Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
19.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑΣτοιβάζουν μαθητές σε πρόχειρες αίθουσες

Στοιβάζουν μαθητές σε πρόχειρες αίθουσες

Share

Του Κώστα Νάνου

Σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα έφθασε πλέον η κατάσταση στην επαρχία μας με τα σχολικά κτίρια τα οποία δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τον μαθητικό πληθυσμό.

Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είχε διαφανεί πριν από τουλάχιστον μια 5ετία πλην όμως, δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός ώστε να ανεγερθούν νέα κτίρια για καλύψουν τις ανάγκες. Σήμερα πλέον η κατάσταση είναι απελπιστική, με εκατοντάδες μαθητές να στοιβάζονται σε λυόμενες αίθουσες και βοηθητικού χώρους.

Σε όλα τα εκπαιδευτήρια του Δήμου Πάφου και σε όλες τις βαθμίδες επικρατεί το αδιαχώρητο, με τις διευθύνσεις των σχολείων να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση όπως μπορούν. Σε αδιέξοδο βρίσκονται καθημερινά και οι διευθύνσεις Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης στις οποίες  φθάνουν οι νέες εγγραφές μαθητών και δεν έχουν που να τους στείλουν, καθώς κανένα σχολείο στα δημοτικά όρια δεν έχει διαθέσιμες θέσεις.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα εκπαιδευτήρια του Δήμου Γεροσκήπου και των γειτονικών κοινοτήτων Μεσσόγης, Κονιών, Έμπας, Κισσόνεργας και Χλώρακας.

Για να καλυφθούν οι υφιστάμενες ανάγκες στην Πάφο, χρειάζονται δύο νέα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία για Δημοτική και Προδημοτική εκπαίδευση. Το ένα από αυτά τα σχολεία πρέπει να ανεγερθεί μεταξύ Έμπας – Χλώρακας –  Κισσόνερας και Τάλας. Το δεύτερο στα δημοτικά όρια της Πάφου ή μεταξύ Πάφου και Γεροσκήπου.

Αντίστοιχα χρειάζεται ένα ακόμη νέο Γυμνάσιο. Αυτή η ανάγκη όπως επισημαίνουν φορείς της εκπαίδευσης, δεν μπορεί να καλυφθεί από την μεταστέγαση του Νικολαϊδείου. Το αδιαχώρητο επικρατεί και στα Λύκεια, τα οποία θα μπορούσαν να αποσυμφορηθούν αν δημιουργηθεί νέα  Τεχνική Σχολή.

Με δεδομένο ότι περίπου 100 μαθητές κάθε χρόνο δεν βρίσκουν θέση στην Τεχνική Σχολή και παραμένουν στα Γενικά Λύκεια, προκύπτει ένας αριθμός 300 μαθητών οι οποίοι θα μπορούσαν να φοιτούν στη Τεχνική  Εκπαίδευση.  Αυτές οι ανάγκες αφορούν τον σημερινό μαθητικό πληθυσμό ο οποίος τα επόμενα 2-3 χρόνια αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Από την πρόσφατη απογραφή προκύπτει ότι στην Πάφο υπήρξε η μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού. Η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με νέες υποδομές στην εκπαίδευση και να βελτιώσει γενικότερα τις συνθήκες στα σχολεία της Πάφου.

Το 2ο μεγάλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η στελέχωση των σχολείων με εκπαιδευτικούς, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών με μεταναστευτικό βιογραφικό. Τα ποσοστά αυτών μαθητών είναι τέτοια, που επιβάλλουν νέες προσεγγίσεις από το Υπουργείο Παιδείας ώστε να παρέχονται ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές.

Η αδράνεια του Υπουργείου Παιδείας, έχει ως αποτέλεσμα οι Ελληνοκύπριοι γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε σχολείο με μικρότερο ποσοστό μαθητών με μεταναστευτικό βιογραφικό, διότι θεωρούν ότι εκεί είναι υψηλότερο το επίπεδο. Αυτό έχει ως συνέπεια κάποια σχολεία να είναι στην πλειοψηφία τους μόνον για μαθητές με μεταναστευτικό βιογραφικό, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News