Friday, March 29, 2024
18.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑΣοβαρευτείτε…

Σοβαρευτείτε…

Share

Του Κώστα Νάνου

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το περιβάλλον και το κλίμα με την διοργάνωση μάλιστα διεθνών συσκέψεων και ημερίδων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θετικές και αξιόλογες δραστηριότητες αν παράλληλα, επιδείκνυε ή υπήρχαν και δείγματα ή ψήγματα, ότι κατανοεί στοιχειωδώς όσα με βαρύγδουπους τόνους διακηρύσσει.

 

Για παράδειγμα πριν δύο χρόνια οργάνωσε σε συγκρότημα γηπέδων γκολφ στην Πάφο διεθνές συνέδριο για την κλιματική αλλαγή με εξέχοντες ομιλητές. Δεν είχαν ούτε την στοιχειώδη λογική για να κατανοήσουν ότι η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή με φόντο τα γήπεδα γκολφ δεν συνάδει.

Η στρατηγική για την ανάπτυξη γηπέδων γκολφ στην Κύπρο η οποία πλήττεται εδώ και χρόνια από την λειψυδρία γενικώς δεν συμβαδίζει με την βιώσιμη ανάπτυξη, πόσο δε με περιβαλλοντικούς όρους.

Το τραγικό στην περίπτωση μας είναι πως ακόμη και σήμερα αυτή η πολιτική είναι σε ισχύ, παρότι η ανάπτυξη γηπέδων γκολφ πέρα από την χρήση του νερού απαιτεί και τεράστιες εκτάσεις γης.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει πολύ βαρύ ιστορικό αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής. Στις μέρες της, επιτράπηκε να ανεγερθούν επαύλεις πάνω από τις Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια, συζητούν παρασκηνιακά να επιτρέψουν την ανάπτυξη επισκέψιμων αγροκτημάτων στον Ακάμα και να επιτρέψουν τη μεμονωμένη κατοικία. Η παρούσα κυβέρνηση επίσης, δεν δίστασε να ανάψει το πράσινο φως για την ανέγερση πύργων και ξενοδοχείου σε αρχαιολογικό χώρο στην Γεροσκήπου ο οποίος αποχαρακτηρίστηκε από αρχαίο μνημείο που είχε κηρυχθεί. Είναι γνωστές επίσης οι διαδικασίες που προωθήθηκαν για τους πύργους στην Λεμεσό, ή τις αναπτύξεις που σχεδιάζονταν στο Πέρα Πεδί. Θα περίμενε κανείς ότι οι κυβερνώντες θα  ήταν τουλάχιστον λίγο σεμνοί όταν αναφέρονται σε περιβαλλοντικές πολιτικές και μέτρα που προώθησαν.

Δυστυχώς ούτε τα στοιχειώδη δεν έχουν κάνει διότι το ενδιαφέρον τους ήταν επικεντρωμένο στην προώθηση πολιτικών για την παραχώρηση «χρυσών διαβατηρίων». Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τα πρόστιμα που πληρώνει σήμερα η Κύπρος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ρυπογόνα ενέργεια. Με αφορμή και την 9η Υπουργική Διάσκεψη της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) «Περιβάλλον για την Ευρώπη είναι καιρός οι κυβερνώντες να συνειδητοποιήσουν ότι οι αναφορές στην κλιματική αλλαγή και την βιώσιμη ανάπτυξη έχουν αξία όταν μετουσιώνονται σε πολιτική πρακτική για τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα στον τόπο μας. Σήμερα τουλάχιστον μοιάζει με ανέκδοτο να ακούμε από κυβερνητικούς αξιωματούχους αναφορές για την ανάγκη ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας, τον αειφόρο τουρισμό και γενικότερα την αειφόρο ανάπτυξη. Τι είδους αειφορία είναι η ανέγερση πύργων, ή επαύλεων πάνω από τις θαλασσινές σπηλιές; Τι είδους κυκλική οικονομία προωθείται όταν υπάρχουν ακόμη μεγάλες αστικές περιοχές που δεν διαθέτουν αποχετευτικά συστήματα, ή μεταφέρονται τα σκουπίδια σε χωματερές χωρίς καμιά επεξεργασία και διαχωρισμό υλικών. Η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί πράξεις και εφαρμογή πολιτικών. Διακηρύξεις και ψηφίσματα χορτάσαμε.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!