Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
19.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: 12χρονα και14χρονα στην Πάφο ζήτησαν στήριξη για απεξάρτηση!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: 12χρονα και14χρονα στην Πάφο ζήτησαν στήριξη για απεξάρτηση!

Share

 

Άφωνη η κοινή γνώμη και η κοινωνία της Πάφου μετά τη δήλωση της προέδρου του Ανοικτού Θεραπευτικού Κέντρου Εξαρτημένων Ατόμων “Τόλμη” της Πάφου.

“Δωδεκάχρονα και δεκατετράχρονα παιδιά, ζητούν στήριξη για απεξάρτηση από το Ανοικτό Θεραπευτικό Κέντρο Εξαρτημένων Ατόμων Σωματείο «Τόλμη» στην Πάφο”, ανέφερε η Πρόεδρός του, Έλενα Χριστοφόρου, στο πλαίσιο χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης αγάπης που διοργάνωσαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής.

Σε χαιρετισμό της η κ. Χριστοφόρου ανέφερε πως τα τελευταία δύο χρόνια που εκπροσωπεί το Σωματείο ως πρόεδρος, τα στατιστικά δείχνουν ότι οι εμπλεκόμενοι στις εξαρτήσεις ολοένα και αυξάνονται δραματικά, προσθέτοντας πως κάθε χρόνο μικρότερης ηλικίας παιδιά αιτούνται στήριξης για απεξάρτηση.

Ενδεικτικά η κ. Χριστοφόρου είπε πως κατά το έτος 2023, παιδιά 12 ετών είχαν ζητήσει βοήθεια, σημειώνοντας πως ως εκ τούτου η αγωνία και η ανησυχία της για τα παιδιά της Πάφου έχει κορυφωθεί, δημιουργώντας της «σοβαρούς προβληματισμούς για το μέλλον της νεολαίας».

Πρόσθεσε, πως η «Τόλμη» Πάφου με την στήριξη επιστημονικά από το ΚΕΝΘΕΑ, που είναι το μόνο αδειοδοτημένο Σωματείο από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, στελεχώνεται από μια εγγεγραμμένη κλινική συμβουλευτική ψυχολόγο, η οποία εργάζεται μερικώς καθώς, όπως είπε «το Σωματείο αδυνατεί οικονομικά να καλύψει ολική απασχόληση παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες».

Σε σύντομο χαιρετισμό της η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου ανέφερε πως “ως γονείς, εκπαίδευση, εκκλησία και κοινωνία γενικά πρέπει να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών που δυστυχώς παρουσιάζει ανησυχητική τάση”.

Μιλώντας στον “Αδέσμευτο”, η κ. Χριστοφόρου, επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και προκύπτει τόσο μέσα από τα στατιστικά στοιχεία, όσο και από τις ομολογίες των ίδιων των παιδιών που μιλούν με τους ψυχολόγους της Τόλμης.

Η ΄κ Χριστοφόρου ανέφερε επίσης ότι το πρόβλημα το συζήτησε τόσο με το δήμαρχο Πάφου, όσο και με την Υπηρεσία καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) αλλά και με κάποιους διευθυντές σχολείων.

Σε ερώτηση μας ποια ήταν η αντίδραση τους η κ. Χριστοφόρου μας απάντησε “ΤΙΠΟΤΑ”!!!

Σύμφωνα με την κ. Χριστοφόρου για να γίνει κάτι θα πρέπει πρώτα να ευαισθητοποιούν όλοι, τόσο οι γονείς, όσο και η κυβέρνηση και οι διάφοροι φορείς και να ασχοληθούμε επιτέλους με την πρόληψη, καθώς ο τομέας αυτός μέχρι σήμερα είναι ανύπαρκτος, ενώ οι περισσότεροι δεν το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.

Τα στοιχεία αυτά σύμφωνα πάντα με την πρόεδρο της Τόλμης είναι αδιαμφισβήτητα και παιδιά 14 ετών ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια για απεξάρτηση ενώ 12χρονα αρχίζουν να εμπλέκονται με εξαρτησιογόνες ουσίες και ζητούν βοήθεια.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι παιδιά αρχίζουν τη χρήση ναρκωτικών από το Δημοτικό και θα πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτή την κατάσταση.

Είναι απαράδεκτο σύμφωνα με την κ. Χριστοφόρου το κράτος να μην μεριμνά για κέντρα απεξάρτησης ενώ ξοδεύει εκατομμύρια για να ρίχνει τα εξαρτημένα άτομα στις φυλακές και τα ψυχιατρεία.

Σε παρέμβασή του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος αναφέρθηκε στην ανάλυση που γίνεται στα λύματα που καταλήγουν στην Βιολογική Μονάδα του ΣΑΠΑ, σημειώνοντας πως διαπιστώθηκε ότι η επαρχία Πάφου παρουσιάζει την υψηλότερη υπολειμματικότητα σε ναρκωτικές ουσίες, σε σχέση με τις υπόλοιπες επαρχίες.

 

Καμία αντίδραση

 

Θα περίμενε κανείς, μια τόσο σοκαριστική διαπίστωση, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει όλους τους φορείς που έχουν σχέση με τα παιδιά και τη νεολαία.

Αντί αυτού όμως ακολούθησε σιωπή. Ούτε καν διάψευση.

Η είδηση πέρασε στα ψιλά και κανείς δεν ασχολήθηκε. Ούτε μια ανακοίνωση ούτε καμιά αντίδραση, ως να μην συμβαίνει τίποτα.

Εάν όμως πιστεύουμε ότι κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας είμαστε γελασμένοι.

Καλούμε λοιπόν όλους τους φορείς με πρώτες τις διωκτικές αρχές να κινητοποιηθούν, ώστε να βάλουμε φρένο στους εμπόρους εξαρτησιογόνων ουσιών που “δηλητηριάζουν” τα παιδιά και την κοινωνία μας, από την κατηφόρα της εξάρτησης.

 

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News