Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
19.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΣτην Ίννια ο πρόεδρος για εγκαίνια

Στην Ίννια ο πρόεδρος για εγκαίνια

Share

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στην Ίννια για εγκαίνια η κυβέρνηση δέχεται πυρά από τις Οικολογικές Οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις της Κυβέρνησης είναι συγκεχυμένες και ασαφείς» σχετικά με τον Ακάμα.

Η προθεσμία για την παράδοση του πορίσματος της διοικητικής έρευνας για τα έργα στον Ακάμα, προκαλεί ιδιαίτερες αντιδράσεις.

Η διευθύντρια του ιδρύματος Terra Cypria Κυριακή Μιχαήλ, μιλώντας στο Radio Cosmos, τόνισε ότι το πόρισμα θα πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και να δοθεί στον Γενικό Ελεγκτή.

Σε ότι αφορά τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων που αναμένονται μέχρι τέλος Ιανουαρίου, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξεταστούν από την ad hoc επιτροπή για την ειδική περιβαλλοντική αξιολόγηση. Τα έργα που έχουν σχεδιαστεί είπε η κα Μιχαήλ δεν μπορούν να προχωρήσουν εάν παραβιάζονται οι ειδικοί περιβαλλοντικοί όροι που έχουν τεθεί.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του συνδέσμου Ιδιοκτητών Σάββας Χατζημηνάς, χαρακτήρισε αδιανόητο να ξεκινήσει ένας νέος ατέρμονος διάλογος για τα έργα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο και τις υποδομές. Αν πρέπει να γίνουν αλλαγές πρόσθεσε, αυτό πρέπει να γίνει δίχως χρονοτριβή. Ο κ. Χατζημηνάς, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες, ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος για τα έργα.

Καταγγελίες

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζει την ανησυχία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της Διοικητικής Έρευνας για τα οδικά έργα στον Ακάμα και την εγκληματική καταπάτηση των όρων της ειδικής οικολογικής αξιολόγησης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η Ελεγκτική Υπηρεσία, αναμένει το πόρισμα της διοικητικής έρευνας για να συνεχίσει την δική της έρευνα, ενώ η Βουλή, έχει διακηρύξει ότι θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος με την έκδοση του πορίσματος της Διοικητικής Έρευνας. Η καθυστέρηση της έκδοσης του πορίσματος της διοικητικής έρευνας, οδηγεί σε συνέχιση της αμφιβολίας για το μέλλον του Ακάμα. Προσθέτοντας ότι οι κινήσεις της Κυβέρνησης είναι συγκεχυμένες και ασαφείς. Η καθυστέρηση του πορίσματος για τον Ακάμα μας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα εάν και κατά πόσο θα ζητηθούν και αποδοθούν ευθύνες για τα καταστροφικά κατασκευαστικά οδικά έργα της περιοχής. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αναφέρεται οτι, διερωτόμαστε που οφείλεται η καθυστέρηση του πορίσματος της διοικητικής έρευνας για τον Ακάμα που έπρεπε να έχει ήδη εκδοθεί από τις 15 Ιανουαρίου ή μήπως θα καθυστερήσει και αυτό μέχρι να ξεχαστεί όπως τόσα άλλα; Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Το γεγονός ότι έχουν παραβιαστεί οι δεσμευτικοί όροι της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης δεν μπορεί να ξεχαστεί. Η κοινωνία των πολιτών το αναμένει, έχουμε χρέος έναντι στους πολίτες. Η εικόνα παραμένει ακόμα ζοφερή και το μέλλον του Ακάμα δυσοίωνο. Το θέμα της επίρριψης διοικητικών ευθυνών και της ανάληψης των πολιτικών ευθυνών για τα καταστροφικά οδικά έργα της περιοχής παραμένει και δεν πρέπει να ξεχαστεί. Απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες για την καταστροφή του Ακάμα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Προβλήματα

Οι βροχοπτώσεις αυτών των ημερών προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στο δρόμο που είναι υπό κατασκευή στον Ακάμα. Τα έργα που είχαν διακοπεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μέχρι να επανεξεταστεί ο σχεδιασμός έχουν υποστεί ζημιές.  Ακροατές του radiocosmos κατάγγειλαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος για οχήματα που επιχειρούν να διέλθουν από τον υπό κατασκευή δρόμο καθώς δημιουργήθηκαν παγίδες για τους οδηγούς.

 Προεδρικά εγκαίνια

Στο μεταξύ, στην Ίνεια θα βρεθεί σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου θα τελέσει τα εγκαίνια τριών αναπτυξιακών έργων στην κοινότητα.

Συγκεκριμένα, σήμερα Σάββατο θα τελεστούν τα εγκαίνια των Έργων:

1) «Θεματική Διαδρομή Αφροδίτη»,

2) «Ανάπλαση του Πυρήνα της Κοινότητας» και

3) «Εκθεσιακού και Εκπαιδευτικού Κέντρου Χελώνας Ίννιας-Λάρας» στην Ίνεια.

Το έργο ‘Θεματική Διαδρομή Αφροδίτη’ στην Ίνεια χρηματοδοτήθηκε από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ – NextGenerationEU και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ τα δύο άλλα έργα χρηματοδοτήθηκαν από εθνικούς πόρους.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον χώρο των έργων.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News