαρακτήρα της πόλης…

Σεβασμός στο χαρακτήρα της πόλης…

Share

Του Γιώργου Σαξατέ

Η Πάφος είναι ίσως η μοναδική πόλη της Κύπρου που έχει ένα εντελώς δικό της χαρακτήρα με τα νεοκλασικά κτίρια που δεσπόζουν στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο κέντρο της και η διατήρηση και ανάδειξη αυτών των κτιρίων είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί.

Παράλληλα όμως η Πάφος διέθετε και ένα κέντρο στο οποίο κυριαρχούσε η παράδοση και θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κεντρικό κύτταρο αυτού του πυρήνα ήταν η Δημοτική Αγορά.

Μια Δημοτική Αγορά που δυστυχώς με τις πράξεις και ενέργειες των τοπικών αρχών όχι απλά υποβαθμίστηκε αλλά εξαφανίστηκε εντελώς.

Το ότι η Δημοτική Αγορά αποτελούσε τον πυρήνα αυτού του παραδοσιακού χαρακτήρα, μπορεί ο καθένα σαν το διαπιστώσει, μιλώντας με τους ενοίκους των παλαιών καταστημάτων που έχουν απομείνει στο κέντρο της Πάφου.

Και για να μην παρεξηγηθούμε, παράδοση δεν είναι μόνο οι εικόνες των ηλικιωμένων κυρίως μικροπωλητών που πωλούσαν στους πρόχειρους ναι πάγκους τους διάφορα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα.

Δεν είναι η εικόνα της ίδιας της Δημοτικής Αγοράς, με τις μυρωδιές και την πρόσοψή της την οποία φροντίσαμε ελέω της ανάπλασης να την εκμοντερνιστούμε για να την μοσχο-ενοικιάσουμε για να λειτουργήσει ως εστιατόριο σούσι ή γκουρμέ εδεσμάτων (τρομάρα μας).

Μιλούμε και για την κοινωνική ζωή, τις συναναστροφές τον πάρε – δώσε την άμεση επαφή των επισκεπτών με τους ντόπιους και την παράδοση του τόπου μας, τον πολιτισμό και την παράδοση, αυτά για τα οποία δυστυχώς αντί να μας κάνουν περήφανους φαίνεται ότι μας κάνουν να ντρεπόμαστε.

Θεωρήσαμε την Δημοτική Αγορά, κάτι που προκαλούσε ρύπανση και οχληρία, κάτι τοξικό για την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης μας.

Αυτό όμως που έχουμε ουσιαστικά “πετύχει”, σχεδόν κανένας από τους επισκέπτες της πόλης μας δεν έχει ανάγκη να το δει, καθώς τέτοιους χώρους όπως αυτούς που έχουν διαμορφωθεί διαθέτουν και με το παραπάνω και στις χώρες τους.

Έχει λοιπόν χαθεί μια για πάντα το χρώμα, η παράδοση το φολκλόρ από το κέντρο της πόλης μας και τώρα κινδυνεύει να χαθεί και το τελευταίο κύτταρο του παραδοσιακού κέντρου με την επιχειρούμενη ανάπλαση στην Λαϊκή Γειτονιά.

Εάν δεν δείξουμε ούτε και τώρα την απαραίτητη προσοχή, θα μετανιώσουμε πολύ σύντομα πικρά, γιατί απλούστατα θα χάσουμε όλο αυτό τον πολιτιστικό πλούτο που μας χάριζαν ναι η Δημοτική Αγορά και η Λαϊκή Γειτονιά, αποκτώντας απλά μια περιοχή στην οποία θα ανθίζει η νυχτερινή ζωή με όλες τις παρενέργειες που φέρνει κάτι τέτοιο. Οχληρία, παραβατικότητα και άλλα δεινά, στο όνομα μια ανάπτυξης χωρίς όραμα, φαντασία και τον απαραίτητο σεβασμό στην παράδοση και την κουλτούρα μας…

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News